Huikea vuosikertakimara

Syksyä 2016 viinikerho aloitti huikealla kokemuksella. Jari Kalavainen jakoi kellaristaan 2 helmeä: Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling -pullot kolmelta vuodelta: 2015, 2014 ja 2013. Punaviiniksi Jari oli valinnut portugalilaisen Quinta das Setencostasin pullot vuosilta 2012, 2011 ja 2010. Huikeaa!!

20160914_182057

Mukaan kerhoon oli saatu uusia kasvoja, Vesa ja Katja ja uudet näyttivät viihtyvän siinä missä vanhatkin näiden erojen äärellä. Rieslingeissä ero vuosikertojen välillä erottui jo väristä. Nuoret viinit vihersivät, kun taas jo tekeytynyt 2013 kellersi kultaisena luvaten meille 20160914_182738-768x432samettista voin vivahdetta. Ja näinhän se tuoksussakin oli aistittavissa. Nuoremmat tarjoilivat tuoksussa ja maussa hapokkaampia hedelmiä eli sitruksen makua sekä myös heleää kukkaista aromia. 2013 taas maistui tutun täyteläiseltä. Luonnehdintojen avulla löydettiin todellakin persikkaa ja jopa ananasta, jota hento petroli hieman vahvisti.

Erot oli suuria ja meille jokaiselle huolellisen maistelun edetessä huomattavissa. Hauskinta tietenkin oli rakkaan viiniopemme Mikan seuraaminen. Jo pulloja kaadettaessa Mika tärisi kuin mies nahkashortseissa tallomassa eisweineja (Jarin luonnehdinta). Hillitön innostelu muotoutui kuitenkin 2013 kohdalla liikutukseksi ja kyyneleiksi. Muistammehan kaikki mikä on Mikan lempirypäle…

No punaisessa kimarassa erot olivat hieman laimeampia. Portugalilainen kympin viini on kyllä hintaansa nähden aika mukava paketti. Värieroissa yllättäen 2011 näytti sinertävän 20160914_182743-768x432selkeämmin kuin nuorempi kollegansa. Liekö sekin joutunut polkemaan sitä jäistä eisweinia. Jokaisessa vuosikerrassa erotti mukavan taatelin ja luumun maut ryyditettynä pippurilla ja mausteilla. Vähitellen puolen tunnin hengittelyn jälkeen, mukaan tuli myös vaniljaa. 2010 löysin itse myös lakritsaisuutta.

Koska viininuorikkomme Katja oppi nopeasti tavoille, kuvaili hän tätä kimaraa ”rouhean elämän viininä, jonka kuuluisi olla saviruukussa. Tämä viini on nähnyt elämää.

Koska ainoa oikea sana tälle kerralle on huikeus, kirjaan näihin kansiin myös huippulöydön, jonka Mika oli onneksemme bongannut Valion sivuilta. Nimittäin Valion viime vuoden uutuuden Juhla cheddarin kerrottiin istuvan loistavasti Quintan seuraan. Oikeassa olivat!! Kaikki vuosikerrat täsmäsivät tämän jutun herkun kanssa.

20160914_195114

Varsin innokkaasti äidyttiin toisessa pöydässä kuvailemaan viinin ja juuston liittoa täydellisimmillään. Sitä, raikastaako juustoa viiniä, täydentääkö se kokemuksen vai jotain muuta, emme päässeet yksimielisyyteen. Mutta sehän ei haittaa. Olisihan silloin taas yksi intohimoisen keskustelun aihe vähemmän.