Tietoinen hengitys hermoston rauhoittajana

Opettelemalla tietoista hengitystä voimme rauhoittaa itseämme ja palautua paremmin henkisesti rasittavista tai stressaavista tilanteista. Sympaattinen hermostomme on keskeisessä roolissa reagoidessaan henkisesti kuormittavissa, ja joskus yllättävissäkin, tilanteissa. Hermostossamme aktivoituu tarvittaessa taistele tai pakene yllättävän nopeasti, kyseessä on kemiallinen reaktio, josta voit lukea lisää tästä.

Tietoinen hengittäminen on keino rauhoittaa keho-mieltä, joiden rauhoittamisessa parasympaattinen hermosto on avainasemassa. Parasympaattisen hermoston toimintaan vaikutamme hengittämällä tietoisesti ja kuunnellen keho-mieltämme, hyväksyen sen ainulaatuisuuden reagoida kuormitukseen ja kokemiimme asioihin ja tilanteisiin. Tässä yksi pieni harjoitus, joita voit tehdä tällaisista tilanteista ja kokemuksista palautumiseen. Harjoitus tekee kuitenkin mestarin: harjoittelemalla näitä hengitysharjoituksia omassa rauhassasi ja rauhallisessa ympäristössä luot itsellesi kokemuksellisia rutiineja harjaantua tietoiseen hengittämiseen, ja ottaa niitä käyttöön arjessasi, stressaavista tilanteista palautumiseen ja myös työpäivän päätteeksi, ikään kuin sulkien työpäivän ja aloittaen vapaa-ajan.

Tietoinen hengittäminen ja kehon aistiminen
Ota mukava asento: sellainen jossa sinun on hyvä viipyä 5-10 minuuttia. Voit halutessasi vaihtaa asentoasi harjoituksen aikana. Mikäli haluat voit sulkea silmäsi harjoituksen ajaksi tai osaksi aikaa.
Hengitä nenän kautta sisään, suun kautta ulos. Tarkkaile ensin hengityksesi pituutta sisään ja ulos. Tämän jälkeen pyri saamaan sisään- ja uloshengityksesi kesto yhtä pitkäksi (voit käyttää esimerkiksi laskemista mielessäsi neljään tai viiteen, jolloin yhtä pitkä kesto on helpompi hahmottaa).
Hengitä tasaista sisään- ja uloshengitystä siten, että yrität pitää keho-mielesi mahdollisimman rentona ja jos havaitset jännityksiä, totea vain asia mielessäsi, sillä sinun ei tarvitse muuttaa mitään. Keskity mahdollisimman tasaiseen sisään- ja uloshengitykseen arviolta 3-5 minuuttia. Tarkoitus ei ole pyrkiä liioittelemaan hengitystä. Hengitä siis normaalisti, mutta tietoisesti, jonka tukena toimii pyrkimyksesi tasaiseen hengitysrytmiin.
Kun olet tehnyt edellisen, luovu tasaisesta hengityksen rytmistä. Voit halutessasi pitää silmäsi vielä suljettuina. Tarkkaile nyt kuinka hengityksesi kulkee sisään ja ulos kun olet luopunut tasaisen hengittämisen rytmin havainnoinnista. Voit kysyä itseltäsi kysymyksiä: miltä hengitykseni juuri nyt tuntuu, miten hengitän nyt, miltä sisäänhengitys tuntuu, miltä uloshengitys tuntuu.
Lopuksi tule tietoiseksi paikasta, jossa olet. Mikäli silmäsi olivat suljetut, avaa ne varovasti ja hitaasti. Voit muuttaa asentoasi. Tule tietoiseksi hengityksestäsi vielä kerran: miltä hengittäminen tuntuu kun olen tietoisempi paikasta ja ympäristöstä, jossa hengitän. Tämän jälkeen olet valmis lopettamaan harjoituksen ja jatkamaan minne oletkin menossa.
Mikäli sinua alkaa huimaamaan tai alat voida pahoin jossain vaiheessa tätä harjoitusta tehdessäsi, palaa välittömästi itsellesi normaaliin hengitykseen ja tee tarvittavat toimet.

Hengittävin terveisin,

Jari Karttunen

Toimitko ammatillisen koulutuksen erityisen tuen tehtävissä? Haluatko selkeyttää työnäkyäsi, tarvitsetko uusia menetelmiä ja vertaistukea? Kuinka välttää myötätuntouupumus?  Tule koulutuksiimme , joissa uudistat ja avarrat innovatiivisia lähestymistapoja ja menetelmiä tukea tarvitsevien opiskelijoiden ohjaamisessa ja kohtaamisessa. Lisäksi pääset rakentamaan omaa työrooliasi tulevaisuusorientoituneesti. Koulutusten aikana rakennetaan verkostoja sekä hyödynnetään kokemuksellista oppimista. Katso lisää tästä.