Verkon värinä

JAMK:n tietojenkäsittelyn tutkinto-ohjelman virallinen blogi

Tikolaisia maailmalla

Ystävällisin terveisin, Marko Kokkonen, Web Developer

Lukion jälkeen punnitsin jatko-opiskeluvaihtoehtoja ja tietojenkäsittelyn koulutusohjelma oli se, joka kuulosti mielenkiintoisimmalta ja itselleni sopivimmalta. Harkitsin myös yliopistoon hakemista, mutta ajattelin että käytännönläheisempi opiskelutapa on itselleni parempi. Hain JAMK:n tietojenkäsittelyn koulutusohjelmaan heti varusmiespalveluksen jälkeen ja pääsin sisälle.

Aloitin TIKOssa vuonna 2007 ja koulu tuntui jo heti alussa erittäin hyvältä. Hyvät opettajat, toisiaan innostavat opiskelutoverit ja erittäin hyvä ilmapiiri ovat asioita, jotka tulevat ensimmäisenä mieleen ensimmäisestä vuodesta.

Toisena vuonna uutta asiaa tulikin jo mukavalla syötöllä, ja välillä päivät venyivät demoja tehdessä. Opintojaksojen parhainta antia olivat ryhmätyöt ja asiakaslähtöiset hankkeet, joista saatu osaaminen on hyödyksi jokaisessa työpaikassa. Scrum Masterina [http://fi.wikipedia.org/wiki/Scrum#Scrumin_roolit] toimiminen tietojärjestelmäprojektin aikana oli antoisa ja opettava kokemus. Puoli vuotta kestäneen projektin aikana neljän hengen tiimissä ehdittiin kokea niin onnistumisia, kuin epäonnistumisia. Tosin enimmäkseen ensimmäisiä.

Harjoitteluun lähdin kolmannen vuoden alussa, ja paikka löytyikin suhteellisen nopeasti. Päädyin Suomen Pienyrittäjäin Mainostoimisto Oy:öön (SPYM), jossa pääsin hyödyntämään TIKOssa oppimiani asioita. Harjoittelu keskittyi internetsivujen tekemiseen julkaisujärjestelmän päälle sekä erinäisiin sähköisen markkinoin työkaluihin, kuten sähköpostimarkkinointiin. Harjoittelu meni nopeasti ja ennen kuin huomasinkaan se oli jo loppunut. Harjoittelun jälkeen SPYM tarjosi minulle töitä, joten koulu sai jäädä hetkeksi taka-alalle.

Töitä tehdessä mietiskelin itseäni ja yritystä parhaiten kehittävää opinnäytetyön aihetta, ja lopulta päädyin prosessien kehittämiseen tai tarkemmin sanottuna internetsivujen teknisen toteutuksen prosessikehitykseen. Opinnäytetyön tekeminen venähti noin puolentoista vuoden projektiksi, mutta sain lopulta tehtyä työn, ja palautettua sen vuoden 2011 marraskuussa.

Työskentelen nykyään samaisessa yrityksessä Web Developer nimikkeellä, ja jokainen TIKOlla käymäni opintojakso on ollut jollain tavalla hyödyksi. Erityistä hyötyä on ollut sovelluskehitysopinnoista, mutta myös liiketalouteen integroivat opinnot olivat tärkeitä.

Jatko-opiskelumahdollisuuksia on paljon, ja mitä luultavammin valitsen yliopiston. Sitten joskus. Nyt keskityn työntekoon. 🙂

 

Matti Koskinen

Tietojenkäsittely ja työelämä

Monelle opintonsa juuri aloittaneelle on varmasti vielä mysteeri, mistä sitä itsensä 3,5v opiskelun jälkeen löytää. Seuraavassa tarinaani opiskelujen alkuajoista nykypäivään.

Peruskoulusta 2004 päästyäni oli valinta selvä. Halusin IT-alalle ja luontevin vaihtoehto oli silloin datanomikoulutus kotipaikkakunnallani Jämsässä. Jälkeenpäin ajateltuna ei se hassumpi valinta ollutkaan, sillä jo sitä kautta sain ensimmäiset kontaktit nykyiseen työnantajaani.

Datanomikoulutuksen jälkeen halusin kuitenkin jatkaa opintojani. Toisen asteen koulutus kun ei vaan nykypäivänä ole riittävä, varsinkin, jos haluaa edetä urallaan.

