Joulukalenterin tonttu

Annettaisiinko kyberrikollisille lahjaksi pettymysten joulu?

Jos yhteisenä tavoitteenamme olisi aiheuttaa kyberrikollisille pettymysten joulu, miten se tapahtuisi? Pitäisikö meidän kaikkien olla verkottuneiden teknologioiden, automatisoitujen ohjausjärjestelmien sekä internetin ja sosiaalisen median asiantuntijoita, että kyberrikollisella jäähtyisi joulupuuro ja -sauna?

Vastaus on tietenkin EI. Kyberrikollisen työrauhaa onnistuu häiritsemään jo aivan pienillä teoilla ja omia toimintatapojaan sekä asennettaan tarkistamalla. Jokaisella voisi myös olla paikallaan iskostaa mieleen ajatus, ettei enää ole olemassa toisistaan irrallaan olevia rinnakkaistodellisuuksia, digitaalista ja fyysistä ympäristöä, vaan nämä molemmat ulottuvuudet yhdessä ovat osa sitä maailmaa, jossa jo parhaillaan elämme joka hetki. Digimaailma on kanssamme tässä ja nyt, ei loikkien päässä, eikä tulevaisuudessa.

Kyberturvallisuutta kasvattavaa tietoa on todella runsaasti saatavilla. Meillä on pitkien lahjanarujen mittaisia listoja siitä, kuinka kasvattaa joulurauhaa organisaatioissa ja kotioloissa. On erilaisia käytännön vinkkejä ja keinoja, joilla pötkii pidemmälle kuin pukin poro jaksaa lentää. Tuon päälle kun lisätään ripaus tietoisuutta omaan ajatuksen asentoon ja kiirekäyttäytymiseen, eli jätetään verkossa turha hötkyily ja impulsiivinen käytös pois, niin kinkunsyöntirauha on taattu.

Kansallista kyberturvallisuutta kasvatetaan yhdessä titteleistä tai nimikkeistä huolimatta. Tietoa ja osaamista jakamalla voidaan vielä joskus saavuttaa taso, jossa Suomea voisi sanoa kyberturvallisuuden kärkiosaajamaaksi. Kasvatamme parhaillaan kaiken kansan kyberosaamista jakamalla vinkkejä joulukalenterissamme. Seuraa tunnistetta #KyberTipTop ja tule mukaan tiedonjakajaksi!

Löydät lisää vinkkejä kyberturvallisuuden kasvattamiseen kotisivujemme tietopankista.

– Kirsi Heiskanen, asiantuntija, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, IT-instituutti/CYBERDI-projektin projektipäällikkö

———————————————————————————————————-

Teksti on laadittu osana #OleTietoinen-tietoisuuskampanjaa. Kampanjoinnin toteutuksesta vastaavat Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Poliisiammattikorkeakoulun CYBERDI-projektin asiantuntijat. Digitaalisen maailman turvallisuuden kasvattamiseen tähtäävä #OleTietoinen-kampanjointi jatkuu aina vuoden 2021 lopulle saakka.