Vapaudu odotuksistasi – tee tilaa mielikuvituksellesi!

Ammatillisen koulutuksen opettajien koronakevään digiloikka herättää suuren ihailuni. On venytty loikkaan, kehitetty uusia toimintamalleja ja pidetty huolta opiskelijoista. Ammattiin opiskelu on usein tekemällä oppimista. Koronakevät vei opetuksen ja oppimisen verkkoon ja virtuaalisiin oppimisympäristöihin. Raskaan kevään rupeaman jälkeen moni opettaja odottaa kesälomaansa. Siihen liittyy odotuksia levosta, palautumisesta sekä ajanvietosta rakkaiden ja läheisten kanssa.

Kotona ja etäyhteyksin tehtyyn etätyöhön on saattanut liittyä monia haasteita. Ensinnäkin laitteiden ja nettiyhteyksien toimintaan ja käyttöönottoon on voinut liittyä epävarmuutta. Toiseksi etätyötila ei ole ollut välttämättä ergonominen. Kolmanneksi työympäristössä on voinut olla useita keskittymistä haittaavia tekijöitä. Ja paljon muuta.

Kesän kynnyksellä alkaa puhe lomista ja niiden vietosta. Kesän kynnyksellä paineita voi lisätä se, että tulevalla kesälomallakin tulee viettämään paljon aikaa niiden henkilöiden kanssa, joiden kanssa on vetäydytty tekemään etätöitä ja käymään etäkoulua. Muutos kesälomaan ei ehkä olekaan niin suuri – ja se voi stressata.

Psykologi Axel Aminoff sanoo, että myös kesälomaan tulee totuttautua ja mukautua aivan samalla tavoin kuin lomalta paluuseenkin, koska sosiaalinen ympäristö muuttuu eikä arki olekaan samanlaista kuin aikaisemmin. Lomaan voi liittyä myös paineita toteuttaa joitakin asioita, kuten vierailuja sukulaisten ja tuttavien luo. Aminoff myös kertoo, että kaikki kokevat painetta tai stressiä ennen lomia. Tämän tiedostaminen voi hälventää paineita.

Kesällä 2020 emme ehkä voikaan toteuttaa kaikkia lomasuunnitelmiamme ja -unelmiamme. Tämä kesä voi olla myös hyvä paikka pysähtyä ja kysyä tarvitseeko kaikkia suunnitelmia toteuttaa. Koronakesän taivaan yllä on myös tummia pilviä: synkät työllisyysluvut, Suomen talousennusteet sekä se, että pandemiaa ei ole vielä voitettu. Koronavirus on edelleen keskuudessamme ja se vaatii meiltä kaikilta varovaisuutta, huomaavaisuutta ja sopeutumiskykyä.

Kuinka sitten käsitellä stressiä ennen kesälomaa? Axel Aminoff antaa neuvoksi kesälomaan liittyvien paineiden vähentämisen ja koronatilanteen tuomien rajoitusten hyväksymisen.  Sekä sen hyväksymisen, että nyt on toisenlainen, poikkeuksellinen ja ehkäpä tylsempi kesäloma. Tässä tarjoutuu myös mahtava mahdollisuus: voit muuttaa vanhoja rutiineja ja tapoja. Kotisohvalla voi lukea kirjan tai katsoa elokuvia. Suomen kesäluonto tarjoaa yrttejä, marjoja ja sieniä. Ihmisen mielikuvitus on rajaton – anna sen vaeltaa ilman stressiä ja tartu hetkeen!

Kesäkuun alun terveisin,

Jari Karttunen

Lehtori

JAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu

 

Luettavaa ja kuunneltavaa (ruotsin kielellä)

Axel Aminoff ger tips på hur du kan lindra din semesterångest. Sänk dina förväntningar – så här lindrar du semesterångesten. Redaktör Sofie Gammals, YLE Vega i dag. https://areena.yle.fi/audio/1-50539218

 

Photo by Rural Explorer on Unsplash