Kyberrikollisuus – arjen näkymätön seuralainen

Cyberdi webinaarin aiheet ja ajankohdat

Digitaalisessa maailmassa tehdyssä hyökkäyksessä eivät mene ikkunat rikki tai jää sorkkaraudan jälkiä ovenpieliin. Ei kuulu kilahduksia, kiljaisuja tai paukahduksia, eikä hyökkääjistä jää pinnoille jalan- tai sormenjälkiä tai dna:ta.

Sitä mitä emme juuri nyt aisti tai huomaa, ei kuitenkaan tarkoita, etteikö asiaa olisi olemassa tai ettei mitään juuri parhaillaan olisi tapahtumassa.

Verkossa tapahtuva rikollinen toiminta on näkymätöntä ja äänetöntä fyysisen maailman rikollisuuteen verrattuna. Rikollinen hyökkäys havaitaan usein vasta sitten, kun vahinko on jo tapahtunut. Esimerkiksi silloin kun ilmenee, että luottamuksellista tietoa on varastettu, palvelut tai laitteet lakkaavat toimimasta.

Meistä jokaisen on hyvä tiedostaa, että se mikä on kytkettynä verkkoon, on periaatteessa rikollisen ulottuvilla. Lähes jokaisen mukana kulkeva älypuhelin, töissä ja kotona käytössä olevat tietokoneet sekä muut verkossa olevat sähkölaitteet, kuten televisiot, tulostimet, erilaiset mittarit ja muu tekniikka, kytkevät meidät kuin huomaamatta digitaaliseen maailmaan.

Verkossa emme ole yksin, vaikka siltä tuntuisikin!

Ymmärtääksemme paremmin minkälaisessa maailmassa nykyisin elämme, tarvitaan lisää yleistajuista ja herättelevää keskustelua kyberrikollisuudesta sekä paljon hyvää yhteistyötä eri osapuolien kesken. Tehdessämme erilaisia digitaalisen maailman ilmiöitä kaikille tutuiksi, yhä useampi meistä on tietoisempi ja tarkkaavaisempi verkossa toimiessaan, ja aiempaa valppaampi ilmoittamaan myös mahdollisista rikosepäilyistä viranomaisille.

Käynnistämme loppuvuodesta neljän webinaarin sarjan, jossa nostetaan keskusteluun kyberrikollisuuteen liittyviä ajankohtaisia aihepiirejä mielenkiintoisista näkökulmista. Marraskuun 2021 aikana järjestettävien Kyberrikollisuus-webinaarien ajankohdat ja aiheet ovat:

Kaikille avoimessa ja ilmaisessa tapahtumasarjassa ovat mukana muun muassa Jarno Limnell, Rauli Paananen, Kimmo Rousku ja Mika Susi. Lisäksi saamme paikalle Kyberturvallisuuskeskuksen ja KRP:n Kyberrikostorjuntakeskuksen sekä paikallispoliisilaitoksen rikostutkinnan asiantuntijat. Kriittistä infraa ja rahoitustoimintaa edustavien yritysten edustajat tuovat tilaisuuksiin oman näkemyksensä ja kokemuksensa kyberrikollisuudesta, kuten myös nuorten parissa työtään tekevät asiantuntijapanelistit.

Mitä sinä haluaisit tietää kyberrikollisuuden ajankohtaisista ilmiöistä ja tulevaisuuden näkymistä? Keitä tämä näkymättömäksi kutsuttu rikollisuuden muoto erityisesti koskettaa? Voit lähettää kysymyksesi ennakkoon sähköpostitse osoitteella kaisa.sulasalmi(a)jamk.fi

Tee merkintä kalenteriisi hyvissä ajoin, osallistu kaikille avoimiin webinaareihin ja seuraa keskustelua somessa #Kyberaika!

Kaisa Sulasalmi ja Kirsi Heiskanen
Jyväskylän ammattikorkeakoulu, CYBERDI-projekti

———————————————————————————————————-

Teksti on laadittu osana #OleTietoinen-tietoisuuskampanjaa. Kampanjoinnin toteutuksesta vastaavat Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Poliisiammattikorkeakoulun CYBERDI-projektin asiantuntijat. Digitaalisen maailman turvallisuuden kasvattamiseen tähtäävä #OleTietoinen-kampanjointi jatkuu aina vuoden 2021 lopulle saakka.