Katsaus menneeseen ja keula kohti tulevaa
Mihin tämä aika oikein katoaa…? Kevät meni hujauksessa, kesä melkein yhtä nopeasti ja Pelaten osalliseks – hanke on ollut aktiivisesti monessa mukana. Huhtikuussa hanketta esiteltiin kaksi kertaa Tampereella; ensin Pelikasvatus-seminaarissa ja myöhemmin TAITO2017- konferenssissa. Toukokuussa pääsimme kansainvälisille vesillä Maltalle, kun hanke laittoi 4th Horatio European Festival of Psychiatric Nursing – konferenssin osallistujat pelaamaan ja pohtimaan mielenterveystyön pelillistämistä. Lisäksi teimme kevään aikana mm. haastatteluita, analysoimme aineistoja, esittelimme hanketta erilaisissa tilaisuuksissa ja aloittelimme hankkeen toimintamallin rakentamista sekä raportointia. Nyt syksyn aikana keskitymme hankkeen tulosten juurruttamiseen sekä ennen kaikkea Ota Digisti – asiantuntijapäivien järjestelyihin. Olethan jo merkinnyt kalenteriisi 1.-2.11.2017? Jos et ole, niin tee se viimeistään nyt. Täältä saat lisätietoa tapahtumasta. Huomaathan, että sivut päivittyvät koko ajan ja ilmoittautuminen avautuu 1.9.2017.
Koska kaikki hyvä loppuu aikanaan ja niin myös hankkeen Studiosessiot loppuivat huhtikuussa. Viimeisessä sessiossa irroteltiin ajatuksia Bonon hattujen kautta. Bono on varmasti monille erittäin tuttu U2 rock-yhtyeestä. Se on myös ryhmätyömenetelmä, jonka avulla voidaan tuottaa uusia näkökulmia, kokeilla erilaisia ajattelutapoja sekä harjoittaa monenlaisia rooleja. Menetelmässä keskustelu, toiminta tai esimerkiksi palaute organisoidaan kuuden eri värin kautta ja jokainen väri edustaa eri asennetta. Sessiossa pohdimme tätä kuviteltua tilannetta:
”Huttu-Kukkulan alakoulun rehtori on tehnyt päätöksen, että alakoulun 128 oppilaalta on kielletty PokeGo-pelaaminen sekä koulu- että vapaa-ajalla. Vanhempainneuvosto kokoontuu keskustelemaan asiasta ja pohtimaan vastinetta rehtorille. Me olemme nyt vanhempainneuvosto ja pohdimme asiaa hattujen kautta.”
Valkoinen hattu tarkoittaa objektiivista ajattelua, faktoja ja lukuja ilman tulkintaa tai johdattelua: ”Tutkimusten mukaan tällä pelillä on myös terveyshyötyjä…”. Punainen hattu sallii tunneperäiset argumentit ilman perusteluja, selityksiä tai järkeilyä ”Mua ärsyttää tämä keskustelu”. Musta hattu on varovainen, looginen, arvioiva, asiallinen ja pyrkii kertomaan, miksi jokin ei toimi tai onnistu, olematta kuitenkaan negatiivinen: ”Onko tässä varmasti huomioitu, että puhelimen käyttöä on hankala valvoa vapaa-ajalla?”. Keltainen hattu katsoo asioita myönteisesti, etsii etuja ja keskittyy tilanteen positiiviseen puoleen sekä yrittää löytää mahdollisimman paljon perusteita optimismilleen: ”Tämä on hieno mahdollisuus pelata illat lautapelejä ja tähän kannattaa ehdottomasti tarttua!”. Vihreällä hatulla liioitellaan ja unohdetaan perinteinen ajattelu, lisäksi käytetään huumoria ja villiä ajatustenjuoksua: ”Voisiko samalla kieltää kaikkien sähköisten laitteiden käytön kunnassa ja tehdä tästä uusi matkailuvaltti?”. Siniselle hatulle kuuluu ajatusprosessin organisointi, kontrollointi sekä yhteenvetojen ja johtopäätösten tekeminen: ”Olemme nyt keskustelleet näistä asioista. Miten etenemme tästä?”.
Oletko koskaan kokeillut mikä hattu tuntuisi juuri sinulle omimmalta? Entä mikä olisi haastavin? Sessiossa saimme hyvät naurut sekä mahtavan vastineen Huttu-Kukkulan reksille 🙂