Viikon varma

Viikon vihjeet ja vinkit verkkopedagogiikkaan

Sosiaalisen median käyttöopas

Sosiaalinen media on yhteistä tekemistä ja sisältöjen jakamista verkossa olevien vapaasti käytettävien työvälineiden ja palveluiden avulla. Julkaisutoiminta on avointa; sitä ei ohjata eikä valvota perinteisen median tavoin vaan kuka tahansa voi tuottaa sisältöä.

JAMKissa käytetään sosiaalista mediaa monin eri tavoin opetuksessa, verkostoitumisessa, markkinoinnissa ja viestinnässä. JAMK tarjoaa henkilöstölleen seuraavia sosiaalisen median palveluita: blogialusta, avointen oppimateriaalien alusta, Facebook-sivut, LinkedIn Company-profile, Twitter profiili. Näihin palveluihin on saatavilla koulutusta ja tukea. JAMKin tarjoamien palveluiden lisäksi jokainen voi hyödyntää verkosta löytyviä muita sosiaalisen median palveluita.

Sosiaalisen median käytössä otettava huomioon seuraavia asioita:

  •  Kun kirjaudut ulkopuolisen palveluntarjoajan palveluihin, älä käytä JAMKin verkkotunnusta ja salasanaa. Suositeltavaa on, että käytät sosiaalisessa mediassa jotain toista kuin JAMKin sähköpostiosoitetta.
  • Tarkista palvelun käyttöehdot, koska saatat luovuttaa kaikki oikeudet palvelun tarjoajalle kirjautuessasi. 
  • Sosiaalisessa mediassa pätevät samat lait kuin muuallakin yhteiskunnassa mm. henkilötietolaki, työlainsäädäntö ja tekijänoikeuslaki.
  • Edusta JAMKia arvojemme mukaisesti, kun toimit työroolissasi sosiaalisessa mediassa.
  • Sosiaalisen median luonteeseen kuuluu jakaminen, avoimuus ja yhteisöllisyys. Mieti kuitenkin, mitä haluat jakaa koko maailmalle. Olet itse vastuussa tuottamastasi materiaalista.
  • Huomioi tekijänoikeudet, kun luot itse materiaalia tai käytät muiden materiaalia (esim. teksti, kuva, video, ääni, kaavio, animaatio). 
  • Sovi sosiaalisen median käytöstä opetuksessa yhdessä opiskelijoiden kanssa. Et voi velvoittaa heitä kirjautumaan ulkopuolisen palveluntarjoajan järjestelmiin. Huolehdi, että opiskelijoiden yksityisyydensuoja ei tule loukatuksi. 
  • Opiskelijoiden opintosuoritukset on säilytettävä kuuden kuukauden ajan tulosten julkistamisesta. Muista varmuuskopiointi ulkopuolisten palveluntarjoajien järjestelmiä käytettäessä.

 Osallistu rohkeasti, ole aktiivinen, jaa kokemuksia, kysy, innostu, kokeile, päästä luovuus valloilleen!