Elinikäinen ohjaus Suomessa 2013 keräsi ohjauksen ammattilaiset yhteen

Header_8_2013_matala

Tampere-taloon kokoontui lokakuun alussa yhteensä 250 ohjauksen alan ammattilaista mielenkiintoiseen ja monipuoliseen kaksipäiväiseen. Elinikäinen ohjaus Suomessa 2013 -seminaari tarjosi tiukan tietopaketin muun muassa ELY-keskusten Elo-toiminnan koordinoinnista, ohjauksen kansainvälisestä yhteistyöstä ja tietysti Opin ovista – toimihan se koko Opin ovia luotsanneen kehittämisohjelman päätösseminaarina.

Opin ovien tunnusbiisi tanssitti seminaariväkeä

Seminaarin toisena päivänä yleisö sai nähtäväksi vetävän ja nopeatempoisen paketin Opin ovi -tietoutta. Opin ovi -projektien tulokset olivat esillä tunnin mittaisessa pecha kuchassa, jossa kukin mukana ollut projekti esitteli kuvin, sanoin ja musiikin avulla tuloksiaan.

Kokonaisuuden avasi hankeperheen työtä kuvaava Opin ovi -traileri ja päätti Adrian Saksin säveltämä, Auli Ryhäsen sanoittama Opin ovi -biisi. Opin ovien oma kappale oli sellainen hitti, että se sai seminaariväen nousemaan tuoleiltaan ja tanssimaan.

Seminaarikuva1
Seminaari kokosi Tampere-talolle 250 ohjauksen ammattilaista.

Aikuisohjauksen koordinaatiprojektin tekemien käytävägallupien perusteella yleisö oli saanut seminaarin antimista mielenkiintoista tietoa ja ajateltavaa kotiin viemisiksi.

”Tahtotila on ohjaukselle hyvä, mutta kuinka asiat pystytään toteuttamaan, on vielä arvoitus. Vaikka resurssit vähenevät, on löydettävä muita toimivia ratkaisuja ohjauksen pitämiseksi hyvällä tasolla”, toteaa gallupvideota varten haastateltu Maarit Rahkola.

Seminaarin avauspuheenvuoron pitänyt Tampereen kaupungin apulaispormestari Olli-Poika Parviainen korosti ohjauksen merkitystä niin kunnissa kuin yksittäisissä organisaatioissakin.

”Ilman ohjaamista me saatamme joutua eksyksiin”, hän sanoi.

Toisen seminaaripäivän lopuksi puhunut tulevaisuudentutkija Ilkka Halava puolestaan visioi sitä, miltä suomalainen työ näyttää tulevaisuudessa.

”Mitä tarkoittaa, kun työn murros, elinkeinorakenteen murros ja oppimisen murros osuvat päällekkäin? Tässä on hyvä ottaa pidempi näkökulma – erityisesti kun mietimme ohjauksen näkökulmaa ja sitä, millaisessa maailmassa tänä päivänä koulutielle astuva pikkuinen aloittaa työelämän joskus vuoden 2030 tietämillä. Esimerkiksi valinnanvapaus ja liikunnan merkitys työpaikoilla tulevat kasvamaan.”

Seminaarimateriaalit löytyvät verkosta

Seminaariesitysten videotallenteet ja diamateriaali löytyvät seminaarin verkkosivuilta. Videoita voi lisäksi katsoa myös seminaarin omalla Youtube-kanavalla sekä tietysti Opin ovi -kanavalla.

Lisäksi Opin ovi -kanavalta löytyy kaksi gallupvideota, joissa kysellään seminaariväen mielipiteitä ohjauksen tilasta tänä päivänä ja siitä, miten itse kukakin voi asiaa omassa työssään auttaa.

Nuorten aikuisten osaamisohjelman projektisuunnittelija Erno Hyvönen puolestaan antoi seminaarissa videohaastattelun, jossa kertoo osaamisohjelman tavoitteista ja käyntiinlähdöstä.