Liikuntaa ja ulkoilua pelien avulla

Geokätköä hakemassa syksyisessä Jyväskylässä.
Geokätköä hakemassa syksyisessä Jyväskylässä.

Pelaten osalliseks -hankkeen yksi tavoite on koota olemassa olevista terveyttä ja osallisuutta tukevista hyötypeleistä pelikatalogi. Katalogin kasaaminen on ollut syksyn ajan työn alla ja olemmekin testanneet ja arvioineet kymmeniä hyötypelejä ja -sovelluksia.

Itse olen tutkinut liikuntaan, ulkoiluun ja luontoon liittyviä mobiilipelejä tai pelinomaisia sovelluksia. Kiitokset muuten Facebookin Pelikasvattajien verkosto -ryhmän jäsenille muutamista hyvistä pelivinkeistä! Alla listattuna joitakin pelikokemuksiani. Tarkemmat peliesittelyt löytyvät aikanaan hankkeen pelikatalogista.

Fitocracy: Pelillisiä ominaisuuksia (pisteet, tasot, badget yms.) sisällään pitävä treenisovellus. Paljon erilaisia treenejä kuva- ja video-ohjeilla. Useimmista treeneistä selviät kotioloissa ilman ihmeellisempiä apuvälineitä. Kokeile sovelluksen suosittelemia ohjelmia tai valitse omasi. Hauskaa ja motivoivaa – ainakin alkuun.

Zova: Fitocracyn tyyppinen sovellus, jossa pelillisyyttä kuitenkin vähemmän. Sovelluksen viestinnästä päätellen kohderyhmänä tuntuvat olevan erityisesti naiset, mutta jumpat sopivat toki kenelle tahansa. Ilmaisversionkin jumppatarjonta on runsasta ja monipuolista: kevyistä venyttelyistä aina kunnon puuskutusta aiheuttaviin treeneihin. Ohjelmassa voit valita oman viikkotavoitteesi ja aina jumpan jälkeen arvioida sen soveltuvuutta omalle kunnollesi. Toimiva sovellus, joka taitaa jäädä allekirjoittaneella pysyvään käyttöön. Toistaiseksi Zova on syystä tai toisesta saatavilla vain Applen tuotteille.

Geocaching: 2000-luvun aarteenetsintää ja mukava lisä retkeilyyn joko rakennetussa ympäristössä tai luonnossa. Kätköjä voi hakea yksin tai yhdessä ja myös lapset tuntuvat tykkäävän kätköilystä. Tähän jäänee helposti koukkuun!

Zombies, run!: Älypuhelinpeli, jossa kerätään kävelemällä tai juoksemalla zombie-epidemiasta selvinneille ihmisille hyödyllisiä tavaroita ja paetaan tietenkin zombieita. Kuulokkeet siis korville ja juoksemaan!

Ingress: Älypuhelimen paikkatietoon perustuva peli, jossa kerätään omalle joukkueelle eripuolille kaupunkia ripoteltuja portaaleja. Peli saa pelaajansa liikkumaan ympäri kaupunkia ja tutustumaan siinä sivussa kulttuurisesti merkittäviin paikkoihin (rakennukset, patsaat, katutaide jne.), sillä portaalit ovat yleensä näiden yhteydessä. Itsekin bongasin peliä pelatessani Jyväskylän katutaidetta, joka muuten olisi jäänyt huomioimatta. Pelin heikkous on se, että kännykkää saa pitää kädessään lähes jatkuvasti. Näpithän siinä jäätyivät – ainakin näin pakkaskeleillä.

Mitä muuta yllä listattujen sovellusten lisäksi kannattaisi kokeilla? Lisää vinkkisi kommenttikenttään, niin otamme sen testiin pelikatalogiamme varten!