Weekly diaries: Week 3

Week 3

Mon 18.11.

Psychology of Change             Big Group                                  Emotional Intelligence

Goals group                              Group B

Tue 19.11.

New client’s intake

Process Group                          Group B

Fri 22.11.

Open Group                              Big Group                                  Addiction models

Process Group                          Group A

Sat 23.11.

Excursion:                                  All                                              Doi Suthep + Chiang Mai folk museum

Sun 24.11.

NA meeting                               Few of the clients

Supervisor discussion             Hanan

 

In the third week, as well as I received more information about groups, I got familiar with a new client’s intake process also. I’m still not familiar about what happens before the client is physically actually at Lanna (first contact, what to arrange before coming etc.), but now at least I know the content of the entry process when we got two new clients to Lanna.

Saturday’s excursion headed to Wat Phrathat Doi Suthep, Chiang Mai’s historical Buddhist temple on the mountain. Wat Phrathat is located in the Doi Suthep Mountains, and the temple was a very beautiful and impressive experience after climbing 3600 steps. From there, you can also see the whole city of Chiang Mai. After the temple, we went to Chiang Mai Folk Museum, where we got a guided tour of Chiang Mai’s history and ancient lifestyles.

Wat Phrathat Doi Suthep

Chiang Mai Folk Museum

 

I’ve getting more familiar with clients and discussed with them, as well as in groups, inside and outside the program.

Clients are extremely open and clearly committed to their own rehabilitation. Of course, some may take more time to realize and accept the need for help, but so far, with the exception of a few new customers, everyone is committed in their own way sooner or later (two new ones quit almost immediately after their arrival).

*****

Viikko 3

Ma 18.11.

Psychology of Change             iso ryhmä                                  Emotional Intelligence

Goals group                              Group B

Ti 19.11.

Uuden asiakkaan vastaanottaminen

Process Group                          Group B

Pe 22.11.

Open Group                              iso ryhmä                                  Addiction models

Process Group                          Group A

La 23.11.

Excursion:                                  kaikki                                       Doi Suthep + Chiang Mai folk museum

Su 24.11.

NA meeting                               osa asiakkaista

Ohjauskeskustelu                    Hanan

 

Kolmannella viikolla sain ryhmien lisäksi tutustua asiakkaan saapumiseen Lannaan, kun kaksi uutta asiakasta saapui. Itselleni on vielä hieman epäselvää mitä kaikkea tapahtuu ennen kuin asiakkaat tulevat Lannaan (ensimmäisestä yhteydenotosta saapumiseen saakka), mutta nyt ainakin tiedän tuloprosessin sisällön.

Lauantain retki suuntasi Wat Phra That Doi Suthepiin, joka on Chiang Main historiallinen buddhalaistemppeli. Temppeli sijaitsee Doi Suthepin vuoristossa ja oli varsin vaikuttava kokemus 3600 portaan kiipeämisen jälkeen. Temppelin jälkeen menimme Chiang Mai folk museumiin, jossa saimme opastetun esittelykierroksen Chiang Main historiaan ja entisaikojen elämäntapoihin.

Wat Phrathat Doi Suthep

Chiang Mai Folk Museum

Olen tutustunut enemmän asiakkaisiin ja keskustellut heidän kanssaan sekä ryhmissä, että ohjelman ulkopuolella.

Asiakkaat ovat aivan äärimmäisen avoimia ja selkeästi sitoutuneet omaan kuntoutumiseensa. Osalla voi tietenkin mennä enemmän aikaa huomata ja myöntää itselleen avun tarve ja ottaa se vastaan, mutta tähän mennessä muutamaa uutta asiakasta lukuun ottamatta jokainen on omalla tavallaan sitoutunut (kaksi uutta lähtenyt miltei välittömästi tulonsa jälkeen) ennemmin tai myöhemmin.