eBoss nuorten hyvinvointivalmennus

Valmennus on edennyt kolmanteen ryhmään. Olemme oppineet uutta valmennuksesta ja valmennettavista. Aloittamamme yhteistyö opiskeluhuollon kanssa on jatkunut. Opiskelijoiden hyvinvointi koetaan tärkeäksi ja opintoja edistäväksi. Opettajat ovat osallistuneet hyvinvointipäiviimme ryhmien kanssa ja palaute on ollut positiivista. Valmennusryhmissä on mahdollisuus osallistua yhteisiin tapaamisiin tai tehdä itsenäisesti verkkoympäristössä valmennukseen liittyviä tehtäviä. Vaihtoehdoista on löytynyt jokaiselle sopiva ratkaisu. Oma hyvinvointi kiinnostaa ja ryhmät ovat tulleet täyteen joka kerta.

Hyvinvointia hangilla
Jyväskylän palvelualan opiston kevään 2018 eBoss -valmennusryhmän ohjelmassa huomioitiin tänä kevätkautena runsas lumentulo. Lumen määrää on ihmetelty ympäri Suomea, mutta me päätimme hyödyntää hankia valmennuksessa.

Maaliskuun alun aurinkoisena päivänä valmennusporukka pakkasi autoon eväät ja suunnisti Ladunmajalle, jossa meitä odotti kasa lumikenkiä. Kun jokainen oli saanut siteet sidottua ja sauvat käsiin, johdatti Jyrki porukan jään poikki metsälenkille. Suomen luonto näytti parastaan ja osa oli ensi kertaa sitä metsän keskellä ihailemassa. Totesimme, että onneksi luonnossa liikkuminen on kaikille tarjolla oleva harrastus ja vielä ilmaista huvia.
Lumikenkäily oli lähes kaikille uusi kokemus, ja vuorotellen kävimme hankia tarkkailemassa vähän lähempääkin. Kun saimme naurultamme kömmittyä ylös hangesta, matka jatkui taas.

Majalla meitä odotti valmiiksi sytytetty nuotio, jonka äärellä paistettiin eväsmakkarat ja tikkupullat. Ilmoille heitettiin toiveita luistelusta ja muustakin talviulkoilusta.

Meidän valmennusryhmissä toiminnalliset menetelmät ovat osoittautuneet parhaiksi ja kiinnostavimmiksi tavoiksi käsitellä hyvinvoinnin teemoja. Keskusteluja syntyy helposti toiminnan lomassa ja samalla voi saada ideoita itselle sopivista hyvinvoinnin edistämisen tavoista.

Terveellinen kokkisota

Seuraava toiminnallinen kerta liittyi ravitsemukseen. Valmennusryhmäläiset opiskelevat ruoanvalmistusta ja ravitsemusta opinnoissaan. Nyt olikin aika soveltaa osaamista terveellisen kokkisodan melskeessä. Kolme paria muodostivat joukkueet. Tehtävänä oli tehdä terveellistä ja maukasta ruokaa puolessa tunnissa. Valmentajat olivat varanneet terveellisiä raaka-aineita tarjolle ja kisaajat suunnittelivat ja toteuttivat niistä ateriakokonaisuuksia. Tarjolla oli värikästä, raikasta ja maukasta aamiaista ja lounasta. Voittajakaksikko palkittiin ravintolan lahjakortilla.
Valmennustapaamisissa mukavaa on yhdessä tekeminen. Iloiset ilmeet ja tekemisen meininki innostaa osallistumaan tapaamisiin.

Killerin Buugi

Seuraavalla kontakti kerralla suuntasimme kuntoilemaan Killeri Buugiin.
Alkulämpät otettiin juoksumatolla, cross-trainerillä ja kuntopyörällä.

Kun hiki oli saatu pintaan, siirryimme nostelemaan painoja ja testailemaan oman kehon hallintaa

Jotkut kehittivät myös oman kuntopiirin

Tässä vaiheessa lihakset olivat varmasti lämmenneet jo kaikilla ja siirryimme revittelemään tanssin pariin

Viimeisin vaihe mukavassa liikunnallisessa iltapäivässä oli jooga ja venyttely. Se oli lihashuoltoa parhaimmillaan!
Kaikilla tuntui olevan mukavaa ja hyvä fiilis päivän aikana ja sen jälkeen. Onnistunut päivä siis kaiken kaikkiaan.

Rentoutus ja uni
Viimeisellä eboss kontakti kerralla aiheena oli uni ja rentoutus. Aloitimme rentoutus tuokion juomalla kamomilla teetä. Teen rentouttava vaikutus oli silmin nähtävillä.
Jatkoimme kuuntelemalla koulupsykologin ajatuksia unesta ja rentoutumisesta. Valmennettavat pääsivät myös itse kertomaan ajatuksiaan omasta unestaan ja nukahtamiskeinoistaan. Jokainen sai varmasti hyviä vinkkejä siitä miten voisi yrittää saada paremmin unta ja minkälaiset rentoutuskeinot voivat auttaa nukahtamisessa.(ta-ta- tavutus, ”zoomaus” yms.)

Teksti: Riitta Rantamaa Valokuvat: Riitta Rantamaa, Merja Kurunsaari