Rauhallista joulun aikaa ja tulevaa vuotta 2021!

Haluamme Pa-Mu-hankkeen toimijoina toivottaa kaikille verkostomme jäsenille

oikein hyvää joulun aikaa ja tulevaa vuotta 2021!

Kiitämme hyvin sujuneesta yhteistyöstä ja odotamme

ensi vuodelta uusia innostavia kohtaamisia.

Aila, Eija ja Suvi

 

Alla vielä muutamia ajatuksia näin vuoden 2020 loppua kohti mentäessä.

***

Tänään 18.12.2020 on julkaistu pitkään ja hartaasti valmisteltu kuntoutuksen uudistamisen toimintasuunnitelma. Voit lukea raportin tästä linkistä.

Olemme saaneet olla mukana tässä työssä ikääntyneiden kuntoutuksen osalta, vaikkakin teema on jäänyt vielä kovin kapeaksi nykyisessä versiossa. Toisaalta kotikuntoutuksen osuus on tässä raportissa esillä, kuten se on valtakunnallisessa IKÄ-ohjelmassa ja myös uudessa vanhuspalvelujen laatusuosituksessa.

Näitä tämän syksyn aikana julkaistuja erilaisia strategisia ohjelmia lukiessa ei voi välttyä ajatukselta, että ne toistavat samaa käsitteistöä ja toimenpidelistaa.Puheella ja käsitteillä onkin tapana pitää yllä samanlaisuutta ja pysyvyyttä. Tyydymmenkö tähän?

Kun Pa-Mu-hankkeen ideana on ollut palvelumuotoiluosaamisen rakentaminen kuntien kotihoitoyksiköihin, on tämä hanke avannut meitä eri toimijoita ymmärtämään juuri asiakasymmärryksen tärkeyden. Siitä suuri kiitos asiantuntijallemme Suville.

Missä siis on näiden valtakunnallisten ohjausasiakirjojen asiakasymmärrys – vai onko sitä edes olemassa niissä? Tekstissä asiakas, kuntoutuja, ikääntynyt asetetaan passiiviseksi kohteeksi, jolle rakenne määrittelee palveluja ns. oikea-aikaisesti, oikeanlaisina ja oikeilla sisällöillä.

Tosiasiassa ihmisen aika on aina hänelle ”oikea” kokemuksellisesti. Rakenne sen sijaan tekee prosesseja, joihin normatiivisesti asetetaan oikeat asiakkaat oikeine tarpeineen ja rakenteelle sopivina aikoina. Tässäpä miettimistä.

***

Lopuksi haluamme kertoa teille, että Jamkista on viime viikolla valmistunut 19 kotikuntoutukseen perehtynyttä lähihoitajaa eri puolelta Suomea. He ovat suorittaneet 60 opintopisteen avoimen amkin opinnot teemalla: Kotikuntoutusta kotihoitoon. Tässä alla näette, millaisen sähköisen osaamisbadgen he ovat saaneet. Olemme ylpeitä, tästä ensimmäisestä tällä teemalla valmistuneesta ryhmästä, jotka ovat myös paneutuneet palvelumuotoiluun ja oman työnsä kehittämiseen.

Olemme suunnittelemassa kevään 2021 aikana uuden toteutuksen  aloittamista ja kannustamme kaikkia lukijotamme seuraamaan Jamkin www-sivuja ja koulutusilmoituksia.

Olkaa turvassa ja pysykää terveinä!