Satakunta, OpinVerkko ja ennakointi esillä Opin ovi -kanavan videoissa ja podcasteissa

Header_10_2013_matala

Opin ovi kanavan uusissa videoissa ja podcasteissa esitellään Satakunnan Opin ovea ja Elo-yhteistyötä, ohjauksen ennakointia sekä OpinVerkkoa ja työelämän koulutusneuvojia.

Satakunnan Opin Oven projektipäällikkö Ulla-Maija Heino kertoo projektin esittelyvideossa projektin lähtökohdista, tavoitteista ja tuloksista.

“Projektin myötä meillä on alueellinen aikuisten TNO-palveluiden strategia, jonka ydinajatusta on levitetty kentälle. Olemme koonneet ohjausverkoston, jota on toiminnan edessä aina vain vahvistettu. Lisäksi olemme tehneet Sataovi.fi-sivuston, johon on kerätty maakunnan ohjauspalveluiden toimijat sekä heidän tarjontansa”, hän sanoo.

Alueellista ELO-yhteistyötä käsittelevässä podcast-lähetyksessä Heinon seuraan liittyvät Satakunnan ELY-keskuksen Juhani Sundell sekä Opin Oven projektitoimija Liisa Sarasoja. Kuinka Opin ovien verkostot on Satakunnan ELO-ryhmän työssä otettu huomioon?

“On ilman muuta selvää, että kun Opin Ovi on luonut verkoston ja tehnyt kehittämistyötä mm. sähköisten palveluiden suhteen, olisi peräti outoa, ellei tämä toimisi lähtökohtana ELO-yhteistyöryhmälle”, Juhani Sundell sanoo.

Viimeisimmällä Opin ovi -klinikalla puhuttiin ennakoinnista ja tulevaisuusohjauksesta. Klinikan tähtivieraat Leena Jokinen ja Petri Sotarauta pohtivat näitä asioita yhteisessä podcast-haastattelussa.

”Ennakointitiedon käyttö tämän päivän ohjaustyössä ei välttämättä ole kovin systemaattista, mutta ajatus tulevaisuusnäkökulman käytöstä ohjauksessa on juurtunut Suomeen hyvin”, Jokinen sanoo.

”Määrällistä ennakointitietoa on jo perinteisesti käytetty koultussuunnittelun apuvälineenä esimerkiksi koulutuspaikkojen suuntaamiseen, mutta laadullisen tiedon hyödyntämisessä on yhä jonkin verran tekemistä”, Sotarauta jatkaa.

Myös klinikan esitysten videotallenteet ja diat ovat verkossa. Ne löytyvät osoitteesta www.opinovi.fi/klinikat.

OpinVerkon projektipäällikkö Antti Lehkonen taas kertoo projektinsa videoesittelyssä mm. siitä, ketä työelämän koulutusneuvojat oikein ovat ja kuinka koulutusneuvojien toiminta pyritään vakiinnuttamaan.

”Koulutusneuvojat ovat työpaikalla tai ammattiosastossa vertaisohjaajia ja rinnallakulkijoita, joiden puoleen voi eteen tulevissa pulmatilanteissa kääntyä esimerkiksi ammattitaidon päivitystarpeeseen. Koulutusneuvojilla on aiheeseen liittyvää osaamista ja kyky ottaa asioita puheeksi”, Lehkonen sanoo.