Arjesta, peleistä ja onnellisuudesta…

Tammikuun Studiosessiossa otettiin taas arkea haltuun pelaamalla. Aluksi sessiolaiset haastettiin kisailemaan marshmallow challenge – tehtävällä. Oletko koskaan kokeillut? Kannattaa, koska niinkin arkisista asioista kuin spagetista, vaahtokarkeista, teipistä ja narusta saa aikaiseksi tiukkaa kisailua, naurua ja taktitointia. Eli kunnon pelin. Tässä on linkki erilaisiin tehtävän ohjeisiin ja alta löydät pari valokuvaa rakennelmista. Tosin hieman alkuperäisistä kisatuotoksista paranneltuina versioina.

Sessiossa keskityttiin keskustelemaan siitä, mitä arki on. Samasta teemasta käytiin rikasta keskustelua myös viime keväänä ja pääset tästä suoraan lukemaan viime toukokuun ”arkitunnelmia”. 

Samassa sessiossa saimme Niinan esittelemään käymäänsä pelikehittäjä – koulutusta. Niina kertoi omasta tarinastaan ja Sumu Games – peliosuuskunnan toiminnasta. Saimme myös testata yhtä osuuskunnan kehittämistä peleistä: Sam, Ur Eye. Se on ladattavissa Google Play:sta ja teräaseiden vastapainoksi pelissä voi heitellä vuodenaikaan sopivasti lumipalloja.

Rotterdamin yliopiston onnellisuustutkimuksen professori Ruut Veenhoven korosti Games for Health Europe konferenssissa sitä, kuinka merkityksellistä onnellisuus on ihmisen hyvinvoinnin ja terveyden näkökulmista. Onnellisuustutkimuksissa on osoitettu, että onnellisten ihmisten itse koettu terveys on parempi kuin ei-onnellisten ja onnelliset ihmiset elävät myös pidempään. Onnellisuuden näkökulmasta onkin tärkeää saada tehdä niitä asioita, jotka tuottavat onnellisuutta. Hyvinvointia voidaan lisätä esim. digitaalisten oma-apuohjelmien avulla ja tässä kohdassa pelillisyydellä on iso merkitys; kuinka motivoida ja positiivisesti koukuttaa ihmiset käyttämään erilaisia sovelluksia? Voisiko tätä kautta myös pelaamiseen usein liittyvään haittakeskusteluun saada uusia näkökulmia? Jos olet kiinnostunut lukemaan lisää onnellisuustutkimuksesta, niin täältä löytyy todella pitkä lista lukuvinkkejä. 

Mitä kaikkea pelit ja pelillisyys sinun elämässäsi tarkoittavat? Entä voivatko pelit tuoda lisää iloa, hauskuutta ja onnellisuutta juuri sinun arkeesi?