Hankkijalla on joulu jokaisena työpäivänä

Joulupukki ja erilaisia tehtäviään hoitavat tontut kyllä tiedetään, mutta se, että kirjastoissa tietoaineistojen hankintaa hoitavilla Hankkijoilla on myös kytköksiä Joulupukin verkostoon, on vähemmän tunnettu asia. Nyt tätä salamyhkäisyyden ja kihelmöivän jännittävyyden verhoa olen saanut hiukan raottamaan JAMKin kirjastossa toimivan Hankkijan, Lainan (nimi muutettu). Laina on hoitanut hankintaa jo kahdenkymmenen vuoden ajan ja jokainen työpäivä tuntuu yhä hienolta.

Laina (nimi muutettu) työpisteellään

-Meillä tosiaan on joitakin yhteyksiä Joulupukin organisaatioon ja tilannetta voisi kuvailla siten että toimimme samassa maailmanlaajuisessa toiveiden täyttämisen rihmastossa. Usein prosessi lähtee liikkeelle samalla tavalla kuin Joulupukilla eli opettajat ja opiskelijat voivat toivoa kirjoja hankittavaksi kirjastoon. Meillä pääsääntöisesti kannattaa käyttää hankintaehdotuslomaketta. Vuoden aikana toteutuneeseen kiltteyteen ja sen vaikutukseen toiveen toteuttamisessa emme täällä kirjastossa varsinaisesti ota kantaa.
   Työ on todella upeaa, koska tarjolla on mielettömän mielenkiintoisia kirjoja, lehtiä ja muita aineistoja. Aika usein tuntuu siltä, että tilaisi lahjoja itselleen, vaikka samalla koko ajan ajattelee kirjaston asiakkaiden tiedontarpeita. Se on tuplailoa. Ja varsinkin sitten kun kirjat saapuvat ja saa avata ne paketeista. Siinä kokee lapsuuden joulun tunnelman ja samalla iloitsee, että nyt jokin tietty opettaja tai opiskelija saa toivomansa kirjan, Laina kertoo.

Kuinka Laina koet sen, että yhä useampi kirja, varsinkin kurssikirja tarjotaan kirjaston asiakkaille e-kirjana?

-E-kirjoissa on todella hyviä puolia. Yleensä niitä pystyy lukemaan useampi asiakas yhtä aikaa ja ne ovat ekologinen ja tilaa säästävä vaihtoehto. Joulupukkikin panostaa nykyään paljon ekologisuuteen eli esimerkiksi aineettomiin lahjoihin. Ja aineettomien lahjojen sekä tavaralahjojen kuljettamiseen lentävät porot ovat aivan loistava ekologinen järjestelmä. Tosin me Hankkijat emme voi sitä ainakaan vielä hyödyntää sen paremmin painetun kuin e-aineistonkaan osalta, koska porojen ja kirjastojärjestelmän väliltä puuttuu sopiva rajapinta. Sellainen ehkä tulevaisuudessa tullaan saamaan.

Entä jouluterveisesi?

-Haluaisin muistuttaa että kaikki kiltit opettajat kävisivät laittamassa kurssikirjatiedot hyvissä ajoin ASIOOn. Ja hyvää joulua kaikille!

Lainan loistavat tietoaineistovinkit JAMKin opiskelijoille ja henkilökunnan jäsenille:

Luontohoivaa eli green care:a ehtisi ja kannattaisi joululomalla harrastaa, varsinkin Metsäkellintä kuulostaa kivalta

Jos olet tai et ole törmännyt termiin mykorritsa, voit lukea siitä lisää

Voisiko putkirullaus olla sinun juttusi? Putkirullaus: lihashuolto kuntoilijalle ja liikkujalle

Jos vatsan pullottamiseen on syynä synnytetty lapsiliuta eivätkä jouluruoat, tartu teokseen Bailamama: Venus kuntoon

Jouluna voi ruokaa myös pohtia, ei pelkästään syödä: Pötyä pöydässä : älä usko kaikkea, mitä ravinnosta sanotaan

Pyhien jälkeen voi kaivata tutkimustietoa terveyskäyttäytymisen muuttamisesta: Motivointi ja käyttäytymisen muutos

Mylläävätkö ajatukset jostain syystä uusien tuotteiden ja palveluiden suunnittelussa?: Design. Think. Make. Break. Repeat : a handbook of methods

Pelitaiteen manifesti pohtii pelien asemaa kirjallisuuden, teatterin, kuvanveiston, maalaustaiteen, musiikin, arkkitehtuurin ja elokuvien perillisenä. Voit lukea kirjaa samalla kun jälkikasvusi pelaa tai itse asiassa kuluttaa taidetta. Vai onko videopelien pelaaminen sittenkin e-urheilua ja jälkikasvullasi on mahdollisuus päästä käsiksi miljooniin? Kaikki e-urheilusta

Tutkiva Hoitotyö lehti on luettavissa verkossa, myös siis kotonasi ja lomalla!

Kaipaatko astetta vakavampaa mietittävää kuten esimerkiksi demokratian ja hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuus ja tekoälyn vaikutus siihen: Homo deus : huomisen lyhyt historia  ja Elämä 3.0 : ihmisenä oleminen tekoälyn aikakaudella

Pääkampuksen ja Lutakon kirjastojen Yrittäjyystiedon keitaissa on tarinoita ja tietoa yrittäjyydestä

Alma Talentin kotimaiset e-kirjat , mikä loistava syy viettää aikaa lähi- tai mobiiliverkossa!

Jos kunnon ja kehon harjaannuttaminen tuntuu olevan jo out, keskity arvojen treeniohjelmaan ja viritä hyveesi timmiin joka päiväisessä ympäristössä, työyhteisössä: Arvon porukka: etiikka ja työyhteisö

Tätä ei ehkä moni tiedä, mutta myös MOT Proofing kielentarkistusohjelma kuuluu kirjaston kokoelmaan.

Kirsi

Jätä kommentti