Toteutusvaiheessa

Projektityön hyvät käytännöt

Ensimmäinen

Tämä on ensimmäinen asiantuntijablogini ja sen ensimmäinen kirjoitus. Tämä on myös ensimmäinen kertani WordPress-ympäristössä. Ja ensimmäisen otsikon kanssa taitaa olla aina hankalaa – taisinpa tässä törmätä jopa jonkinmoiseen julkaisukynnykseenkin tätä blogitekstiä tuottaessani. Olen päässyt pilotoimaan JAMKin blogialustaa hyvässä ja arvokkaassa seurassa. Kuuluminen tähän pieneen, varmasti nyt alkuvaiheessa ihan mukavasti huomiota saaneeseen, ryhmään ja sivujen määrittely Asiantuntijablogiksi saattavat tietysti nostaa kynnystä tekstien julkaisuun, vaikka sitä yrittäisikin olla ajattelematta. Asiantuntijablogit nähdään asiantuntemuksen jakamisen välineinä, keskustelufoorumeina ja yhteisen tiedonrakentelun paikoina. Sisällön odotetaan tuovan esille muuta asiantuntijayhteisöä kiinnostavia aiheita, ja tällaisia blogeja seurataan nykyään lähes kuin aikakauslehtiä: kirjoittajia tunnetaan, blogeja kerätään listoihin ja ”postauksia” linkitellään eri foorumeille. Tavallisesta kaduntallaajasta voi hyvien blogitekstien myötä kehkeytyä alansa guru ilman muita ”virallisia” todisteita tästä asiantuntijuudesta. On innostavaa, että nämä välineet mahdollistavat tiedon jakamisen, omien ideoiden julkaisemisen, kirjoittamisen ilman mitään kynnyksiä tai portaita – ja mikä tietenkin on ilahduttavaa – jonakin päivänä huomaat, että blogiasi oikeasti luetaan ja uusia tekstejä odotetaan jossain päin maailmaa!

Meitä bloggaajia on erilaisia kuten on erityyppisiä blogejakin. Oma tyylini on ajatusten ja ideoiden työstämistä kirjoittamalla; tämä on tapa pohtia ja jäsentää asioita, tuoda keskeneräistä merkityksellistä tekstiksi ruudulle. Ja osa tätä kirjoittamista on keskustelu muiden kirjoittajien kanssa. Odotan siis kommenttejanne ja kokemustenvaihtoa. Vaikka asiantuntijablogi onkin ensisijaisesti julkaisukanava asiantuntijuudelle, voi se mielestäni olla joiltakin osin myös ns. ”siviiliblogien” tyyliin omien ajatusten jäsentelemistä, ”itselle kirjoittamista” ja omien ideoiden kanssa keskustelua ilman selkeää ajatusta julkaistavan kirjoituksen kohderyhmästä. Vai mitä ajattelette?

Näistä ajatuksista lähtee minunkin ideani tähän hyviä käytäntöjä ja muita oppimiskokemuksia kokoavaan blogiini. Haluan kokeilla, onko blogiteksteistä mahdollista työstää edelleen valmiimpaa tekstiä kirjamuotoiseen tai verkkojulkaisuun. Vuosi 2010 ja projektini tulevat haasteet määrittelevät varmaan sitten lopulta, mitä tästä syntyy.