Löytyikö viinien ja jouluruokien väliltä liittoa?

Kokoonnuimme maistelemaan kolmea valkoista ja kolmea punaista joululautasen kanssa. Lautasella oli kinkkua, rosollia ilman kermavaahtoa sekä graavia lohta.

Jouluruokien ja viinin liitto haussa

Italiasta Pinot Grigio St. Magdalena (13,37 e) oli aika kevyt, mutta sopi muutamien suuhun lohen kanssa. Rasvaisuutta se ei Mikan mukaan taittanut kuitenkaan riittävästi. Aimon sanoin: ”Kevytmielinen hentorakenteinen kaunotar”. Alko luonnehtii viinistä: Kuiva, hapokas, sitruksinen, kypsän omenainen, hennon keltaluumuinen, yrttinen.

Saksalainen Heitlinger Pinot Blanc (13,74 e) sopi  lohen kanssa kuulemma paremmin kuin ensimmäinen, vaikkei kaikki samaa mieltä olletkaan. Alkon luonnehdinta oli totta: Kuiva, hapokas, viheromenainen, sitruunainen, kevyen aprikoosinen, yrttinen. Tiesittekö muuten, että Pino blanc on Chardonnayn ujo pikkuserkku?

Italiasta tuli myös toinen valkoinen eli Planeta Chardonnay (19,90 e), joka oli kyllä persoonallinen viini, mutta aika ylihintainen. Alkon kuvaelman mukaan: Kuiva, hapokas, runsaan hedelmäinen, kypsän sitruksinen, aprikoosinen, mausteisen tamminen, runsas, pitkä.

Niskanen luennoi

Italiasta tuli myös ensimmäinen punainen Terre Augustee (8,85 e). Possu selätti alleen Augusteen. Alkon sanoin: Keskitäyteläinen, keskitanniininen, hapankirsikkainen, kypsän karpaloinen, yrttinen, mausteinen. Kyllä ehkäpä. Rypäleet: Sangiovese (75 %), Ciliegiolo (10 %), Syrah (10 %), Merlot (5 %). Muutamien sanoin rosollin kanssa sopi, mutta oikea ruoka löytyisi jostain vahvasta tomaattikastiketta sisältävästä pastasta….Yllättävän hyvin kävi kuitenkin kalan kanssa, joskin suosittelisin kuitenkin oikeasti jotain ihan muuta.

Don Camillo Sangiovese (10,89 e) oli edellistä pehmeämpi ja tanniinisempi eikä pahentanut possua ja rosollia, kalaa ehkä kyllä vähän.

Tapansa mukaan Mika oli valinnut lopuksi arvoa ja toi pöytään Ranskalaisen Marsannay La Morisotten (24,90 e). Viininä se oli taattua laatua, eikä sitä kannata tuhlata jouluruokiin :). Mielipiteitä oli kyllä muitakin.

Maistelun tulos: No liitto löytyi, vaikkakin hieman eripurainen se taitaa olla. Mielenkiintoinen kokeilu kuitenkin avasi esimerkiksi silmät punaviinin ja graavikalan mahdollisuuksista, joita kannattaisi kokeilla enemmänkin. Illan paras anti oli kuitenkin Mikan joululahja kerholle:

Bonuksena

Portviini
Quinta de la Rosa
Tonel 12 degrees– 10 old tawny
Ruokasuositus; makeat jälkiruoat, sinihomejuusto esim. piparkakun kanssa, tumma suklaa

Loistava, rusinainen ja täyteläinen, oikein pitkä jälkimaku. Muistutti Madeiraa, mutta ilman minkäänlaista äklömakeutta! Kerrassaan jumalten nektari, jota haluaisimme tilata. Tuottaja voisi ilmoittautua kerhoon!

2 kommenttia

  1. Joulu meni jo, mutta mitä ja minkä seurassa ajattelitte nauttia uutena vuotena?

    • Koska köllöttelen meren äärellä kaukana kotoa, täytyy varmaan seuraksi ottaa viinin tilalta Mai taikka Tai…