Tekoäly näkee itsensä markkinoinnin vallankumouksessa

Valokuva seinästä, jossa teksti "Future is Creative".

Vuonna 2021, jolloin Fudix-hanke virallisesti käynnistyi, tekoälyn merkitys tunnistettiin, mutta sen vaikutusta digimarkkinoinnin kehitykseen ei toimialalla vielä täysin sisäistetty. Kysyimme tekoälyn näkemystä tulevaisuuden digitaalisen markkinoinnin oppimisympäristöstä integratiivisen pedagogiikan viitekehyksessä.

Tekoälyn tuoma muutos ulottuu markkinoinnin strategiasta jakeluun asti. Von Hoffman (2023) on koostanut listan AI:n vaikutuksista markkinointiin. Jo muutama esimerkki alleviivaa muutosvauhtia (kuvio 1).

Kuvio 1. Tekoälyn vaikutuksia markkinointiin (von Hoffman 2023).

Konkreettinen esimerkki tekoälyn vallankumouksesta on sisällöntuotannon nopeus. Tällainen 300–600 sanan blogipostaus vie ihmiseltä aikaa 6–8 tuntia. Tekoälyavusteisesti saman tuottaa 60 minuutissa. (Marketing Finland webinaari 22.3.2023.) Forbesin (Pittaluga 2023) artikkelissa pohditaankin hyvin perustellusti, että tullaanko kehittäjät ja sisällöntuottajat korvaamaan ja tarvitaanko enää asiakaspalvelua, kun meillä on AI-livechat. Toisaalta, tulevaisuus on lupaava niille, jotka oppivat tekoälyn hyödyntämisen nopeasti. (Mt.) Kuulostaako tutulta? Digitalisaatio on pyyhkäissyt pois useita markkinoinnin työtehtäviä, mutta muutosherkille osaajille on aina työtä. Tulevaisuuden osaajat ovat jo omaksuneet tekoälyn omakseen: ChatGPT:n käyttäjistä 60 % on alle 34-vuotiaita (Statista 2023).

Fudixin kaksi perusasiaa, (digi)markkinointi ja opetus, ovat siis molemmat muuttumassa tekoälyn myötä. Oliko Fudixista mitään hyötyä? Ehdottomasti oli. Useimmat asiat, jotka nostamme esiin digitaalisen markkinoinnin oppimisympäristökonseptissa pätevät myös tekoälyn muuttamassa uudessa toimintaympäristössä. Olemme siis huomattavasti valmiimpia tekoälyn tuomiin muutoksiin kuin olisimme ilman Fudixia.

Tekoälyn ajatuksia tulevaisuuden digitaalisen markkinoinnin oppimisympäristöstä integratiivisen pedagogiikan viitekehyksessä

Tulevaisuuden digitaalisen markkinoinnin oppimisympäristö oppilaitoksen näkökulmasta tulee olemaan vallankumouksellinen. Integratiivisen pedagogiikan malli yhdistää erilaiset oppimismenetelmät ja -resurssit saumattomasti tarjoten opiskelijoille rikastetun oppimiskokemuksen.

Käyttöön otettavat teknologiat, kuten virtuaalitodellisuus ja interaktiiviset simulaatiot, mahdollistavat opiskelijoiden käytännön taitojen hionnan virtuaalisissa markkinointiympäristöissä. Opiskelijat voivat kokeilla erilaisia strategioita ja saada välitöntä palautetta. Henkilökohtaiset oppimispolut ovat keskeisiä, kun tekoäly analysoi opiskelijoiden vahvuuksia ja tarjoaa räätälöityjä oppisisältöjä.

Integratiivinen pedagogiikka edistää myös yhteistyötä ja monimuotoisuutta. Opiskelijat osallistuvat monikulttuurisiin projekteihin, jakavat näkemyksiään globaalissa yhteisössä ja oppivat eri kulttuurien näkökulmista. Tämä vahvistaa opiskelijoiden ongelmanratkaisukykyä ja tiimityötaitoja.

Datan analysointi on oppimisen ytimessä. Laajat datatieteen ja -analytiikan kurssit varustavat opiskelijat datalähtöiseen päätöksentekoon. Oikean datan käyttö harjoituksissa opettaa vastuullista datan käsittelyä ja yksityisyydensuojaa.

Jatkuva oppiminen korostuu, sillä oppimispolkujen on oltava joustavia ja päivitettäviä. Yhteistyö yritysten kanssa varmistaa, että opetussisällöt vastaavat alan tarpeita. Oppilaitos toimii oppimisen ja työelämän siltojen rakentajana, valmistellen opiskelijoita muuttuvaan markkinointimaailmaan.

Yhteenvetona, oppilaitoksen näkökulmasta tulevaisuuden digitaalisen markkinoinnin oppimisympäristö on monipuolinen ja innovatiivinen. Integratiivinen pedagogiikka, virtuaaliteknologiat, yhteistyö ja datan hyödyntäminen muovaavat opiskelijoista valmiita kohtaamaan digitaalisen markkinoinnin haasteita. Tämä kokonaisvaltainen lähestymistapa tukee oppilaitoksen roolia digitaalisen markkinoinnin asiantuntijoiden kouluttajana. (ChatGPT 2023.)

