Opintojen ja työn tuunaaminen

Tuntuuko, että joku muu päättää työstäsi tai opinnoistasi? Saatko tukea ajatuksillesi ja tekemisellesi? Milloin viimeksi aidosti innostuit?

Työterveyslaitoksen väen mukaan työn tuunaamisella tarkoitetaan työn kehittämistä itselle mielekkäämmäksi. Tuunaaja on itse aktiivinen toimija motivaation ja innostuksen herättelyssä. Tuunauksen tarkoituksena on lisätä arkeen voimavaroja, jolloin uupuminen ja leipääntyminen vähenevät ja innostus pääsee pintaan. Työn imu, parempi työkyky ja vähempi stressi ovat tuunaamisen positiivisia sivutuotteita. (Harju, Aminoff, Pahkin & Hakanen, 2015.)

Tee ensin Työn imu -testi. Ei mene kauaa, lupaan. Kysymykset ja etenkin omat vastausvalintasi virittävät sinua ajattelemaan työ- tai opiskeluhyvinvoinnin tilannettasi. Koetko tarmoa, onnistumista ja uppoutumista usein vai et juurikaan? Ne ovat näkyviä signaaleja myönteisestä motivaatio- ja tunnetilasta. Pikatesti antaa yllättävänkin osuvaa palautetta työn imun eri osa-alueista.

Vaatimusten ja voimavarojen tasapaino on tuunauksen tavoite. Miten tasapainoon pääsyä voi helpottaa?

Seuraavassa tuunaan Harjun ja muiden (2015) oppaan pohjalta käytännön vinkkejä oman arkesi kohentamiseen.

Tuunaa työn sisältöä tai työtapoja

  1. Opettele hyvillä mielin uusia taitoja. Lainaa kaverilta hyvä toimintatapa. Miksi joku on rento myös deadlinen lähestyessä? Kysy vinkkejä.
  2. Yhdistä kiinnostuksen kohteesi arkeen. Neulo sukkaa tai kävele metsässä etäluentojen aikana. Pidä kiinni rakkaasta harrastuksesta viimeiseen asti. Etenkin kiireisenä viikkona kannattaa rämpyttää kitaraa.
  3. Riko rutiini. Tiedetään, korona, perhe tai jokin muu tekosyy hankaloittaa tätä. Entä jos kuitenkin tekisit työt eri järjestyksessä kuin ennen? Ainakin kannattaa syödä sammakko eli se ärsyttävin homma heti aamusta, jonka jälkeen saat lasketella ilolla loppupäivän.

Tuunaa vuorovaikutusta

  1. Päätä tutustua yhteen uuteen ihmiseen. Verkossa, livenä, koulussa, töissä, missä tahansa. Osallistu vaikka rekrytapahtumaan ja lisää puhujat Linkedin-kontakteiksi.
  2. Pyydä palautetta. Kysy kavereilta, opettajalta, sukulaisilta, pomolta. Saatat yllättyä, millaisena muut sinut näkevät. Lisävinkki: Tästä saat todennäköisesti hyvää materiaalia video-CV:n käsikirjoitukseen tai työhakemukseen.
  3. Kuuntele. Kun vaihdat luulemisen kuulemiseksi, lisäät aitoa ymmärrystä ja yhteyttä toiseen ihmiseen. Olettamalla vahvistat omia ennakkoasenteitasi. Avaamalla korvat ja sulkemalla suun saatat oppia uutta vastapuolesta ja itsestäsi.

Tuunaa omaa näkökulmaa

  1. Iloitse pienistäkin voitoista, niin saat iloita useammin. Anna jaxuhali itsellesi.
  2. Valitse myönteisyys. Aina ei naurata, mutta joustavalla mielellä pääsee nopeammin yli tympeistä hetkistä. Varmaan olet kuullutkin resilienssistä, mutta suosittelen lukemaan lisää. Kyynisyys lisää tympääntymistä.  
  3. Löydä merkitys työllesi. Nosta välillä katse ruudusta ja mieti, miksi oikeastaan halusit JAMKiin. Vahinko, puolipakko, haaveiden täyttymys, urapolun askelma – jokaisella on oma syynsä avata läppärin kansi.

Ja vielä kirjoittajan oma niksi: Sido uusi tapa toiseen tapaan. Jos haluat lisätä liikuntaa, kyykkää mikrottaessasi ruokaa. Jos kaipaat rauhaa, sulje silmät ja hiljenny hampaanpesun aikana. Mitä hassumpi yhdistelmä, sitä paremmin se jää mieleen. Itse teen kasvojumppaa eli hirveitä ilmeitä aina kun ajan autolla ylämäkeen. Sinä olet omien tuunauskohteidesi paras asiantuntija. Koko elämää on raskasta muuttaa, mutta pienillä askelilla voi päästä pykälän verran eteenpäin.

Apuakin saa pyytää. Katsohan opinto-oppaasta JAMKin ohjauksen toimijat ja etsi itsellesi sopiva tukipilari.

Lähteet:

Työn imu -testi. N.d. Työterveyslaitos. Viitattu 9.8.2021. https://www.ttl.fi/tyon-imu-testi/

Harju, L., Aminoff, M., Pahkin, K. ja Hakanen, J. 2015. Inspistä! Työn tuunaajan inspiraatiokirja. Helsinki: Työterveyslaitos. Viitattu 9.8.2021. https://www.ttl.fi/wp-content/uploads/2016/11/tyon-tuunaajan-inspiraatiokirja.pdf.

Artikkelin kirjoittaja Piia Hynynen toimii opinto-ohjaajana Jyväskylän ammattikorkeakoulun Teknologiayksikössä. Hän tuunaa työtään lisäämällä kalenteriinsa lounastauot, juhlapyhät ja tärkeiden ihmisten syntymäpäivät vuosikausiksi kerrallaan. Seuraavana tavoitteena on pitää joka päivä mikrotauko ja joka viikko miniloma.  

Jätä kommentti