Uuden edessä

Lupauduin kirjoittamaan blogikirjoituksen. Eka kertaa. Olen hieman huono sanomaan ei mihinkään uuteen ja niinpä tässä nyt taas ihmettelen, mitä tästäkin tulee. Aiheeksi annettiin jotain ajankohtaan sopivaa, pienen yrittäjän näkökulmasta.

Maailma on nyt tosiaan hieman hassussa mallissa, uuden edessä. Korona koskettaa meistä jokaista. Osaa yrityksistä se ravistelee kovasti, osaa vähemmän ja sitten on niitäkin, joille tämä tuokin lisäbuustia tekemiseen. Jokaista kuitenkin jotenkin.

Siihen, kuinka tässä tilanteessa kenenkin pitäisi toimia, ei taida olla olemassa yhtä oikeata ratkaisua. Puheissa yrittäjille on tarjoiltu monenlaista lainarahaa tai tukihimmeliä, mutta siitä saavuttavatko ne oikeat kohteensa tai ovatko ne edes oikea ratkaisu joka tilanteeseen, en ole ollenkaan varma.

Toki tietyillä aloilla, joilla toiminta palautuu entiselleen täydellisenkin pysähdyksen jälkeen, ne voivat auttaa yli pahimmasta. Mutta monella palvelualalla todelliset vaikutukset saattavat näkyä vasta jälkikäteen toimialan muuttuessa jopa pysyvästi. Halusimmepa tai emme.

Millainen maailma meitä sitten odottaa koronan jälkeen? Voimmeko jatkaa toimintaamme vain entiseen tapaan vai olemmeko pakotettuja muuttamaan jotain? Hoksaammeko tässä tilanteessa jopa täysin uusia mahdollisuuksia?

Nyt onkin tärkeää pohtia jo tulevaisuutta ja tehdä tarvittaessa rohkeitakin avauksia sekä uudistuksia. Elämä jatkuu koronan jälkeenkin ja tekeville riittää edelleen tekemistä, se vaan saattaa muuttaa hieman muotoaan.

Muutos on aina myös mahdollisuus. Monet merkittävät yritykset ovat syntyneet juuri toimialansa murrosvaiheessa, kun nokkelat ja rohkeat yrittäjät ovat hoksanneet ja uskaltaneet tarttua uusiin mahdollisuuksiin. Myllerrysten keskellä pienillä yrityksillä on myös merkittävä etu puolellaan: ketteryys ja nopea muuntautumiskyky uuteen niin halutessaan.

Aidot perusasiat ja työt nousevat yleensä arvoonsa tällaisilla hetkillä. Maaseutu, kotimaisuus, paikallisuus ja yhteistyö ovat myös asioita, joiden arvostus ei ainakaan vähene tämän episodin myötä. Se onkin jo selvää, että nyt jos koskaan, tarvitaan sitä yhteishenkeä ja kaikkien tahojen välistä avointa ja aitoa yhteistyötä entistä enemmän. Tehdään siitä samalla uusi paikallinen voimavara.

Näistä asioista ja paljon niiden vierestäkin keskustellaan BioPaavon Yrittäjäkahveilla tiistaisin ja torstaisin. Jos yhtään kiinnostaa, niin tule rohkeasti linjoille. Kahvit joudut itse keittämään, mutta mainiota kahviseuraa on tarjolla. Ja saattaahan siinä jutustellessa syntyä vaikka huikeita idiksiä. Yhteistyöllä.

Hyvä tästä tulee.

Janne Rutanen, yrittäjä, Neilos VLR Oy, yksi BioPaavon yläkerrassa toimivan Vintin yrittäjistä