Fudixin ja tekoälyn näkemykset vertailussa

Tekoäly kuvaa Fudix-hankkeessakin lähtökohtana olleen digimarkkinoinnin transformaation edellyttämää oppimisympäristön muutosta vallankumoukselliseksi. Vaikutukset ovat realisoitumassa ja tekoäly muuttaa markkinointia ja sen opetusta ennennäkemättömällä voimalla ja vauhdilla. Ei siis ihme, että tekoäly kuvaa digitaalisen markkinoinnin oppimisympäristön muutosta vallankumoukselliseksi.

Fudix-hankkeessa luodun oppimisympäristökonseptin perustana on integratiivisen pedagogiikan malli, jonka monipuoliset näkökulmat tekoäly nostaa esiin osittain. Se korostaa oppimismenetelmien ja -resurssien yhdistämistä, yhteistyötä, ongelmanratkaisukyvyn ja tiimitaitojen kehittymistä sekä rikastettua oppimiskokemusta, jotka ovat myös Fudix-konseptin ytimessä.

Edellä mainittujen tavoitteiden saavuttamiseksi tekoäly kuvaa tulevaisuuden oppimisympäristön keskeisinä elementteinä datan analysoinnin, virtuaalisen oppimisympäristön ja yritysyhteistyön sekä tekoälyn hyödyntämisen opetuksessa. Samat tekijät ovat nousseet esiin myös Fudix-hankkeen tuloksissa, mutta osittain eri painotuksilla tai eri näkökulmasta. Esimerkiksi tekoälyn laajamittaista hyödyntämistä opetuksessa osattiin vain sivuta hankkeen aikana, joka osaltaan kuvastaa kehityksen nopeutta. Tekoäly nostaa korostetusti esiin datan analysoinnin taidot, joiden merkitys korostui myös Fudix-hankkeen aikana tehdyissä kartoituksissa, mutta toisaalta hankkeessa luoduista neljästä digityypistä, eli yritysten osaajatarpeiden pohjalta luoduista tulevaisuuden markkinoinnin osaajaprofiileista, vain yksi keskittyy datan analysointiin. Nämä tyypit luotiin tekoälyn tuottamaa dataa analysoimalla.

Tekoälyn kuvaus tulevaisuuden digimarkkinoinnin oppimisympäristöstä rajaa ulkopuolelle teoreettisen näkökulman ja unohtaa pedagogiikan merkityksen opetuksessa. Fudix-hankkeen kartoitusten mukaan metataidot korostuvat tulevaisuuden oppimisessa. Tekoälyn esiin nostamat käytännönläheiset ja tiedon soveltamista korostavat oppimismenetelmät toimivat parhaiten vasta sitten, kun opiskelijalla on hallussa työntekoa tukevia metataitoja, kuten kyky yhteistyöhön ja itsensä johtamiseen, kohtaamisen ja uuden oppimisen taidot sekä tunteet ja asenne työhön.

Tekoälyn käsitys digimarkkinoinnin tulevaisuuden oppimisympäristöstä on siis yhtenevä, mutta kapea-alaisempi, kuin Fudix-hankkeen tuloksena syntynyt kuvaus siitä. Reiluuden nimissä voidaan kuitenkin ajatella tekoälyn onnistuneen hyvin, sillä se joutui tiivistämään Fudix-raportissa yli 100 sivua vaatineen asiakokonaisuuden 300 sanaan.

Olemme tekoälyn hyödyntämisessä vasta lapsenkengissä – niin markkinoinnissa kuin opetuksessakin. Tekoäly tulee olemaan osa työelämäämme ja lähitulevaisuudessa rutiinit jäävät koneen tehtäviksi. Markkinoinnissa ja opetuksessa tarvitaan kuitenkin intuitiota ja empatiaa – sitä pystyvät tarjoamaan jatkossakin vain ihmiset. Markkinointi- ja opetusalan työntekijöiden kannattaakin muistaa tämä miettiessään käynnissä olevan muutoksen vaatimia osaamisen kehittämisen teemoja.

Kirjoittajat

Nina Viertorinne, Jamk.

Nina Viertorinne toimii Jyväskylän ammattikorkeakoulussa markkinoinnin opettajana ja asiantuntijana FUDIX-hankkeessa.

Nina Välimäki, Jamk.

Nina Välimäki toimii Jyväskylän ammattikorkeakoulussa markkinoinnin opettajana ja asiantuntijana FUDIX-hankkeessa.

Lähteet

ChatGPT. 2023. Tekoälyn ajatuksia tulevaisuuden digitaalisen markkinoinnin oppimisympäristöstä integratiivisen pedagogiikan viitekehyksessä. Viitattu 11.8. 2023.
https://chat.openai.com/c/9f267cb0-7378-4c11-b8ac-b88eaf8accad.


Global user demographics of ChatGPT in 2023, by age and gender. 2023. Article. Statista. Viitattu 17.8.2023. https://www.statista.com/statistics/1384324/chat-gpt-demographic-usage/


Marketing Finland. 2023. Tekoäly markkinoinnissa. Webinaari 22.3.2023, viitattu 17.8.2023.


Pittaluga, M. 2023. Will Artificial Intelligence Change The World Of Digital Marketing Forever? Forbes 8.2.2023. Viitattu 17.8.2023. https://www.forbes.com/sites/forbesbusinesscouncil/2023/02/08/will-artificial-intelligence-change-the-world-of-digital-marketing-forever/


Von Hoffman, C. 2023. AI and marketing: What the stats show. Article. Martech 14.6.2023. Viitattu 17.8.2023. https://martech.org/ai-and-marketing-what-the-stats-show/