Oppilaitoksissa innostuttiin liikkumaan

tasapainoilua_liikuntapaiva

eBoss –hankeryhmä toteutti yhteistyössä oppilaitosten henkilökunnan kanssa syksyn aikana muutaman tunnin liikkumaan innostamispäiviä jokaisessa hankeoppilaitoksessa. Tapahtumat saivat kiitosta rennosta meiningistä ja innostavista lajivalinnoista. Jyväskylän kotitalousoppilaitoksella toteutettiin koko oppilaitoksen yhteinen liikuntapäivä huipentuen picnik -lounaaseen Köhniön uimarannalla. Muissa oppilaitoksissa vietettiin kolmisen tuntia erilaisilla liikunnallisilla rasteilla touhuten.  

Liikuntakiertue startattiin käyntiin Jyväskylässä. Mukana oli koko kotitalousoppilaitoksen henkilökunta ja opiskelijat. Osallistujat jaettiin noin 10-15 hengen toimintaryhmiin, jotka yhteisen aamupalan jälkeen lähtivät kartat ja mobiililaitteet käsissään kiertämään kukkumäen ja Köhniön alueelle sijoitetuille toimintarasteille. Liikkumisessa hyödynnettiin läheisiä urheilukenttiä ja Köhniön uimarannan maastoa. Matkalle oli vielä sijoitettu pari Geokätköilyä esittelevää demokätköä. Geokätköt olivatkin asiantuntijan toimesta niin ovelasti ”gamottu” että tuottivat osalla ryhmistä kohtuullisesti päänvaivaa. Liikkumisessa johtoajatuksena oli yhteisöllisyys ja ryhmässä toimiminen sekä sellaiset lajit, joita oli kaikkien helppo lähestyä ja kokeilla. Perusliikuntaa kävelyä tuli jo rastiväleillä yhteensä nelisen kilometriä. Pallopelinä mukana ollut ”nuijasähly” sai väen innostumaan pelaamisesta niin, että hiki taisi tulla paitaan joka ryhmällä. Muilla rasteilla pelattiin suomalaisia ”perinnepelejä” mölkkyä ja petankkia, pesäpalloa ja norsupalloa. Köhniön rannalla testattiin tiimien kommunikaatiota ja yhtenäisyyttä ”pressulentiksessä” ja haastettiin itseä slackline -tasapainoilussa ja frisbeegolfissa. Logattiimpa pienellä porukalla rannalta vielä ihan oikeakin geokätkö, Köhniönkolo. Hyväntuulinen ja puhelias porukka nautiskeli tapahtuman päätteeksi kotitalousoppilaitokselle ominaisesti erittäin maittavan picnik –lounaan.

liikuntapaiva_kotitalousoppilaitos_kuva

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston Äänekosken, Viitasaaren ja Saarijärven toimipisteissä mukaan oli koottu opiskelijoita, jotka olivat kiinnostuneita lähtemään mukaan eBoss- hankeen valmennuksiin. Erinomaiset liikuntapaikat löytyivät taas pienen kävelymatkan päästä oppilaitoksista. Näissäkin liikuntatempauksissa hyödynnettiin aika pitkälle samoja liikuntamuotoja kuin ensimmäisenä toteutetussa Jyväskylän tapahtumassa. Osallistujamäärät ja ryhmien aktiivisuus osallistua myös tällaiseen ohjattuun ryhmäliikkumiseen saivat hanketoimijat hyvälle tuulelle ja positiiviselle mielelle myös sen suhteen, että näillä hankeen alkuvaiheessa toteutetuilla oppilaitospäivillä on saatu hanketta hyvin tutuksi ja positiivisessa hengessä oppilaiden tykö. Tapahtumat vahvistivat uskoamme, että saamme piakkoin alkaviin varsinaisiin valmennusprosesseihin kaikkien oppilaitosten ryhmät täyteen ja mukana on tavoitteen mukaisesti omasta hyvinvoinnistaan  ja sen edistämisestä kiinnostuneita nuoria.

 

terveisin Jyrki Saarela/ Kesli ry