Halusin ammattikorkeakouluun sen käytännönläheisyyden vuoksi. Kaupunkeina mietin Tamperetta ja Jyväskylää. Hain kuitenkin ainoastaan Jyväskylään, koska olin kuullut sen opiskelijaystävällisestä ilmapiiristä ja JAMKistakin oli hyvä mielikuva. TIKOsta luin netistä ja se vaikutti lupaavalta. Hain ainoastaan JAMKin tietojenkäsittelyn linjalle ja pääsin ensimmäisellä yrittämällä sisään. Tätä päätöstä en kadu, sillä opiskeluaika oli varmasti elämäni hauskinta aikaa!

Datanomikoulutuksen viimeisen harjoittelun suoritin UPM:n Jämsänkosken ja Kaipolan paperitehtailla IT:ssä hoitaen perinteistä Helpdeskiä ja työasematukea. Harjoittelun jälkeen jäin sujuvasti samaiseen paikkaan kesätöihin. Kesätyöt venyivät vuoden vaihteeseen ja sitten olikin aika lähteä armeijan harmaisiin. Intti sujui pikaisesti puolessa vuodessa, jonka jälkeen pystyin aloittamaan JAMKissa. Työsopimuksenikin uusittiin heti intin jälkeen ja sen jälkeen työtöntä päivää en ole nähnytkään.

JAMKin tietojenkäsittelyn ensimmäinen päivä elokuussa 2008. Ikimuistoista. Silloin näin ensimmäistä kertaa nykyiset, parhaimmat kaverini. Ilmapiiri vaikutti heti siltä miltä pitikin; opettajat olivat rentoja, mutta silti asiantuntevia. Tutorit ohjasivat ensimmäisten päivien jälkeen terassille nauttimaan iltapäivän auringosta ja parista huurteisesta.

Tästä se lähti. Kolmeen vuoteen mahtui työntekoa, opiskelua, opiskelijaelämää, opiskelija-aktiivin toimia ym. ym. Jo ensimmäisenä päivänä varoitettiin sotkemasta työntekoa liiaksi opiskelun kanssa. Tällä kertaa en kuitenkaan kuunnellut vaan onnistuin yhdistämään työntekoa 1-2 päivää viikossa UPM:llä Jämsässä – tukihan oman alan työ myös opiskeluani.

TIKOn parhainta antia oli ehdottomasti ryhmätyöt ja käytännön, oikeat projektit. Jos koko ryhmälle sopi, niin töitä ei ollut pakko tehdä koululla vaan esimerkiksi terassilla tai kämpillä – mikä milloinkin tuntui parhaimmalta. Opettavaisinta oli puoli vuotta yhtä mittaan kestänyt tietojärjestelmäprojekti, jossa tehtiin ihan oikea web-softa oikealle asiakkaalle. Projektissa olin Scrum Masterin -roolissa, jolloin opin runsaasti projektinhallintaa sekä myös ihmisjohtamista. Myös stressi, kiire, pitkät päivät ja asiakkaan jatkuvasti muuttuvat tarpeet tulivat tutuiksi – niin kuin oikeissakin IT-projekteissa 😉

Työntekoon ja opiskeluun suhtauduttiin TIKOssa kuitenkin myönteisesti. Opettajat olivat ymmärtäväisiä, jos en aina ilmestynytkään luennolle. Harjoitukset ja työt oli kuitenkin tehtävä sitten jonain muuna aikana. Työn ja opiskelun lisäksi halusin täydentää vieläkin päiviäni, jotta vapaa-ajanvietto-ongelmaa ei päässyt syntymään. Lähdin opiskelija-aktiivin toimiin mukaan; vertaistutoriksi, opiskelijakunnan edustajistoon, Jyväskylän tradenomien koulutusalajärjestö Konkurssi Ry:n hallituksen jäseneksi (ensiksi vapaa-aikavastaavana ja sitten varapuheenjohtajana) ym. mihin vain pääni kerkesin työntämään. Näissä hommissa sain älyttömästi uusia kavereita Jyväskylästä sekä ympäri Suomea. Tätä kautta tuli opittua monenlaista yhdistyksen paperisotkuista tapahtumien järjestämiseen.

