Hyttysverkon alla

tarinoita Ilembulasta

8.5 Kuku na jicho

Kolme tuntia sitten se nokki autuaan tietämättömänä kohtalostaan hiekkaa ja siemeniä Justinan takapihalla. Sitten se otettiin kiinni, sidottiin sen siroista pikku jaloista ja astutiin siipien päälle niin, ettei se pääsisi heilumaan liikaa. Sitten minä pitkin, loputtomin vedoin hankasin tylsällä lihaveitsellä sen kurkun auki. Tämä vapaana ja onnellisena elänyt afrikkalainen kana sai tänään surmansa, ja kachumbalin, riisin ja tomaattikastikkeen kera se maistui suuremmoiselta. ’

Aikaisemmin päivällä Oula oli hankkinut meille pääsyliput silmäleikkaukseen. 10-vuotias poika oli ommellut kenkiensä reikää umpeen, kun neula oli lipsahtanut ja osunut vasempaan silmään. Silmän takaosa oli tulehtunut ja oli täynnä mätää. Infektioita oli yritetty hoitaa lääkkeillä, mutta se ei ollut parantunut. Niimpä poika vietiin leikkaussaliin silmän poistattamiseksi. Operaatio tehtiin paikallispuudutuksella, ja ennen sen alkua pelokasta potilasta rauhoiteltiin ja kerrottiin toimenpiteen kulusta. Kirurgi sai säästettyä silmää liikuttavat lihakset, johon on tarkoitus kiinnittää tekosilmä kolme viikkoa haavan parantumisen jälkeen. Leikkaus sujui suunnitellusti, ja hoitaja tallutti urhean potilaan takaisin isänsä luokse.

Ainiin. Silmälääkäri teki mulle näkötestin. Diagnoosi: vasen silmä puolisokea, eikä oikeallakaan mene kovin hyvin. Käski käydä optikolla heti kun pääsen Suomeen.. Silmälaseja olisi toki saanut täältäkin: Eurooppalaisten lahjoittamista silmälaseista potilas saa valita mieleisensä malliset kehykset, jonka jälkeen linssit otetaan pois ja oikean vahvuiset teetetään sairaalassa ja asetetaan vanhojen linssien tilalle. Silmäklinikan toiminta, ja sen johtava lääkäri tuntuvat niin edistyksellisiltä ja innovatiivisilta että on ihanaa nähdä miten tämä maa itse kehittää itseään niillä resursseilla, jotka heille on siunattu.