Opintopolku kehittyy

Header_3_2014_matala

Oppijan verkkopalvelut -hankkeessa kehitetään oppijoiden ja koulutuksen järjestäjien sähköistä asiointia. Palvelujen rakentaminen etenee vaiheittain. Ensimmäisenä on otettu käyttöön toisen asteen yhteishaun tarvitsemat toiminnallisuudet ja seuraavaksi valmistuvat korkea-asteen haku- ja valintatoiminnallisuudet. Opintopolku.fi -verkkopalvelu kokoaa kaikkien sektoreiden koulutustarjontaa ja hakemiseen liittyvää tietoa yhdelle sivustolle. Tavoitteena on, että aikuiskoulutuksen tarjontatietoja voitaisiin alkaa tallentaa Opintopolkuun elokuusta 2014 alkaen. Aikuiskoulutusta järjestävillä organisaatioilla on syksystä lähtien myös mahdollisuus toteuttaa hakunsa hankkeessa valmistuvan hakulomakepalvelun avulla.

Opintopolku.fi:n etusivu.
Opintopolku.fi:n etusivu.

Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaun ensimmäinen vaihe saatiin päätökseen

Kehitettävä tietojärjestelmä oli todellisessa tulikasteessa hiljattain päättyneessä ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaussa, jossa uuden järjestelmän kautta jätettiin 84 000 hakemusta. Haku onnistui hyvin, ja hakijoilta saatu palaute on ollut rohkaisevaa. Hakemuksien määrä laski aikaisemmista vuosista, mitä pidetään seurauksena yhteishakuasetuksen muutoksista.

Vaiheittainen kehitys asettaa haasteita myös ohjaukselle

Muutoksen myötä ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon suorittaneet eivät voi enää hakea yhteishaussa ammatilliseen koulutukseen, mutta he voivat hakea erillishauissa suoraan oppilaitoksiin. Ohjauksen näkökulmasta haasteena on, miten tutkinnon suorittaneet löytävät omat hakuväylänsä, kun aikuiskoulutustarjontaa ei toistaiseksi vielä löydy Opintopolusta. Tilannetta on pyritty parantamaan väliaikaisella ratkaisulla, jossa aikuiskoulutuksen järjestäjien verkkosivut on linkitetty Opintopolkuun. Koulutusta etsivä voi selailla linkkilistaa sijainnin ja oppilaitostyypin perusteella. Linkkilistaan pitää kuitenkin saada vielä lisää oppilaitoksia, jotta palvelua voisi kunnolla hyödyntää ohjauksessa. Aikuiskoulutuksen verkkosivun linkin lisäys on annettu Opintopolun vastuukäyttäjien tehtäväksi.

Opintopolun sisältö laajenee aikuiskoulutuksiin

Huhtikuussa Opintopolussa aletaan julkaista aikuisille suunnattua koulutustietoa. Sisällöt on pyritty kirjoittamaan selkeästi, ja ne tarjoavat kattavasti tietoa eri elämäntilanteissa opiskelun aloittamista suunnitteleville. Aikuiskoulutuksen sivuilta löytyy myös tietoa kaikista keskeisistä aikuisen koulutusväylistä.

Hakijoita ja ohjaustyön ammattilaisia palvelee myös Koulutuksen valinta -osio, johon on muun muassa koottu opiskelutarinoita, tukimateriaalia ammatinvalintaan, ohjaus- ja neuvontapalvelujen yhteystietoja sekä tietoa rahoituksesta. Myös Opin ovi -projekteissa tuotettuja aineistoja on tarkoitus linkittää tähän osioon.

Sari Ellonen.
Sari Ellonen.

Osallistu aikuiskoulutuksen hakupalvelun kehitykseen

Kuluva kevät on aikuiskoulutuksen hakupalvelun kehittämisen näkökulmasta kiinnostavaa aikaa. Kehitys etenee nyt vauhdilla, ja koulutuksen järjestäjillä on hyvä mahdollisuus osallistua palvelun kehittämiseen. Opintopolun wikisivustolta voi seurata toteutukseen menossa olevia suunnitelmia. Halukkaat pääsevät testaamaan toteutettuja palveluita.

Katso myös

Opintopolku.fi
Opintopolun wikisivusto
Oppijan verkkopalvelut -hankesivusto

Lisätietoja

Erityisasiantuntija Sari Ellonen, Opetushallitus
etunimi.sukunimi@oph.fi