BioPaavossa hackathonien kevät – ideoiden happotestausta ja kysyntälähtöistä uutta liiketoimintaa

Biotalouden Yrityskiihdyttämössä BioPaavossa on riittänyt suihketta ja suhinaa tänä keväänä, kun olemme päässeet toteuttamaan lukuisia erilaisia innovaatiotapahtumia yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Laskimme tulokset ja hämmästyimme itsekin: BioPaavo on tämän kevään aikana tuonut yhteen eri tapahtumien ja ajankohtaisten teemojen äärelle yhteensä yli 1 100 tapahtumaosallistujan joukon! Biopaavon Hackathon-prosesseihin taas on osallistunut kevään aikana yli 60 yritystä…

Jatka lukemista

Ruoantuotannon muutoksen tuulet

BioPaavon toinen kansainvälinen BioTalks-webinaari käsitteli agroekologiaa. Asiantuntijapuhujina toimivat agronomi Aapeli Piesala sekä älymaatalouden vanhempi tutkija Gilbert Ludwig. Puheenvuoroissa tuli selväksi, että maatalouden vanhat toimintamallit eivät enää toimi taloudellisesti, sosiaalisesti tai ekologisesti. Yhtenä ratkaisuna nähtiin agroekologia, mutta myös kokonaisvaltainen ajatusmaailman muutos. Agroekologia: mistä on kyse? Lyhyesti sanottuna agroekologia on sitä, että meille kaikille riittää puhdasta ja…

Jatka lukemista

BioTalks: Kaksoissiirtymän ja kansainvälisen yhteistyön mahdollisuudet Keski-Suomen maaseudulle

Biotalouden yrityskiihdyttämä BioPaavo järjesti ensimmäisen kansainvälisen webinaarinsa tammikuun lopulla (21.01.2022) 35 osallistujan voimin. Aiheena oli EU:ssakin puhututtava kaksoissiirtymä (dual transition/twin transition). Kaksoissiirtymä tarkoittaa kahden suuren trendin yhteiskehitystä: vihreän siirtymän sekä digitalisaation. BioTalksissa tämä teema näkyi JAMKin älymaataloustiimin sekä Valtran esityksessä. Webinaari visioi digitaalista maatalouden innovaatiohubia tänne pohjoiseen Keski-Suomeen. Digitaalinen innovaatiohubi avaisi paikallisten toimijoiden väylät kansainvälisille…

Jatka lukemista

Mistä bio- ja kiertotalouden osaajia yrityksiin? Pyöreän pöydän keskusteluissa etsittiin vastauksia

Biotalouden yrityskiihdyttämö BioPaavossa järjestettiin tammi- ja helmikuun 2022 aikana etäyhteydellä kaksi pyöreän pöydän keskustelutilaisuutta, joissa yhdessä yritysten, viranomaisten, oppilaitosten sekä kuntien edustajien kanssa kartoitettiin bio- ja kiertotalouden osaajen tarvetta ja saatavuutta Keski-Suomessa. Tilaisuuksien alussa Jamk Biotalousinstituutin johtava asiantuntija Annimari Lehtomäki nosti esiin yritysten haasteet löytää moniosaavaa työvoimaa näiden tarpeisiin, ja että samat haasteet koskettavat lähes…

Jatka lukemista

Kiihdyttämöstä biotalouden kasvuliiketoimintaa – uuden tiimiläisen silmin

Tuoreimpana JAMK Biotalousinstituutin ja Biotalouden yrityskiihdyttämön, BioPaavon, tiimin jäsenenä sain tilaisuuden esittäytyä blogitekstin muodossa. Olen aloittanut työt täällä Biotalousinstituutissa ja yrityskiihdyttämössä johtavana asiantuntijana muutama viikko sitten, ja tehtävänäni on kehittää ja tuotteistaa yrityskiihdyttämön toimintamallia sekä rakentaa kiihdyttämön ja Biotalousinstituutin yritysyhteistyötä. Taustallani on työhistoriaa sekä bisneksessä että akateemisessa maailmassa. Suurimman osan työurastani olen työskennellyt biotalous- ja…