Ensimmäiset vuodet opiskelua olivat ohi ja työpaikassani avautui opinnäytetyön aihe. Aiheena oli tietojärjestelmän esitutkimus, jossa pääsin hyödyntämään TIKOssa opittuja ohjelmistokehityksen taitojani. Sovin asian työnantajan ja TIKOn välillä, joten opparipuurtaminen alkoi hyvin varhaisessa vaiheessa, jo keväällä 2010. Työ valmistui lopulta lopputalvesta 2011. Tehdessäni opparia, avautui UPM IT:ssä myös uusi, vakituinen työpaikka. Opinnäytetyöni aiheena ollut järjestelmä viittasi juuri tähän tehtävään, joten alueesta oli oppia jo entuudestaan. Hain paikkaa ja tässä sitä nyt ollaan. Työt alkoivat maaliskuussa 2011 Tampereella. Opintoni olivat TIKOssa hieman kesken, mutta silti tyhjensin kämppäni Jyväskylästä ja muutin Tampereelle. Suoritin TIKOn loppuun kevään aikana töiden ohessa. Kiitos TIKOn joustavuuden, enimmäkseen etänä. Valmistuin 1.6.2011 – puoli vuotta alle ohjeajan, jonka jälkeen jäin nauttimaan täydestä kesälomasta 🙂

Opiskeluaikani TIKOssa saattoi kuulostaa hektiseltä. Noh, olihan se sitäkin. Mutta ennen kaikkea, se oli äärimmäisen hauskaa ja opettavaista. Hienoimmaksi nämä vuodet tekivät kaikki mukana olleet ihmiset, opettajista opiskelukavereihin. Monenlaisia opiskelijaelämän toilailuja sattui matkan varrelle, niitä lämmöllä muistelkoon mukana olleet 😉

JAMKin TIKO oli itselleni oikea valinta. Olen myös miettinyt jatko-opiskelumahdollisuuksia muutaman vuoden kuluttua, koska tällä alalla pitää kehittyä jatkuvasti. Nyt on aika kuitenkin panostaa täysillä työntekoon ja kerätä oppia ja kokemusta sen kautta.

-Matti

Kansainvälistä elämää TikolaisenaValkonen_small

Ajastani Tikossa päällimmäisenä mieleen jäi opintojen kansainvälinen osa. Kiinnostuin kansainvälisistä jutuista jo ykkösvuoden aikana, ja pian olikin selvää että vaihtoon on päästävä, ja mielellään vielä mahdollisimman pian. Ensimmäiset puolitoista vuotta menivätkin sitten aika tiiviisti pakollisten kurssien parissa, ja oman osansa urakkaan toivat myös International Business -ohjelmasta valitut kurssit, joiden tarkoitus oli hieman valmistaa tulevia koitoksia varten.

Niin siinä sitten kävi että pääsin 2-vuoden puolivälissä matkaan, kohteenani Singapore. Luokkani ainoana vaihtarina pääsin hyvin sisään paikallisten ympyröihin. Viihdyin Singaporessa niin hyvin, että jossain vaiheessa oli ilmoitettava kotijoukoille että alun perin suunnittelemani 6 kuukauden visiitti vaihtuikin 12 kuukauteen. Kelit olivat arvaten myös kohdillaan ja ympäröivistä maista löytyi hienoja matkakohteita, mm. Indonesia ja Malesia. Kaiken hauskanpidon lomassa Aasiassa piti tietenkin myös opiskella, ja siinä sivussa aloin myös pohtimaan, että mitähän musta tulee isona. Ohjelmointi alkoi kiinnostaa.

Vuosi meni nopeasti, ja maaliskuussa 2009 Palasin Aasian lämmöstä Suomen pakkasiin. Hoidettiin siinä keväällä vielä Tikon perinteisen tietojärjestelmäprojekti hyvällä porukalla. Samana keväänä sain myös omalta osaltani kaikki pakolliset opinnot suoritettua.

Tuossa vaiheessa olin ollut jo n. kolme vuotta JAMKin kuvioissa mukana, ja edessä oli harjoittelupaikan etsintä. Työtilanne ei ollut Jyväskylässä parhaimmillaan, joten aloin taas vähän katselemaan aidan toiselle puolelle, uusiin kaupunkeihin ja maihin. Lopulta löysin jotain mielenkiintoista, ja muutaman haastattelukierroksen jälkeen sain tarjouksen vuoden pestiin Michiganilaiseen Media Genesis -nimiseen yhtiöön ohjelmoijaksi. Lähtö ei epäilyttänyt hetkeäkään, ja lähtisin varmasti uudestaan jos pääsisin ajassa taaksepäin. Ekasta päivästä lähtien siellä oli se kuuluisa tekemisen meininki! Välillä työmäärät olivat kovia ja muutama viikonloppukin taisi vierähtää työn parissa, mutta se oli kuitenkin sen arvoista.

