Ohjausryhmästä tukea ja voimaa

Tampereella 15.5.2012

Pohdiskelin tänään, mitkä ovat projektin onnistumisen avaimia? Niitä löytyy toki monia, mutta tässä yhteydessä en malta nostaa erityisen tarkkailun kohteeksi projektin ja erityisesti projektipäällikön tukena olevia tahoja.

Itselläni on pitkä kokemus ESR-projektien vetämisestä, mutta myös muiden projektien ohjausryhmien jäsenenä.  On ollut sellaisia ohjausryhmiä, jotka ovat toimineen ainoastaan esityslistassa olevien asioiden ”kumileimasimina”. Toisaalta on saanut kokea oivalluksia ja onnen tunteita sellaisista ohjausryhmistä, jotka aidosti tukee, ohjaa ja on kokonaisvaltaisesti hengessä mukana. Sellaiseksi koen oman projektini, Aikuisohjauksen koordinaatioprojektin, ohjausryhmän.

Kokoukseen jo tultaessa vastaan hulvahtaa lämmin tunnelma. Iloinen puheensorina ja jälleen näkemisen ilo täyttää kokoustilan eikä halauksilta vältytä. Tämän ryhmän kanssa on koettu värikäs yhteinen polku ja ennennäkemätön yhteistyö. Vaikka monenlaisissa ohjausryhmissä olen ollut ja olen edelleen, niin tämä menee niiden kaikkien yli erinomaisuudellaan.

Tampere-talolla ohjausryhmän mainos

Rahoittajan ohjeistuksissa sanotaan, että ”parhaimmillaan ohjausryhmä tukee ja kehittää projektin toteutusta ja yhteensovitusta muiden strategioiden toimeenpanon kanssa sekä projektin tulosten kehittämistä, levittämistä ja juurruttamista projektitoiminnan ulkopuolelle ja sen jälkeen. Ohjausryhmä seuraa ja ohjaa hankkeen sisällöllisten tavoitteiden saavuttamista, jossa projektisuunnitelman toteuttaminen on väline.”

Aikuisohjauksen koordinaatioprojektin ohjausryhmän työskentely menee vieläkin pidemmälle. Siinä myös opitaan toisilta ja jaetaan kokemuksia. Koska ryhmä on oppinut tuntemaan toisensa hyvin, voidaan asioista keskustella avoimesti ja suoraan, mutta kehittävässä hengessä.

Itse koen sen suurena plussana ja projektipäällikölle korvaamattomana. Sillä mikään ei vedä vertoja sille, että ohjausryhmästä tulee projektipäällikölle ohjaava kumppani ja rinnalla kulkija. Aina voi kysyä ja pyytää apua pienistäkin asioista. Ei tarvitse arkailla, uskaltaako kysyä.

Ohjausryhmämme on yhtä värikäs, maukas, pirskahteleva ja projektia ravitseva kuin hedelmätarjotin

Tähän kun vielä lisää sen, että ohjausryhmämme kokouksissa panostetaan niihin projektille merkityksellisiin teemoihin, jotka kantavat projektia hyvällä sykkeellä eteenpäin. Kokouksissa on tilaa keskusteluille enemmän ja vähemmän aikaa vain asialistan kohtien nuijimiselle.

Harvemmin projektien ohjausryhmän tuota nostetaan esiin, mutta tämän ryhmän työ on niin tuloksellista, että tätä ei pidä vakan alle piilottaa. Ehkäpä saamme joistakin ryhmän jäsenistä juttua esim. podcastina tai videoklippinä Opin ovi –kanavalle. Joten tuumasta toimeen ja haastattelupyyntöjä voi tipahdella ohjausryhmämme jäsenille.

Millaisia kokemuksia muilla on ohjausryhmien toiminnasta?

Pohtii Auli : -)