Syksyn värejä ja auringonpaistetta Nyrölän luontopolulla

Mitä tarvitaan siihen, että aktiivisuusrannekkeelle ilmestyy yli 6000 askelta? No vaikkapa hauska retki kauniissa, aurinkoisessa syyssäässä.

Jyväskylän palvelualan opiston eBoss -valmennusryhmän opiskelijat, tsemppari, koulukuraattori ja valmentajat kävivät viettämässä iltapäivän Nyrölän luontopolulla. Vajaan neljän kilometrin matka taittui metsän siimeksessä ja suon halki kulkevia pitkospuita pitkin. Kävelyn lisäksi myös käsivoimat saivat käyttöä vetolossimatkalla Seikkailujen saareen.

Luonto tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia oman hyvinvoinnin edistämiseen, kunhan näistä ilmaisista palveluista vain on tietoinen ja niiden äärelle pääsee. Sen lisäksi, että rauhallinen kävely vaihtelevissa maisemissa kerryttää askelia kuin huomaamatta, unohtuu retkeillessä myös kiire. Metsän hiljaisuus on monelle valmennukseen osallistuvalle tervetullutta. Elämyksiä tarjoavat vaikkapa syksyn värit, makkaranpaisto ja eväiden syöminen nuotion ääressä. Hyvällä onnella retkeillessä näkee myös vilauksia eläimistä, ja Nyrölässä pieni parvi sorsia oli selvästi oppinut, milloin kannattaa ilmaantua paikalle ruuanmurusten toivossa…

Osalle valmennusryhmäläisistä suomalainen luonto on vielä vieras ja moni asia voi tulla retkellä vastaan uutena ja epäilyttävänä. Kuten vaikkapa ensi alkuun ajatus vedessä heilahtelevan vetolossin kyytiin astumisesta. Toisaalta kokenutkaan retkeilijä ei voinut kuin ihastella miten helpon näköistä polttopuiden ja eväslaatikon kantaminen pään päällä nuotiopaikalle oli! Uuden oppimista siis puolin ja toisin. Muutama retkelle osallistuneista nuorista oli vieraillut Nyrölässä aiemminkin tai viettänyt muuten aikaa luonnossa. Ei siis aikaakaan, kun metsästä jo löytyi kanttarelleja, ja ympäristö sai innostumaan luovaan liikkumiseen.
Valmentajan näkökulmasta luonto tarjoaa myös sopivan rennot puitteet monenlaisten hyvinvointiin liittyvien asioiden läpikäymiseen. Tällä kertaa opiskelijat saivat pohtia taukopaikalla omaa ajankäyttöään ajankäyttöympyröiden avulla. Vesisateella ympyröiden värittäminen olisi ollut jonkin verran haastavampaa, mutta muuten tällaista pohdintaa on varsin luontevaa tehdä luokkahuonetilojen ulkopuolella ja ihanaa, auringon paisteessa. Ajankäyttöympyröiden avulla pystyi konkreettisesti tarkastelemaan sitä, mihin vuorokauden tunnit omassa arjessa kuluvat. Onko ajankäyttö tasapainossa vai pitäisikö vaikkapa unelle tai harrastuksille löytää lisää tunteja? ”Tämä onkin just mun hyvinvoinnin tavoite”, kuului ryhmäläisten joukosta. Näitä asioita pohditaan valmennuksen aikana Eliademyn verkkoympäristössä
 

Alun hiljaisuus muuttui taukopaikalla iloiseksi pulinaksi ja paluumatka meni lähes huomaamatta kanssakulkijoille jutellessa. Retkeillessä tutustuminen ja ryhmäytyminen käyvät osittain kuin itsestään, sillä yhteistä tehtävää, nähtävää ja koettavaa on luonnossa luonnostaan tarjolla.

Valokuvat: Merja Kurunsaari
Teksti: Merja Kurunsaari, Anita Pätynen