BioTalks: Kaksoissiirtymän ja kansainvälisen yhteistyön mahdollisuudet Keski-Suomen maaseudulle

Biotalouden yrityskiihdyttämä BioPaavo järjesti ensimmäisen kansainvälisen webinaarinsa tammikuun lopulla (21.01.2022) 35 osallistujan voimin. Aiheena oli EU:ssakin puhututtava kaksoissiirtymä (dual transition/twin transition). Kaksoissiirtymä tarkoittaa kahden suuren trendin yhteiskehitystä: vihreän siirtymän sekä digitalisaation.

BioTalksissa tämä teema näkyi JAMKin älymaataloustiimin sekä Valtran esityksessä. Webinaari visioi digitaalista maatalouden innovaatiohubia tänne pohjoiseen Keski-Suomeen. Digitaalinen innovaatiohubi avaisi paikallisten toimijoiden väylät kansainvälisille markkinoille, sekä houkuttelisi osaajia peloillemme.  Kuinka huikeaa! Löytämällä uusia digitaalisia ratkaisuja maatalouteen, pystymme tuottamaan ruokaa yhä turvallisemmin, vaivattomammin sekä kestävämmin. Yhdistämällä kattavan biotalousosaamisemme digitalisaation, pystymme vastaamaan maailman muuttuviin tarpeisiin ketterämmin sekä laajentaa osaajahakuamme yli maanrajojen. Win-Win!

Ensimmäinen BioTalks webinaari keräsi kuulijoita ympäri Eurooppaa. Mukana oli erilaisia organisaatioita kuten esimerkiksi ruokainnovaattori Krinova Incubator and Science Park Ruotsista, latvialainen EU-hanke generaattori Vidzeme Planning Region sekä saksalainen biotalouden verkottaja ja innovaattori Witeno Science and Technology Park. Lisäksi mukana oli edustusta kotimaasta.

Kuten kotimaisissakin yhteyksissä, BioPaavon rooli korostuu ristiin pölyttäjänä ja yhteen tuojana myös kansainvälisessä kontekstissa. Globalisaation ja Koronan myötä, osittainen kansainvälistyminen alkaa olemaan yritysten elinehto. Kotimaan markkinat jäävät pieniksi, kun kilpailu kiristyy, sidosryhmät eivät enää rajoitu vain kotimaan kontakteihin ja rahoittajatkin saattavat tulla ulkomailta. Onneksi kansainvälistyminen on helpompaa kuin ikinä. Tämän mahdollistaa etätyö, kansainvälistymistä tukevat rahoitukset sekä kansainvälisiä kontakteja omaavat yhteistyökumppanit kuten BioPaavo.

BioPaavon verkostot eivät rajoitu vain kotimaan kamaralle, vaan tarjolla on myös biotalouden liiketoimintamahdollisuuksia Itämeren toisella puolella. Hyvinä esimerkkeinä toimivat nämä BioTalks webinaarit, jotka ovat oivia kansainvälisiä kohtaamispaikkoja, tai esim. BioPaavon kansainväliset hackathonit, joiden toimeksiantajat ovat globaaleilla markkinoilla toimivia jättejä. Kaava on yksinkertainen: biotalousosaaminen + digitaalinen osaaminen + kansainväliset mahdollisuudet = kestävää ja kannattavaa liiketoimintaa maaseudulla.

Tervetuloa siis tuleviin BioTalks webinaareihin! Seuraava järjestetään keväällä 2022, ja sen aiheena on ruokaturva.

Projektipäällikkö Riikka Kumpulainen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Biotalousinstituutti