Jatka lukemista

BioPaavosta evästä elämään

Kesä alkaa olla lopuillaan ja tuulet vaihtavat luonnettaan syksyn vivahteisiin. Niin myös erikoistumisharjoittelunikin on lopuillaan, valitettavasti. Tietynlainen haikeus valtaa mielen, kun muistelee harjoittelujaksoani BioPaavossa. Toukokuussa aloittaessani en tiennytkään, kuinka paljon ihminen voikaan saada uutta särmää ajatusmaailmaansa. Niille, joille BioPaavo – biotalouden yrityskiihdyttämö – kuulostaa sanahirviöltä, voin avata sen tarkoitusta. BioPaavoa voisi kuvailla liimaksi, joka imee ja yhdistelee eri alojen toimijoita (yrityksiä, asiantuntijoita, tutkijoita..) toisiinsa muodostaen yhteistyöverkostoja. BioPaavossa myös ratkaistaan haasteita ja…

Jatka lukemista

Kuolemanpelosta elämisen laatuun

Korona on riepotellut elämäämme jo reilun vuoden. Viime keväänä jaksoimme uskoa, että heti syksyllä kaikki olisi paremmin, palaisimme pikkuhiljaa normaaliin. Syksy tuli ja meni, poikkeusolot ja etätyöt jatkuvat edelleen. Työelämän murroksesta on puhuttu vuosikymmeniä, koronan myötä se murtui kertarysäyksellä. Ne, jotka pystyvät työskentelemään etänä, tekivät elämänsä digiloikan kotoaan käsin. Kukapa olisi uskonut kuinka moneen keittiöön,…

Jatka lukemista

Miltä näyttää Keski-Suomen maaseutu vuonna 2030?

Projektipäällikkö Merja Rehnin puheenvuoro Älykkäät maaseudut – Keski-Suomen aluetilaisuudessa 1.10.2020 Vuonna 2020 maanseutu vielä pärjäilee, mutta kehumista ei ole. Tuottajat ovat huolissaan maatalouden heikosta kannattavuudesta ja kärsivät arvostuksen puutteesta. Lisäksi ruuantuottaja kantaa raskasta ympäristötaakkaa. Kuluttajat haluavat kasvista, eikä eläinperäistä ruokaa enää saisi tuottaa – ympäristövaikutukset ovat liian suuret. Toiminta tiloilla on pitkälle perinteistä, vuosisatojen saatossa…

Jatka lukemista

Koronakeväästä uusien mahdollisuuksien syksyyn

Avasimme helmikuussa biotalouden yrityskiihdyttämön Saarijärvelle. BioPaavo on Biotalousinstituutin hanke, jonka tavoitteena on synnyttää uudenlainen alan yritysten kehittämisalusta. Yrityksillä on toimialasta riippumatta polttava tarve löytää uusia, biopohjaisia ja ympäristön kannalta kestäviä ratkaisuja liiketoimintaansa. Koronan ensimmäisen aallon jälkeen tuntuu, että BioPaavon kaltaiselle toimijalle on tilausta. Pandemia on iskenyt rankasti työpaikkoihin, yrityksiin ja laajasti myös teollisuuteen.  Suomalaisiin vientiyrityksiin…

Jatka lukemista

Uuden edessä

Lupauduin kirjoittamaan blogikirjoituksen. Eka kertaa. Olen hieman huono sanomaan ei mihinkään uuteen ja niinpä tässä nyt taas ihmettelen, mitä tästäkin tulee. Aiheeksi annettiin jotain ajankohtaan sopivaa, pienen yrittäjän näkökulmasta. Maailma on nyt tosiaan hieman hassussa mallissa, uuden edessä. Korona koskettaa meistä jokaista. Osaa yrityksistä se ravistelee kovasti, osaa vähemmän ja sitten on niitäkin, joille tämä…

Jatka lukemista