Työn ohella opiskelu – arvo työnantajalle
Väitän, että yleisesti ei täysin tunnisteta, kuinka yritykset ja organisaatiot hyötyvät työn ohella opiskelevasta työntekijästään. Mielestäni hyödyt ovat ilmeiset ja varsin moninaiset. On selvää, että pääasiallinen hyöty syntyy henkilön osaamisen kehittymisen myötä ja tämä onkin hyvin tunnistettu. Vähemmälle huomiolle usein jää yrityksen tai organisaation toiminnan kehittäminen erilaisten oppimistehtävien tai laajempien opinnäytetöiden muodossa.
Tyypillisesti työn ohella opiskellaan ns. monimuotomallilla, johon kuuluvat erittäin kiinteästi oppimistehtävät, joita tekemällä opiskelijat osoittavat osaamistaan sekä kehittävät toimeksiantajan toimintaa. Tehtävänannot oppimistehtäviin laaditaan tarkkaan harkiten ajankohtaisiin sekä merkityksellisiin teemoihin liittyen. Esimerkiksi omien oppimistehtävieni kautta on viime aikoina laadittu digiagendaa, mietitty uusien teknologioiden soveltamisen mahdollisuuksia sekä tiedolla johtamisen tulevaisuutta. Annettujen oppimistehtävien avulla siis ”pureskellaan” tiettyjä kokonaisuuksia ohjatusti läpi, vaikka ne eivät olisikaan yrityksen tai organisaation omalla to do -listalla ihan kärkipäässä. Usein kuuleekin, että ”Olipas hyvä käsitellä tätä aihepiiriä, josta meillä sisäisesti ei vielä juurikaan keskustella”. Opinnäytetyö on puolestaan se ”kehittämistyökalu”, johon toimeksiantaja usein osoittaa kehittämiskohteen. Kehittäminen tehdään tutkivalla otteella, joka tarkoittaa mm. tarkoituksenmukaisten menetelmien käyttöä sekä jo tutkitun tiedon hyödyntämistä omassa kehittämistehtävässä.
Mielestäni olisikin erittäin toivottavaa ja kaikkien osapuolten kannalta hyödyllistä, että työn ohella opiskelulle annetaan se arvo sekä kunnioitus, joka sille kuuluu. Haastankin yritykset sekä julkiset organisaatiot miettimään, kuinka työn ohella opiskelevaa työntekijää voitaisiin tukea ja kannustaa aiempaa enemmän. Onko mahdollista lohkaista työajasta osa opiskelulle, tuetaanko opintovapaajärjestelyitä vai mikä teillä olisikaan se sopiva malli? Hyödyt työnantajan kannalta ovat niin ilmeiset, että niiden eteen kannattaa hieman panostaa sitä kuuluisaa ”extraa”. Henkilöstön osaamispääoma on teille mittaamattoman arvokas.
Kirjoittaja Eero Aarresola työskentelee Jyväskylän ammattikorkeakoulun Teknologiayksikössä koulutsvastaavana ja lehtorina.