How did I find a place for my internship?

In the first year of my studies, I began to search out the existing cooperation agreements between Jamk and its partners abroad. However, these did not have a suitable option directly for me, so I started searching places that were suitable just for my interests. Because I was searching the place by myself, I would accomplish my internship as a freemover.

From the start, it was also clear that my daughter was going with me, so the place had to be chosen accordingly. Her “daycare” and company during the days should also be organized daily for my training-period. Our travel budget did not accommodate hiring a nanny for the trip, so we had to arrange it by other way.

The solution was my cousin, who lives in Thailand. This also determined our destination. My cousin and I agreed that she will spend the days with Ronja while I am doing my training.

Finding a place for training was clearly not the easiest task as Thai law and regulations are a little complicated for foreigners in terms of work. Internships and volunteering are also covered by local labor law. Because of this, many places do not take or hire trainees or volunteers because of the bureaucratic issues involved.

I searched for places that interest me and there are many good and interesting addiction clinics in Thailand. After about twenty emails, I got two interviews agreed, but neither of them was suitable for either the hours or the content of the job. The rest of the places either did not answer at all or were unable to take a trainee.

The third place I got an interview was Lanna Rehab. We made a Skype call with the CEO, and he was welcoming me to Lanna. The time of the call was late January 2019, and that was the concrete moment where my internship-process started.

*****

Opintojeni ensimmäisenä vuonna aloin selvittämään valmiita yhteistyösopimuksia Jamkin ja ulkomailla olevien yhteistyötahojen välillä. Näissä ei kuitenkaan ollut suoraan itselleni sopivaa vaihtoehtoa, joten aloitin itseäni kiinnostavien paikkojen kartoituksen ja näin ollen suorittaisin harjoitteluni freemover-vaihtona.

Alusta asti oli niin ikään selvää, että tyttäreni lähtee mukaani, joten paikka oli valittava myös sen mukaisesti. Myös hänen ”hoitonsa” ja seuransa olisi järjestyttävä päivittäin harjoitteluni aikana. Matkabudjettiimme ei mahtunut lastenhoitajan palkkaamista matkaan mukaan, joten asia oli järjestettävä muilla keinoilla.

Ratkaisuksi löytyi serkkuni, joka asuu Thaimaassa. Tämä ratkaisi siis myös meidän matkakohteemme. Serkkuni kanssa sovimme asiat niin, että hän viettää päivät Ronjan kanssa, kun itse suoritan harjoitteluani.

Harjoittelupaikan löytyminen ei ollut aivan helpoin tehtävä, koska Thaimaan laki ja säädökset ovat hieman tiukahkot ulkomaalaisen näkökulmasta työasioissa. Myös harjoittelut ja vapaaehtoistyö kuuluvat paikallisen työlainsäädännön piiriin. Tämän vuoksi monetkaan paikat eivät ota harjoittelijoita tai vapaaehtoisia näihin vaadittavien byrokratia-asioiden vuoksi.

Googletin minua itseäni kiinnostavia paikkoja ja Thaimaassa on monia hyviä ja mielenkiintoisia addiktioklinikoita. Noin parinkymmenen sähköpostin jälkeen sain kaksi haastattelua sovituksi, mutta näistä kumpikaan ei ollut sopiva joko työaikojen tai työtehtävien sisällön puolesta. Loput paikat eivät joko vastanneet ollenkaan, tai ne eivät pystyneet ottamaan harjoittelijaa.

Kolmas paikka, johon sain sovittua haastattelun, oli Lanna Rehab. Soitimme CEO:n kanssa Skype-puhelun, jossa hän toivotti minut tervetulleeksi Lannaan harjoitteluun. Puhelun ajankohta oli tammikuun lopulla 2019, ja siitä alkoi harjoittelumatkani järjestely.