Liikettä hyvällä sykkeellä!

Omannäköisen liikuntalajin löytäminen voi joskus olla hankalaa. Valikoimaakin on enemmän kuin runsaasti ja uusien lajien nimet kuulostavat oudoilta. Mitä pitää sisällään vaikkapa LesMills Sh’bam tai Stretch&Roll..? Tarvitaanko niihin paljonkin omia välineitä ja varusteita?

Jyväskylän palvelualan opiston eBoss -valmennusryhmä kävi ottamassa selvää, millaisia liikuntamahdollisuuksia lähellä sijaitseva Liikunta- ja hyvinvointikeskus Buugi tarjoaa. Buugissa ryhmäläiset saivat parin tunnin aikana ohjausta kuntosalilaitteiden käyttöön ja kokeilivat kolmea erityyppistä ryhmäliikuntamuotoa. Ennen aloitusta varmistettiin, että hyvinvointirannekkeet löytyivät jokaisen ranteesta. Ja sitten liikkeelle!

Jo peruskuntosalilaitteissa on runsaasti liikkuvia osia, entä sitten juoksumatossa, siinä vasta tekniikkaa löytyikin. Kynnys omatoimiseen laitteiden kokeiluun voi olla suuri, mutta henkilökunnan opastuksella sekä ryhmän tai kaverin kanssa yhdessä ihmetellen laitteet tulevat pian tutuiksi. Yksilöllinen ohjaus varmistaa, että valitut painot ja tekniikka osuvat kohdilleen, jolloin vältytään loukkaantumisilta.

eBoss –valmennusryhmäläisten seurassa Buugin ohjaajat pääsivät itsekin testiin, sillä monikielisen porukan sanallinen ohjeistus ei välttämättä toiminut. Onneksi liikunta näkyy ja tuntuu, joten eleillä ja omalla esimerkillä pystyi varmistamaan, että oikeat lihakset olivat käytössä! Tutustumiskäynnille oli lisäksi valittu sopivan rauhallinen ajankohta. Mukana menossa oli tsemppari ja tutuksi tulimme myös kouluterveydenhoitajan kanssa. Ryhmäliikuntakokeiluissakin saimme olla oman ryhmän kanssa keskenämme ja rauhassa tutustua tiloihin, välineisiin ja ennen kaikkea uusiin liikuntamuotoihin. Monelle käynti liikuntakeskuksessa oli jo kokemuksena ihan uusi.

Ryhmäliikuntatarjonnassa on mistä valita ja nyt ryhmäläiset pääsivät kokeilemaan cycling-sisäpyöräilyä, monia eri tanssityylejä yhdistävää vauhdikasta zumbaa ja lopuksi myös rentouttavaa venyttelyä. Sisäpyöräilyssä pystyi vielä jonkin verran itse vaikuttamaan siihen, kuinka tehokkaasti ja korkealla sykkeellä polki. Mutta viimeistään tanssiessa samban, rumban ja cha-chan tahdissa hiki nousi otsalle, syke kasvoi ja juomatauoille tuli tarvetta.

Liikuntaan yhdistyi helposti nauru ja hauskuus, mutta se tarjosi monelle myös haastetta. Ryhmässä ihmisten liikuntatausta ja kuntopohja voi olla hyvin erilainen, mikä kannattaa huomioida jo tutustumiskäyntiä suunnitellessa. Liikkumisen aikana ohjaajien on hyvä painottaa ja muistuttaa, että mikäli laji tuntuukin liian raskaalta, on taukojen pitäminen ihan OK. Hyvinvointirannekkeen avulla on helppo tarkistaa, että liikkuminen tapahtuu hyvällä sykkeellä!

Kaikille ei välttämättä löydy se ihan omin laji vielä tällaisen parin tunnin kokeilun pohjalta. Mutta ideoita ja ajatuksia omista mieltymyksistä on varmasti taas enemmän. Näitä kokemuksia voi taas jakaa Eliademyn verkkoalustalla. Lisäksi, kun liikuntapaikka on jo hieman tullut tutuksi, on sinne jatkossa helpompi mennä kokeilemaan muitakin lajeja. Ja mikä parasta, sopivat sisäliikuntavaatteet ja sisäkengät riittävät hyvin monen erilaisen liikuntamuodon harrastamiseen! Useat liikuntakeskukset tarjoavat ilmaisia kokeilujaksoja, jotka kannattaa rohkeasti hyödyntää, vaikka kaverin kanssa

Teksti Merja Kurunsaari, Anita Pätynen

Valokuva Merja Kurunsaari