Saavutettavuusseloste

Tämä saavutettavuusseloste koskee palvelua www.blogit.jamk.fi ja on päivitetty 16.09.2020.

Olemme arvioineet palvelun saavutettavuuden itse. Havainnoimme sivuston saavutettavuuteen liittyviä epäkohtia esimerkiksi Siteimprove-ohjelman avulla ja korjaamme jatkuvasti sivustossa ja sen sisällössä havaittuja saavutettavuuspuutteita.

Blogit.jamk.fi-sivusto on julkaistu vuonna 2009. Tämän verkkosivuston tulee noudattaa WCAG 2.1 –kriteeristön AA-tasoa 23.9.2020 mennessä.

Digipalvelun saavutettavuuden tila

Palvelu täyttää saavutettavuusvaatimukset osittain.

Ei saavutettava sisältö

Verkkosivusto ei ole vielä kaikilta osin vaatimusten mukainen. Alla listaus ei saavutettavasta sisällöstä. Suurin osa ei saavutettavasta sisällöstä liittyy sisällöntuotannollisiin seikkoihin. Palvelun sisällöntuottajia pyritään ohjeistamaan saavutettavan sisällön vaatimuksiin ja hyviin käytänteisiin mm. blogin käyttöehdoissa ja antamalla vinkkejä ja ohjeita saavutettavaan sisällöntuotantoon.

Havaittava: Kuva ilman alt-määritettä

Saavuttamaton sisältö ja sen puutteet: Blogiympäristön kaikissa kuvissa ei ole alt-määritettä. Ongelma on suurelta osin sisällöntuotannollinen. Jamkin blogipalvelun käyttöehdoissa on tuotu esiin sisällöntuottajien vastuu sisällön saavutettavuudesta ja ohjattu vinkkien ja ohjeiden pariin.

 • Saavutettavuusvaatimukset jotka eivät täyty: 1.1.1 Ei-tekstuaalinen sisältö

Havaittava: Syöttökentässä ei ole kuvausta

Saavuttamaton sisältö ja sen puutteet: Kaikkia blogiympäristön lomakkeissa olevia syöttökenttiä ei ole nimetty ARIA-määritteellä. Tämä otetaan huomioon sivuston tulevissa teknisissä teemapäivityksissä.

 • Saavutettavuusvaatimukset jotka eivät täyty: 1.3.1 Informaatio ja suhteet

Havaittava: Elementtien tunnus ei ole yksilöivä

Saavuttamaton sisältö ja sen puutteet: Sivuilla käytettyjen elementtien nimeämisessä saatetaan käyttää samaa määrettä, jolloin kahta eri elementtiä kuvaa sama tunnus. Tämä voi johtua esimerkiksi siitä, että sivuilla käytettyjä elementtejä kuten on nostettu epähuomiossa kaksi kertaa sivuille, mikä on sisällöntuottajien huolellisuuteen liittyvä seikka.

JAMKin blogipalvelun käyttöehdoissa on tuotu esiin sisällöntuottajien vastuu sisällön saavutettavuudesta ja ohjattu vinkkien ja ohjeiden pariin.

 • Saavutettavuusvaatimukset jotka eivät täyty: 1.3.1 Informaatio ja suhteet

Havaittava: Otsikon teksti puuttuu

Saavuttamaton sisältö ja sen puutteet: Blogiympäristössä olevilla sivuilla saattaa esiintyä tyhjiä otsikoita, jotka johtuvat useimmiten sivueditorissa tehdystä ylimääräisestä rivinvaihdosta. Tyhjää, otsikkotyylillä tehtyä rivinvaihtoa ei sisällöntuottaja helposti huomaa ilman sivuston saavutettavuutta mittaavaa ohjelmistoa.

JAMKin blogipalvelun käyttöehdoissa on tuotu esiin sisällöntuottajien vastuu sisällön saavutettavuudesta ja ohjattu vinkkien ja ohjeiden pariin. Ylläkuvatun kaltaisten virheiden huomaamiseksi sisällöntuottajalla täytyisi olla kuitenkin olla sisällön saavutettavuutta mittaava ja virheet huomioiva ohjelmisto käytössään.

 • Saavutettavuusvaatimukset jotka eivät täyty: 1.3.1 Informaatio ja suhteet

Havaittava: Tekstin muotoilemiseen käytetty u- tai b-tunnistetta

Saavuttamaton sisältö ja sen puutteet: Lihavointitunnistetta (b) tai alleviivaustunnistetta (u) voidaan käyttää joskus erottelemaan väliotsikoita, vaikka lihavoinnin tai alleviivauksen sijaan olisi syytä käyttää H-tunnistetta. Tämä on sisällöntuotantoon liittyvä ongelma.

JAMKin blogipalvelun käyttöehdoissa on tuotu esiin sisällöntuottajien vastuu sisällön saavutettavuudesta ja ohjattu vinkkien ja ohjeiden pariin.

 • Saavutettavuusvaatimukset jotka eivät täyty: 1.3.1 Informaatio ja suhteet

Havaittava: Samaan kohteeseen käytetään vierekkäisiä linkkejä

Saavuttamaton sisältö ja sen puutteet: Joissain tilanteissa linkitetyn kuvan viereen tai alle tulee tyhjä rivinvaihto tai välilyönti, johon sisällöntuottaja epähuomiossa linkittää saman hyperlinkin kuin kuvaan. Näitä sisällöntuottajan on vaikea huomata ilman ohjelmistoa, joka nostaa saavutettavuusvirheet esiin. Sisällöntuotannossa vaaditaan huolellisuutta.

Jamkin blogipalvelun käyttöehdoissa on tuotu esiin sisällöntuottajien vastuu sisällön saavutettavuudesta ja ohjattu vinkkien ja ohjeiden pariin.

