Weekly diaries: Week 2

Week 2

Mon 11.11.

Psychology of Change             Big Group                                  Emotional Intelligence

Goals Group                              Big Group

Loy Krathong                            All

Tue 12.11.

Creative Group                         Group A

Process Group                          Group A

Fri 15.11.

Open Group                              Big group + my own part of the session     The Grief

Process Group                          Group B

Supervisor Discussion             Hanan

Sat 16.11.

Excursion: Elephant camp      All

Sun 17.11.

NA meeting                               Few of the clients

 

In the second week, I continued to participate in groups as I did in the previous week. New things were taking part in art therapy, as well as my own session at the Open Group led by Hanan. The topic was The Grief (the pain of giving up your own substance). At the time of my guidance, the group was divided into three small groups and each group was given its own questions to deal with. The questions were:

– Mention three issues that are still left when you quit your addiction.

– In one sentence; what does the word “Grief” mean to you?

– What kind of ways do you have to tolerate/handle the grief at present?

After dealing with the questions, we discussed about the answers and conclusions in a big group, and after that Hanan continued her presentation.

In my second week, I also had the opportunity to attend the once-a-year Loy Krathong celebration in Thailand, which was a particularly beautiful experience. At Loy Krathong, everyone is allowed to drop into the water a float made of flowers and banana leaves, which also contains candles and incense. For example, you can write a letter listing all the things you want to let go of the past year and send it away on your float. When you put your float into the water, the float carries this letter to the God of water, who will do her best to destroy all the bad things. We wrote letters with clients the previous week, and everyone was able to make their own floats over the weekend. For many clients, this was certainly a very therapeutic and empowering experience.

*****

Viikko 2

Ma 11.11.

Psychology of Change             iso ryhmä                                  Emotional Intelligence

Goals Group                              iso ryhmä

Loy Krathongin vietto              kaikki

Ti 12.11.

Creative Group                         Group A

Process Group                          Group A

Pe 15.11.

Open Group                              iso ryhmä+ oma ohjaus hetki                          The Grief

Process Group                          Group B

Ohjauskeskustelu                    Hanan

La 16.11.

Excursion: Elephant camp      kaikki

Su 17.11.

NA meeting                               osa asiakkaista

 

Toisella viikolla jatkoin ryhmiin osallistumista edellisen viikon tapaan. Uusina asioina oli taideterapiaan osallistuminen, sekä oma ohjaustuokio Hananin vetämässä Open Groupissa. Aiheena oli The Grief (omasta päihteestä luopumisen tuska). Ohjaushetkelläni iso ryhmä jaettiin kolmeen pienryhmään ja jokaiselle ryhmälle annettiin omat kysymykset, joita käsitellä. Kysymykset olivat:

– Mention three issues that are still left when you quit your addiction.

– In one sentence; what does the word “Grief” mean to you?

– What kind of ways do you have to tolerate/handle the grief at present?

Kysymysten käsittelyn jälkeen keskustelimme vastauksista isossa ryhmässä, jonka jälkeen Hanan jatkoi esitystä.

Toisella viikollani sain myös osallistua Thaimaassa kerran vuodessa vietettävään Loy Krathong -juhlaan, joka oli erityisen kaunis kokemus. Loy Krathongissa jokainen saa laskea veteen kukista ja banaaninlehdistä rakennetun lautan, jossa on myös kynttilöitä ja suitsukkeita. Lautan mukaan saa esimerkiksi kirjoittaa kirjeen, johon luetellaan kaikki asiat menneeltä vuodelta, joista haluaa päästää irti. Veteen laskettaessa lautta vie kirjeen mukanaan veden jumalalle, joka parhaansa mukaan hävittää huonoja asioita. Kirjoitimme asiakkaiden kanssa kirjeet jo edellisellä viikolla, ja jokainen sai valmistaa viikonlopun aikana oman lauttansa. Tämä oli varmasti monelle hyvin terapeuttinen ja voimaannuttava kokemus.

Toinen huikea kokemus toisella viikolla oli lauantain retki elephant campille. Saimme syöttää ja kylvettää kahta norsua sekä tavata äiti- ja vauvanorsun. Tämän jälkeen menimme syömään perinteisen thaimaalaisen lounaan joen varteen. Tämä toimi itselläni ehkä tähän mennessä parhaiten ”ice brakerina” asiakkaiden kanssa, ja pääsin tutustumaan heihin hieman paremmin.