Delivery room!

Whoa! Last Monday I started the practical training in labor/delivery room and I feel so inspired every day after practice. When I have been able to witness a totally different ways to treat the delivery, I am most impressed about the fact that in Finland we have this amazingly talented group of professionals who have so much knowledge and wisdom about the most important moment on ones life. Midwifes. In Taipei, there is no profession called “midwife” and the tasks that Finnish midwifes does are here done by doctors and nurses from labor/delivery room, surgery, pediatrics and maternity ward.

Let me tell you more about the normal vaginal birth. When the first part of the labor starts (with labor constructions, water breaking etc.) the mother will come to the labor room. Father and supportive persons are allowed to be with the mother in the labor room (I don’t think there is a limit for the amount of supportive persons that can join the mother in the labor room). In the labor room, mother has a possibility to use a birth ball and move a little, but not too much because the room is quite small. When the cervix is fully dilated the nurses will guide mother how to push and she can start pushing. In my experience this part of the labor is very similar that in Finland.

When the top of the baby’s head starts to peek out, mother will be rushed to the delivery room. Father can also join after he has put on a protective clothes, hat and a mask. Delivery room in Taipei VGH looks like something between Finnish delivery room and a surgery room. As soon as the mother is inside the delivery room, nurses will wash and disinfect the whole genital area with Petidine and cover the mothers legs and belly with sterile cloths. The doctor who delivers the baby will also be wearing the sterile clothes, mask and gloves. Doctor will cut the episiotomy wound always for every mother. I think that the baby is born very fast and because of the big episiotomy, the baby’s shoulders are born almost immediately after the head. No one will wait for the second rotations of the baby. Mother can see a glimpse of her baby (depending on doctor I guess..?) before the baby is put to the heated baby bed. At the baby bed one nurse will suck baby’s respiratory tracks while the other nurse is drying the baby.   Nurses will also check baby’s palate, spine, clavicles, hips, fontanels and anus. They will also check Moro reflex immediately after birth. After all these checkups, baby will be put to skin to skin contact for mother. Mother and baby will be transferred back to labor room in skin contact right after the doctor  has finished sewing the episiotomy wound. Nurses will observe the mother for one hour before moving her to maternal ward. Baby will be transferred to neonatal ward (also the healthy babies!) for bathing and measurements. After one to two hours baby will be given back to the mother for breastfeeding.

There seems to be so many differences between delivery by doctor and delivery by midwife and I feel interested to see and learn more everyday. Remember that these texts are all based on my experience and the things I see, hear and try to understand in a foreign country with a foreign language. I hope there will be no major misunderstandings 🙂

Now I’ll leave this cafe with free wi-fi and start my journey towards food! Bàibài!! (as they say it in Chinese)

2 Comments

Niina
Posted 21.9.2014 at 19.53

No huh, eppari kaikille! :-O Siellä on varmaan rengastyynyillä käyttöä lapsivuoteella 😀 Tiedätkö yhtään että miten suuri osa siellä imettää/käytetäänkö paljon korvikkeita?

Terkkuja viilenevästä Jyväskylästä!
T: Niina

Jatta Tuunainen
Posted 25.10.2014 at 7.06

Oh en huomannutkaan, että miun blogilla on kommentoijia! Wau :3 Täällä uskotaan, että kun leikataan eppari, sen saa ommeltua hyvin ja se paranee paremmin… Eli ihan päinvastoin kun meijän tietämys kertoo! Kaikille alateitse synnyttäneille opetetaan “epi care”, eli pesuvatiin lämpöstä vettä ja simme istumaan 10-15min päivässä 2kk ajan. Tämä tulisi alottaa 24h synnytyksestä. Tämmönen hoito edistää haavan paranemista ja on myös hyvä, koska monilla perheilä ei ole kotivessassa käsisuihkua jolla suihkutella alapesuja.

Imetys oli meikäläiselle ilonen yllätys. Kaikkia äitejä kannustetaan imetykseen ihan samalla tavalla kun suomessa ja ohjataan ja autetaan tosi hyvin. Ainut tabu vaikuttaisi olevan vielä julkinen imetys. Kukaan ei nimittäin julkisesti imetä, mutta kaikkissa julkisissa paikoissa (esim metroasemilla, sairaaloissa, kauppakeskuksissa…) on “Breastfeeding room” huoneta minne äidit voi mennä verhojen taakse suljettuun tilaan imettämään. Mielenkiinttoista, erilaista, mutta ei paha todellakaan!

Terkkuja sinnepäin, löytiköhän miun kortti perille… 😉