Mun mielestä alalla jaksamiseen liittyen tärkein juttu on siinä, että tykkää siitä mitä tekee. Ja itseeni tuo kuvaus ainakin sopii! Jenkeissä työtehtäviä tuli oikeastaan ihan laidasta laitaan, mutta tyypillisesti sain hoidettavakseni keskikokoisia projekteja hyvin kokonaisvaltaisesti aina front-endistä tietokantojen suunnitteluun. Tässä oli nyt se opintojen tärkein vuosi myös opittujen asioiden määrässä. Vapaa ajalta kohokohtina mainittakoon joulun vietto New Yorkissa, ja kesällä tehty Route66-automatka Kalifornian lämpöön.

Vietin siis opinnoistani 2 vuonna ulkomailla. Nuo kaksi vuotta olivat kasvun aikaa monellakin tavalla. Aika vaikeaa kuvitella että mitäpä jos olisin pysynyt Suomessa. Sanotaan vaikka, että tässä istuisi ihan eri ihminen. On ollut myös hienoa huomata että JAMKin puolelta löytyvää joustoa etätyöskentelyyn. Missään vaiheessa ei ollut kommunikaatiossa ongelmia vaikka maantieteellinen sijainti on hieman vaihdellut. Näin sen pitää mennäkin mennä tällä vuosituhannella 🙂  Matkojeni lisäksi olen aina välillä autellut Jyväskylässä asuvia vaihto-opiskelijoita, joihin olen matkoillani (tai Facebookin ihmeellisessä maailmassa) erilaisten sattumien kautta törmännyt.

Nykyään koodaushommat jatkuvat ohjelmistokehittäjänä Digialla Jyväskylässä. Kansainvälisyydestä on tullut tosi tärkeä osa elämääni ja olen lähes päivittäin yhteydessä Aasiaan tai Yhdysvaltoihin. Maailma tuntuu erittäin pieneltä. Enkä niin hirveästi yllättyisi jos vielä joskus tulevaisuudessa löytäisin itseni työn parista jostain ulkomailta! 🙂

Paljon opiskeluintoa kevään kursseille!

-Juho

Yrittäjäksi?

Ratilainen_small

Lähdin syksyllä 2007 opiskelemaan Tikolla datanomipohjalla, tarkoituksena parantaa IT-alan osaamista sekä luodakseni paremmat mahdollisuudet mieleisen työpaikan saamiseksi. Tikolta löytyykin mahdollisuuksia syventää osaamistaan erityisesti ohjelmistotekniikan alalta sekä tarvittaessa pystyy laajentamaan opintoja myös muille osaamisaloille valinnaisten opintojen kautta.

Tikon kautta olin vuoden vaihto-opiskelijana Iso-Britanniassa, josta mukaan kertyi mm. kansainvälistä osaamista, tuntemusta erilaisista kulttuureista sekä kontakteja muualle Eurooppaan. Opiskelujen ohessa Tikolta löytyi myös kaveri, jonka kanssa päädyttiin perustamaan yritys, LemonEntry Network, joka tuottaa pilvipalveluita sekä palvelinratkaisuja.

Opinnoissa Tiko on ollut hyvänä tukena yrityksen suhteen – opintoja on ollut mahdollista mukauttaa niin, että esim. kurssitöitä on mahdollista tehdä yritykselle, jolloin oppeja pääsee suoraan toteuttamaan oikeassa käytännön tilanteessa. Kursseista hyötyä työnantajia ajatellen on esim. Testauksen kurssi, josta oheisessa kuvassa on hiljattain suorittamani ISEB:n sertifikaatti, johon em. kurssi toimi erinomaisena valmennuksena. Yleisesti ottaen ammatillinen osaaminen on näiden muutaman vuoden aikana noussut huimasti ja sitä on ollut mahdollista muokata suuntaan, jonka kokee itselleen hyödylliseksi.

– Tero –

css.php