Ohjaustuulia Euroopasta Oulussa

Header_5_2014_matala

Academia-vieraat Pohjois-Pohjanmaan TE-toimistossa: live-ohjaustilanne etäyhteydellä.
Academia-vieraat Pohjois-Pohjanmaan TE-toimistossa: live-ohjaustilanne etäyhteydellä.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen OSUMA – Ohjauksella osuvuutta aikuisopiskeluun –hanke sai tilaisuuden emännöidä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen puolesta eurooppalaista ohjausammattilaisten Academia-vierailua Oulussa 5.-9.5.2014. Vierailun pääorganisaattori oli CIMO. Oulussa paneuduttiin viikon aikana erityisesti nuorten aikuisten ohjaukseen, nuorisotakuuseen ja sen tuomiin haasteisiin taantuman koetellessa koko Eurooppaa. Pohjois-Pohjanmaa on ikärakenteeltaan Euroopan nuorimpia maakuntia.

Vieraamme olivat ohjauksen ammattilaisia niin TE-hallinnosta kuin oppilaitossektorilta ja tulivat Espanjasta, Sloveniasta, Ranskasta, Belgiasta, Irlannista ja Virosta. Viikon aikana vieraat tutustuivat Suomen koulujärjestelmään, TE-toimiston palveluihin, elinikäisen ohjauksen alueelliseen koordinaatioon ja kehittämiseen, nuorisotakuun toimeenpanoon kunnissa, nuorten aikuisten osaamisohjelmaan, nuorten valtakunnalliseen neuvontapalveluun, Oulun kaupungin Byströmin nuorten palveluihin, etsivään nuorisotyöhön, nuorten työpajatoimintaan, Oulun ammatillisen opettajakorkeakoulun opinto-ohjaajakoulutukseen sekä Oulun yliopiston ja erityistä tukea tarvitsevien (ammattiopisto Luovi) ohjauspalveluihin. Lisäksi tuli aimo annos tietoa työllisyydestä ja elinkeinoelämästä Pohjois-Pohjanmaalla. Pääsipä ryhmä bongailemaan myös muuttolintuja Liminganlahden kuuluisalla luontoalueella.

Academia-vieraat nuortenkahvila Bysiksellä Oulussa
Academia-vieraat nuortenkahvila Bysiksellä Oulussa

Vierailijat olivat valmistaneet myös lyhyet napakat tietoiskut omien maidensa koulutus- ja ohjausjärjestelmästä ja -käytännöistä. Esitysiltapäivään kutsuttiin mukaan maakuntamme koko ohjausammattilaisten verkosto ja paikalle saapuikin mukavasti lähes 40 ammattilaista aina peruskoulun opoja myöten. Oli mielenkiintoista, miten eri Euroopan maissa neuvonta- ja ohjauspalvelut on organisoitu elinikäisen oppimisen hengessä. Tosin Suomi sai paljon huomiota tavastaan organisoida ja toimeenpanna neuvonta- ja ohjauspalvelua. Monikanavaiset palvelutavat kiinnostivat. Myös muualla Euroopassa monikanavaisuus on tärkeimpiä lähestymistapoja palvelujen saatavuuteen. Kaikkien kansalaisten valmius ja kyky käyttää monikanavaisia palveluja on kuitenkin haaste niin meillä kuin muuallakin.

Vierailun anti meille isännille/emännille oli erittäin tervetullut ja avarsi omiakin näkökulmia elinikäisen ohjauksen kehittämiseen ja koordinointiin. Paljon on meilläkin tehty ja paljon on haasteita edessä. Erityisesti, kun maailma, työelämä ja elinkeinoelämä muuttuvat yhä nopeammassa syklissä, tulee neuvonta- ja ohjauspalveluiden olla ainaisessa muutoksen ja kehittymisen valmiustilassa. Mikä toimii tänään, voi olla huomenna jo vanhaa.

Lisätietoa Academia-vierailusta, ohjelmasta ja vierailun esityksistä löydät täältä.

Helena Ylisirniö
Projektikoordinaattori
OSUMA-hanke, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus