Mielenterveystalo.fi – digitaalisten palveluiden uranuurtaja

Mielenterveystalo.fi on verkkopalvelujen uranuurtaja. Se on HUSin tuottama verkkopalvelu, joka tarjoaa mielenterveyteen liittyvää tietoa niin kansalaisille kuin terveysalan ammattilaisillekin. Palvelusta löytyy luotettavaa tietoa mielenterveys- ja päihdeongelmista, sillä kehittämistä on tehty jo vuodesta 2009 ja siitä vastaa HUSin​ IT-psykiatrian ja psykososiaalisten hoitojen linja yhteistyössä muiden sairaanhoitopiirien ja kuntayhtymien kanssa. 

Kävimme tutustumassa Mielenterveystalo.fi –palveluun paikan päällä HUSissa, jossa palvelua meille esitteli kehittämispäällikkö Reetta-Maria Roiha.

Mielenterveystalo.fi -palvelusta löytyy tietoa alueellisista ja valtakunnallisista mielenterveys- ja päihdepalveluista, johon kunnat, seurakunnat ja yhdistykset voivat ilmoittaa omia mielenterveyspalvelujaan – palvelu on siis jatkuvasti kehittyvä. Paikka- ja palveluhakua ylläpidetään valtakunnallisen aluekoordinaattoritoiminnan voimin.

Mielenterveystalo.fi –palvelulla on kuukaudessa jo yli 200 000 käyttäjää ja vuosi tasolla reilusti yli miljoona. Palvelun käyttö on lisääntynyt keväästä 2019 lähtien. Suurin osa löytää palvelun Googlaamalla, vain pieni osa ammattilaisten suosituksesta. Mitä enemmän palvelusta tiedetään, sitä paremmin sinne ohjautuu asiakkaita. Palvelulla on täydet edellytykset ennalta ehkäisyyn ja ongelmien ajoissa puuttumiseen.

Mielenterveystalo.fi –palvelusta saa luotettavaa neuvontaa, nimettömästi ja maksutta vuorokauden ympäri, vaikka kotoa käsin. Palvelusta löytyy erilaisia oirenavigaattoreita ja kyselyitä oman voinnin arviointiin sekä ohjausta avun piiriin.   Palvelusta löytyy yli 20 omahoito-ohjelmaa omaan käyttöön tai hoidon tueksi. Aiheina mm. ahdistus, jännittäminen, seksuaalisuus, parisuhde, mustasukkaisuus, unettomuus, masennus, ahminta, ero, taloushuolet ja viiltely. Vuoden loppuun mennessä on tulossa myös sukupuolidysforiaosio.  Ahdistuksen, masennuksen ja paniikin hoitoon tarkoitetut ohjelmat ovat käytetyimpiä. Myös itsearviointiin sopivat oire- ja elämäntapakyselyt toimenpidesuosituksineen ovat suosittuja.

Mielenterveystalo.fi –sivuston kautta on pääsy myös Nettiterapia.fi –osioon. Terapiaan tarvitaan lääkärin lähete ja se on saatavilla kaikkialle Suomessa. Kuten muutkin Mielenterveystalo.fi palvelun palvelut, on tämäkin asiakkaalle maksuton ja se voidaan aloittaa viikon kuluttua lähetteen saapumisesta. Parhaimmin nettiterapia soveltuu lieviin ja keskivaikeisiin oireisiin ja sitä voidaan toteuttaa yksittäin tai muuta hoitoa täydentävänä. Terapian tukena toimii nettiterapeutti.

Tutustu palveluun tästä.  Sivustolta löydät omat talot niin aikuisille, nuorille kuin lapsillekin. Mielenterveystalo.fi –palvelun mahdollisuuksia tullaan esittelemään TiimiVerkon toimijoille ja palvelua voidaan tarpeiden mukaan hyödyntää myös tulevissa digiohjauksissa.

Essi ja Maaret, TiimiVerkon projektiasiantuntijat, JAMK

Jätä kommentti