Kiihdyttämöstä biotalouden kasvuliiketoimintaa – uuden tiimiläisen silmin

Tuoreimpana JAMK Biotalousinstituutin ja Biotalouden yrityskiihdyttämön, BioPaavon, tiimin jäsenenä sain tilaisuuden esittäytyä blogitekstin muodossa. Olen aloittanut työt täällä Biotalousinstituutissa ja yrityskiihdyttämössä johtavana asiantuntijana muutama viikko sitten, ja tehtävänäni on kehittää ja tuotteistaa yrityskiihdyttämön toimintamallia sekä rakentaa kiihdyttämön ja Biotalousinstituutin yritysyhteistyötä. Taustallani on työhistoriaa sekä bisneksessä että akateemisessa maailmassa. Suurimman osan työurastani olen työskennellyt biotalous- ja…

Jatka lukemista

BioPaavosta evästä elämään

Kesä alkaa olla lopuillaan ja tuulet vaihtavat luonnettaan syksyn vivahteisiin. Niin myös erikoistumisharjoittelunikin on lopuillaan, valitettavasti. Tietynlainen haikeus valtaa mielen, kun muistelee harjoittelujaksoani BioPaavossa. Toukokuussa aloittaessani en tiennytkään, kuinka paljon ihminen voikaan saada uutta särmää ajatusmaailmaansa. Niille, joille BioPaavo – biotalouden yrityskiihdyttämö – kuulostaa sanahirviöltä, voin avata sen tarkoitusta. BioPaavoa voisi kuvailla liimaksi, joka imee ja yhdistelee eri alojen toimijoita (yrityksiä, asiantuntijoita, tutkijoita..) toisiinsa muodostaen yhteistyöverkostoja. BioPaavossa myös ratkaistaan haasteita ja…

Jatka lukemista

Kuolemanpelosta elämisen laatuun

Korona on riepotellut elämäämme jo reilun vuoden. Viime keväänä jaksoimme uskoa, että heti syksyllä kaikki olisi paremmin, palaisimme pikkuhiljaa normaaliin. Syksy tuli ja meni, poikkeusolot ja etätyöt jatkuvat edelleen. Työelämän murroksesta on puhuttu vuosikymmeniä, koronan myötä se murtui kertarysäyksellä. Ne, jotka pystyvät työskentelemään etänä, tekivät elämänsä digiloikan kotoaan käsin. Kukapa olisi uskonut kuinka moneen keittiöön,…

Jatka lukemista

Miltä näyttää Keski-Suomen maaseutu vuonna 2030?

Projektipäällikkö Merja Rehnin puheenvuoro Älykkäät maaseudut – Keski-Suomen aluetilaisuudessa 1.10.2020 Vuonna 2020 maanseutu vielä pärjäilee, mutta kehumista ei ole. Tuottajat ovat huolissaan maatalouden heikosta kannattavuudesta ja kärsivät arvostuksen puutteesta. Lisäksi ruuantuottaja kantaa raskasta ympäristötaakkaa. Kuluttajat haluavat kasvista, eikä eläinperäistä ruokaa enää saisi tuottaa – ympäristövaikutukset ovat liian suuret. Toiminta tiloilla on pitkälle perinteistä, vuosisatojen saatossa…

Jatka lukemista

Koronakeväästä uusien mahdollisuuksien syksyyn

Avasimme helmikuussa biotalouden yrityskiihdyttämön Saarijärvelle. BioPaavo on Biotalousinstituutin hanke, jonka tavoitteena on synnyttää uudenlainen alan yritysten kehittämisalusta. Yrityksillä on toimialasta riippumatta polttava tarve löytää uusia, biopohjaisia ja ympäristön kannalta kestäviä ratkaisuja liiketoimintaansa. Koronan ensimmäisen aallon jälkeen tuntuu, että BioPaavon kaltaiselle toimijalle on tilausta. Pandemia on iskenyt rankasti työpaikkoihin, yrityksiin ja laajasti myös teollisuuteen.  Suomalaisiin vientiyrityksiin…

Jatka lukemista

Uuden edessä

Lupauduin kirjoittamaan blogikirjoituksen. Eka kertaa. Olen hieman huono sanomaan ei mihinkään uuteen ja niinpä tässä nyt taas ihmettelen, mitä tästäkin tulee. Aiheeksi annettiin jotain ajankohtaan sopivaa, pienen yrittäjän näkökulmasta. Maailma on nyt tosiaan hieman hassussa mallissa, uuden edessä. Korona koskettaa meistä jokaista. Osaa yrityksistä se ravistelee kovasti, osaa vähemmän ja sitten on niitäkin, joille tämä…

Jatka lukemista

Yrittäjyyttä voidaan tukea myös verkossa

Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutti aloitti joulukuussa Biotalouden yrityskiihdyttämö -hankkeen, joka sai nimekseen BioPaavo. BioPaavo saikin lentävän lähdön. Uskallan ajatella, että se on tuonut positiivista kuhinaa myös Paavonaukiolle Saarijärven keskustaan. Vastuullisuus ja kestävyys eivät ole enää pelkkiä korulauseita yrityksien vuosikirjoissa, vaan kiinnostus ja halu muuttaa toimintaa resurssiviisaammaksi ja ilmastoystävällisemmäksi näkyy entistä vahvemmin yrityksien toiminnassa. Biotaloudella tarkoitetaan taloutta,…

Jatka lukemista