Huoltoa ja kiireettömyyttä loppuvuoteen?

Marraskuu on päättymässä ja oman kokemukseni mukaan se on oppilaitoksissa varsin kiireinen ja tiivis työkuukausi. Eikä joulukuu useinkaan ole sitä leppoisampi ennen kuin joululoma saa.

Taiteilijaprofessori Mikko Roiha nosti tärkeän aiheen kysymyksenä marraskuusta: ”Missä vaiheessa muuten olemme yhteiskuntana päättäneet painaa kaasua juuri kuolemista tarkoittavan kuukauden kohdalla? Nythän kaikkien olisi luonnonmukaista vain hiljaa surra ja parantua. Minusta tässä suomalainen ydinosaaminen eli huolto, ja erinomainen, resurssit huomioiva suunnittelu ei ihan kaikin osin ole onnistunut. ” (Roiha/ Facebook 21.11.2019)

Pimeä aika ja kiire ovat mielenkiintoinen yhdistelmä. Monille työssäkäyville päivänvalon näkeminen arkipäivinä rajoittuu pääasiassa työaikaan. Siksi otankin tarkasteluun yhden tavan huoltaa  itseä ja suunnitella marras-joulukuuta työssä ja arjessa:

Kiireen keskellä on hyvä tunnistaa missä kiireettömät paikat sijaitsevat omassa arjessasi. Tähän voi käyttää kalenterityöskentelyä siten, että merkkaat ylös sellaiset paikat, joihin ei sovita mitään ennakkoon Nämä paikat ovat ”vapaata tilaa” ajattelulle, spontaaniudelle tai vain olemiselle –miksei myös odottamiselle tai joutilaisuudelle mikäli mahdollista. Nämä ”vapaat tilat” saavat täyttyä sitten arjen tapahtumilla ja reaktioilla. Tärkeintä on, että aika ei ole kellotettua tai ennakolta suunniteltua. Se voi antaa tilaa pysähtymiselle. Pyri siihen, että pidät kiinni kalenterin kiireettömistä paikoista, vaikka ne täyttyisivätkin arkisista asioista. Mikäli voit, tee valintoja: ulkoilua valoisaan aikaan, sinulle sopivaa liikuntaa ja sellaisia asioita, jotka eivät vaadi muuta kuin viitseliäisyyttä. Voit myös merkitä kalenteriisi merkinnän mitä teit. Palkitse itsesi piirtämällä kalenteriisi merkintä tai kuvio, josta muistat tämän ajan, jonka varasit. Ja käytit ennalta suunnittelemattomaan asiaan. Älä arvota tehtyä valintaa. Totea itsellesi, että valinta on tehty, aika käytetty ja asia merkitty kalenteriin. Voi myös olla, että kaikesta huolimatta kiireetön aika ei toteutunutkaan tai se häiriintyi tavalla tai toisella. Älä anna tämän lannistaa. Totea, että tällä kertaa meni nyt näin. Tämä kertoo siitä, että tarvitset harjoittelua ja harjaantumista kalenterityöskentelyyn ja sen toteuttamiseen. Jatka harjoittelua, äläkä soimaa itseäsi. Harjoittelemalla ja olemalla armollinen itsellesi marras-joulukuun aikakin voi helpottua mikäli työssä pitää jälleen painaa kaasua.

Jos kokeilet tätä työskentelyä, kerrothan kokemuksistasi. Voit myös hyödyntää Tarmoa-blogissa esiteltyä reikäleipämallia. Tai jaa oma hyvä käytänteesi, jolla huoltaa itseä ja vointia arjessa. Voimia ja kaikkea hyvää työhön, arkeen ja juhlaan!

Jari Karttunen

Toimitko ammatillisen koulutuksen erityisen tuen tehtävissä? Haluatko selkeyttää työnäkyäsi, tarvitsetko uusia menetelmiä ja vertaistukea? Kuinka välttää myötätuntouupumus?  Tule koulutuksiimme , joissa uudistat ja avarrat innovatiivisia lähestymistapoja ja menetelmiä tukea tarvitsevien opiskelijoiden ohjaamisessa ja kohtaamisessa. Lisäksi pääset rakentamaan omaa työrooliasi tulevaisuusorientoituneesti. Koulutusten aikana rakennetaan verkostoja sekä hyödynnetään kokemuksellista oppimista. Katso lisää.