”Ohi syyskuun, läpi repalaisen lokakuun…” Marraskuukin meni jo ja joulutontut kolkuttelevat oville. Syksy on ollut todella kiireinen ja hankkeessa on tehty töitä ihan urakalla. Nyt on ehkä aika kurkata hieman taaksepäin ja tehdä pieni yhteenveto syksyn tapahtumista.

Ensimmäinen Studiosessiorupeama päättyi syyskuun lopussa. Viimeisellä kerralla tehtiin videoklippejä tulevaisuuden palveluista ja nämä klipit tulevat myöhemmin hankkeen avoimeen oppimateriaaliin kaikkien nähtäviksi. Ensimmäisen sessiorupeaman osallistujat on loppuhaastateltu ja varovaisesti voisi sanoa, että toiminta on koettu mielekkääksi ja antoisaksi. Myös aiempia ennakkoasenteita on venytetty ja uusia ajatuksia pelillisyyden hyödyntämisestä omassa arjessa ja työssä on syntynyt. Kiitos vielä kerran teille kaikille osallistujille!

Lokakuussa käynnistimme uuden seitsemän kuukauden Studiosessiorupeaman. Saimme taas kasaan mukavan porukan, jossa syntyy hyvää keskustelua. Meillä on jo kolme sessiota takana. Tammikuussa jatketaan ottamalla arkea haltuun pelaamalla ja helmikuussa pääsemme testaamaan myös virtuaalitodellisuutta.

Syksyn aikana hankkeessa on jalkauduttu tekemään erilaisia sessiokokeiluita ja ne ovatkin poikineet paljon mielenkiintoisia keskusteluita sekä oivalluksia. Monet nuoret ovat nostaneet esiin, että pelaamiseen suhtaudutaan yhä edelleen nihkeästi palvelujärjestelmässä ja sen vuoksi omaa peliharrastusta joutuu usein piilottelemaan. Onko oikeasti hyväksyttävämpää sanoa, että en tee mitään kuin, että pelaan? Miksi? Samanaikaisesti olemme saaneet kuulla hienoja tarinoita ja esimerkkejä siitä, kuinka pelaaminen on auttanut esimerkiksi kotoa liikkeelle lähtemisessä tai tuonut mielettömiä onnistumisen kokemuksia. Näiden kohtaamisten myötä olemme entistä vakuuttuneempia, että olemme tässä hankkeessa tärkeän asian äärellä.

Pelaten osalliseks – hanke on myös näyttäytynyt erilaisissa tapahtumissa syksyn aikana: Games for Health Europe – konferenssissa Hollannissa, Mielenterveysmessuilla Helsingissä, valtakunnallisessa Mielenterveyspäivän tapahtumassa sekä peliviikon tapahtumissa Jyväskylässä jne. Hanketta on lisäksi esitelty eri tilaisuuksissa ja koulutuksissa. Suu vaahdossa ja reppu täynnä iPadeja olemme haastaneet ihmisiä pohtimaan hyötypelaamista sekä pelillisyyden hyödyntämistä eri näkökulmista.

Nyt on kuitenkin aika paketoida kulunut syksy ja kerätä voimia seuraavalle vuodelle. Tästä blogista löytyy muutamia jouluun liittyviä digipelejä, jos haluat päästä pelastamaan joulupukin paketteja tai koristella virtuaalijoulukuusta. Lisäksi kannattaa kaivaa Monopolit, Afrikan tähdet, pelikortit ja shakkilaudat kaappien kätköistä. Pelatkaa. Yhdessä tai erikseen. Digi- tai lautapelejä. ”Pelaaminen ei ole hukkaan heitettyä aikaa”, sanoo myös pelitutkija Olli Sotamaa.

Me haluamme toivottaa teille kaikille oikein hyvää ja pelirikasta joulun aikaa.

trivialpursuit

ipadit