Digitaitoja ja yhteistä ymmärrystä

Mitä etäkuntoutus tai -valmennus tarkoittaa? Millaisia kokemuksia etäkuntoutuskokeiluista on saatu? Miten voisin omassa työssäni hyödyntää erilaisia digiratkaisuja? Mm. näitä asioita pohdiskelivat TiimiVerkon asiantuntijat sekä Katulähetyksen ja Laukaan kunnan työllisyyspalveluiden työntekijät hanketyöpajoissa helmikuussa.

Työpajoissa haettiin tiedon ja keskustelujen kautta yhteistä ymmärrystä etäkuntoutuksen sisällöstä ja mahdollisuuksista.  Yleisen määritelmän mukaan etäkuntoutus on kuntoutusta, jossa hyödynnetään jollain tavalla teknologiaa, esim. sovellusta tai verkko-ohjelmaa. Sovelluksen käyttö voi tapahtua puhelimella, tietokoneella tai tabletilla.  Kuntoutuksen toteuttaa ammattilainen ja se on tavoitteellista. Puhutaan myös etävalmennuksesta ja – ohjauksesta, etämenetelmistä tai digiratkaisuista, uusilla toimintatavoilla ei vielä ole vakiintunutta sanastoa.  Se kuitenkin tiedetään, että työntekijöiden kouluttautuminen ja etämenetelmien harjoittelu ovat avainasemassa, kun uusia ratkaisuja otetaan käyttöön.

Erilaisia etäratkaisuja on kehitetty ja kokeiltu jo parinkymmenen vuoden ajan. Etäkuntoutuskokemuksia on kertynyt mm. fysioterapiasta, neuropsykologisesta kuntoutuksesta, toimintaterapiasta ja psykoterapiasta. Kansaneläkelaitos (Kela) rahoitti vuosina 2016-2018 useita etäkuntoutuksen kehittämishankkeita, joihin voit tutustua tästä linkistä.

Työpajojen osallistujat saivat myös vinkkejä tietokoneen käyttöön sekä tietoa hyvinvoinnin tukemisen digitaalisista ohjausmateriaaleista.  Yhteisesti testattiin myös Kahoot-kyselysovellusta ja annettiin palautetta päivästä Padlet-sovelluksen kautta. Laukaan työpajassa perehdyttiin myös yhteisen työskentelyn mahdollistaviin digitaalisiin alustoihin.

Työpajan sisältö toi uusia näkökulmia osallistujien työhön ja käynnisteli ajatustyötä tuleviin etäkuntoutus ja – valmennuskokeiluihin. Etäkuntoutus on monimuotoista ja mahdollisuudet ovat laajat. Miten siis löytää tarjolla olevista ratkaisuista omaa asiakastyötä ja asiakkaita tukevia ratkaisuja? Sitä pohdimme seuraavissa TiimiVerkon työpajoissa.

Jätä kommentti