 • Saavutettavuusvaatimukset jotka eivät täyty: 1.1.1 Ei-tekstuaalinen sisältö

Havaittava: Video- ääni- ja muut multimediasisällöt

Saavuttamaton sisältö ja sen puutteet: Kaikissa blogeihin upotetuissa videoissa tai muissa multimediatiedostoissa ei välttämättä ole tekstivastinetta. Tämä on sisällöntuotannollinen ongelma. JAMKin blogipalvelun käyttöehdoissa on tuotu esiin sisällöntuottajien vastuu sisällön saavutettavuudesta ja ohjattu vinkkien ja ohjeiden pariin.

 • Saavutettavuusvaatimukset jotka eivät täyty:
  • 1.2.1 Pelkkä audio tai pelkkä video (tallennettu)
  • 1.2.2 Tekstitys (tallennettu)
  • 1.2.3 Kuvailutulkkaus tai mediavastine (tallennettu)

Hallittava: Linkkiteksti, jota käytetään viittaamaan useaan eri kohteeseen

Saavuttamaton sisältö ja sen puutteet: Blogiympäristössä on useita samannimisiä linkkejä, jotka johtavat eri kohteisiin. Linkit voivat olla esimerkiksi bloginostoon liittyvä ”Lue lisää” painike, joka vie ko. blogikirjoituksen pariin. Lue lisää-painikkeen tehtävä tai se, mihin painike vie, on pääteltävä kontekstista.

Lisäksi Jamkin blogeissa olevia kirjoituksia voidaan lajitella aihekategorioihin ja luokkiin. Luokkia ja kategorioita voi blogin sisällöntuottaja lisätä vapaasti, joten joskus luodaan rinnakkaisia luokkia, vaikka samanniminen aihekategoria olisi jo olemassa. Jamkin blogipalvelun käyttöehdoissa on tuotu esiin sisällöntuottajien vastuu sisällön saavutettavuudesta ja ohjattu vinkkien ja ohjeiden pariin. Tarvittaessa ylläpito voi poistaa/yhdistää ylimääräisiä luokkia ja aihekategorioita.

Blogeissa on myös mm. sellaisia elementtejä, jotka nostavat ko. blogin viimeisimpiä kommentteja listauksena. Ko. listauksissa linkkitekstiin ei sisälly kommentin kirjoittajan nimeä, vaan ainoastaan kirjoituksen otsikko, johon kommentti on kirjoitettu. Kirjoittajan nimi on tekstinä ennen linkkitekstiä, mutta itse linkkitekstit voivat olla listauksissa identtisiä, jos useampi henkilö on kirjoittanut kommentin samaan kirjoitukseen, ja ne päätyvät listalle. Tällöin, vaikka itse linkkiteksti [Kirjoituksen otsikko] on sama, päätyy linkistä eri kommentteihin.

WordPress päivittyy teknologiatasolla koko ajan saavutettavammaksi, ja myös Jamkin blogien ylläpito pyrkii mm. tulevissa teemamuutoksissa huomioimaan saavutettavuuden entistä paremmin.

 • Saavutettavuusvaatimukset jotka eivät täyty: 2.4.4 Linkin tarkoitus (kontekstissa)

Hallittava: Kuvalinkillä ei ole tekstivastinetta

Saavuttamaton sisältö ja sen puutteet: Kaikkiin kuvalinkkeihin ei ole lisätty tekstivastinetta. Tämä on sisällöntuotantoon liittyvä ongelma. Jamkin blogipalvelun käyttöehdoissa on tuotu esiin sisällöntuottajien vastuu sisällön saavutettavuudesta ja ohjattu vinkkien ja ohjeiden pariin.

 • Saavutettavuusvaatimukset jotka eivät täyty: 2.4.4 Linkin tarkoitus (kontekstissa)

Hallittava: Ei toistetun sisällön ohittamisen mahdollisuutta (Kirjautumissivu)

Saavuttamaton sisältö ja sen puutteet: Blogien kirjautumissivu ei sisällä paluulinkkiä ensimmäisenä linkkielementtinä. Kirjautumissivulla on olemassa paluulinkki ko. blogin pääsivulle, mutta se on sivun alimmainen linkki. Linkin kuitenkin löytää myös avusteisesti, esim. ruudunlukuohjelmalla. Linkin sijoitus on WordPressin oletusasetusten mukainen. WordPressin tulevat päivitykset voivat korjata ongelman.

 • Saavutettavuusvaatimukset jotka eivät täyty: 2.4.1 Ohita lohkot

Toimintavarma: iFramesta puuttuu selite

Saavuttamaton sisältö ja sen puutteet: iFramea käytetään yleisesti mm. videoupotuksissa. iFrame-upotuksiin pitäisi liittää otsikko, jotta esimerkiksi ruudunlukijaohjelmalla sivua selaavat tietäisivät, mitä upotus sisältää.

Jamkin blogipalvelun käyttöehdoissa on tuotu esiin sisällöntuottajien vastuu sisällön saavutettavuudesta ja ohjattu vinkkien ja ohjeiden pariin.

 • Saavutettavuusvaatimukset jotka eivät täyty: 4.1.2 Nimi, rooli, arvo

Huomasitko saavutettavuuspuutteen digipalvelussamme?

Kerro saavutettavuuspuutteesta meille ja teemme parhaamme puutteen korjaamiseksi. Otamme mielellämme vastaan ehdotuksia, huomioita, kysymyksiä ja parannusehdotuksia Jamkin verkkosivustojen saavutettavuuteen liittyen sähköpostitse osoitteeseen saavutettavuus(a)jamk.fi.

Valvontaviranomainen

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille ylläolevan ohjeen mukaisesti. Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus(at)avi.fi
puhelinnumero vaihde 0295 016 000