Myönteistä ajattelua harjoittelemaan!

Heinäkuu on Suomen ”virallinen” kesäkuukausi, joten nyt jo moni on oletettavasti palannut kesälomilta töihin. Työyhteisöissä vahvistetaan ehkä yhteisiä toimintatapoja ja sitoutetaan henkilökuntaa uusiin käytänteisiin. Mutta aina voi innovoida itsekin esimerkiksi tekoja ja rutiineja myönteisen ajattelun ylläpitämiseksi –siitä näet hyötyvät kaikki läheiset. Ja koska syksyn pimeät aamut joka tapauksessa jossain vaiheessa meille saapuvat: silloin myönteisen ajattelun harjoittelu palkitaan. Joten nyt elokuussa on hyvä aloittaa myönteisen ajattelun harjaannuttaminen ja luoda sille edellytyksiä kohti syksyä ja talvea.

Kuopiolainen liikunnan ja terveystiedon opettaja sekä työfysioterapeutti Eeva Toivala on todennut hyväksi seuraavan myönteistä ajattelua vahvistavan harjoituksen, joka on varsin konkreettinen. Suuri kiitos Eevalle kun saan jakaa sen tässä:

Hyvä keino on laittaa käsikoru vasempaan käteen ja pyrkiä pitämään se siinä mahdollisimman pitkään. Kun huomaa kertovansa toisesta / jostakin jotakin negatiivista tai kritiikkiä ilman korjausehdotusta, joutuu vaihtamaan korun toiseen käteen ja saa vaihtaa sen takaisin vasempaan kun on löytänyt ja kertonut jollekulle jotain konkreettista aitoa hyvää toisesta.
Lukuvuoden tavoite on pitää koru saman puoleisessa kädessä mahdollisimman pitkään.
Uskallatko kokeilla montako päivää sinulla koru pysyisi jommankumman puoleisessa kädessä?
Suosittelen kokeilemaan. Elämme kura- ja virheyhteiskunnassa. Kaivamme nenää ja nipotamme tosi tosi helposti. Maailma, Suomi, työ – ja kouluyhteisö sekä läheiset tarvitsevat positiivista palautetta. Me kaikki tarvitsemme
.

Vielä kerran kiitos Eevalle tästä. Tätä kannattaa kokeilla! Voit halutessasi jakaa kokemuksiasi alla olevaan kommenttikenttään.

Parhain elokuun terveisin,

Jari Karttunen

Lehtori, JAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu

Toimitko ammatillisen koulutuksen erityisen tuen tehtävissä? Haluatko selkeyttää työnäkyäsi, tarvitsetko uusia menetelmiä ja vertaistukea? Kuinka välttää myötätuntouupumus? Ilmoittaudu mukaan Tarmoa, työnäkyä ja tulevaisuusvisioita –hankkeen Erityisesti yhdessä -aloituswebinaariin tästä. Kuulet lisää koulutuksista, joissa uudistat ja avarrat innovatiivisia lähestymistapoja ja menetelmiä tukea tarvitsevien opiskelijoiden ohjaamisessa ja kohtaamisessa. Lisäksi pääset rakentamaan omaa työrooliasi tulevaisuusorientoituneesti. Koulutusten aikana rakennetaan verkostoja sekä hyödynnetään kokemuksellista oppimista. Katso lisää tästä.

2 kommenttia

  1. Kiitos Jari. En kuitenkaan ihan täysin itselleni kunniaa tuosta harjoituksesta ota. Nyt vähän joudun muistilohkoja kaivelemaan … Äärimmäisen ihana harjoitus. Se lie tullut vastaan minulle sensitiivisen pedagogiikan ja positiivisen pedagogiikan koulutuksissa, Niilo Mäki Instituutin ja Opetushallituksen psyykkisesti oireilevien oppilaiden tukeminen- koulutuksessa ja/tai Uusi-Seelantilaisen liikunta-alan yrityksen Les Mills Internationalin positiivisen elämänkatsomuksen vihjeissä. Correct me if I am wrong ja en maininnut oikeaa tahoa.
    Jos tavoitteena olisi pitää sydämen puoleisessa ranteessa korua 365 päivää niin montako päivää peräkkäin se siinä pysyisikään. Mutta siinä on ihana haaste ja erittäin tavoiteltavakin. Se loihee varmasti ympärille vähintäänkin hyvää mieltä.

    • Kiitos sinulle Eeva ja hienoa,että jaat kuinka tämä harjoitus on sinulle kehkeytynyt! Nuo sensitiivisen pedagogiikan ja myönteisen ajattelun teemat ovat juuri niitä, joita Tarmoa, työnäkyä ja tulevaisuusvisioita -koulutuksissa käydään ja opitaan. On tärkeää huomata, että näiden muotoutuminen opettajan omaksi käytännöksi voi viedä (yllättävän paljonkin) aikaa ja niihin kiinnittymisen prosessi voi olla monipolvinen kuten hyvin omaasi kuvaat. Kaikkea hyvää elokuuhusi ja positiivisia ajatuksia täältä sinulle -ja kaikille tämän blogin lukijoille!