Mikä hankinnoissa puhututtaa keväällä 2022?

Viime syksynä aloittaneen Helsingin hankintaosaajaryhmän tiivistahtinen opiskeluvuosi on vierähtänyt lopuilleen. Kokoonnuimme yhteen koulutuksen päätöksen, yritysvierailujen ja yhteisen illallisen merkeissä, juhlistaen ison urakan loppuun saattamista. Tämä blogikirjoitus kertoo keväisestä excursiosta Vantaalla.

Ensimmäisenä päivänä pääsimme tutustumaan Finavialle ja Finnairille. Se on selvää, että molemmat toimijat ovat olleet viime vuodet suurten haasteiden edessä ensin pandemian vuoksi ja sittemmin Ukrainan sodan vaikutusten vuoksi. Olikin kiinnostavaa päästä kuulemaan miten ilmailualan toimijat ovat hankintojaan näin haastavissa olosuhteissa toteuttaneet ja miltä hankinnan tulevaisuus heidän näkökulmastansa katsottuna näyttää.

”Kriisistä palautuminen on tärkeää”

Finavialla meitä oli vastassa hankintajohtaja Tuomas Pitkänen. Tuomas esitteli meille Finavian toimintaa yleisesti, sekä hankintaa kattavasti. Oli mielenkiintoista kuulla kuinka Finavia on tehnyt haastavassa tilanteessa oikeita asioita yhdessä sidosryhmien kanssa. Hankinnan rooli on heillä korostunut ja hankinta on saanut sijaa uusissa yhteyksissä. Hankinta priorisoi tässä tilanteessa kustannukset ja niiden hallinnan monella tasolla. Hinnankorotuspaineita tulee ovista ja ikkunoista. Siihen voi samaistua varmasti jokainen hankinnan ammattilainen näinä aikoina. Tuomas mainitsi usein myös vastuullisuuden ja sen tärkeyden yrityksen toiminnassa. Finavia on työskennellyt vastuullisuusasioiden parissa jo pitkään ja työtä aiotaan jatkaa tulevaisuudessa. Myös toimittajayhteistyön tekemiseen liittyvät asiat ovat Finavialla hankinnan työpöydällä: Yhteistyö, vuorovaikutus ja toimittajayhteistyön johtaminen.

Seuraavaksi jatkoimme Finnairille katsomaan miltä hankinnat siellä näyttävät.

”Tieto vähentää riskiä”

Finnairilla meidän ryhmäämme oli vastassa Juha Taipalinen, CPO ja Antti Koski, Head of Financial Development. Ensi vuonna 100-vuotista taipaletta juhlistavan Finnairin hankinnassa ajankohtaista on riskinhallinta. Luulenpa, että tässäkin vaiheessa moni hankinnan ammattilainen nyökyttelee. Finnairilla riskinhallintaa toimitusketjussa tehdään moniulotteisesti. Kuten Finavialla, myös Finnairilla hankinnan profiilin nosto merkittäväksi toimijaksi liiketoiminnassa on toteutunut haastavien aikojen keskellä. Läheinen dialogi sidosryhmien kesken ja erityisesti merkittävien toimittajien kanssa on avainasemassa niin kustannussäästöjen kuin riskinhallinnan näkökulmasta. Finnair on tunnistanut toimittajasuhteiden hallinnan merkittäväksi ja siihen haetaankin systematiikkaa tulevaisuudessa. Finnairilla on hyvä maine innovaatioiden testausalustana. Uskon, että myös tästä halutaan pitää tulevaisuudessa kiinni! Asiakaskokemuksen tärkeys ja ymmärtäminen näkyy myös hankinnassa kärkipaikoilla niin Finnairilla kuin Finaviallakin.

Julkisten hankintojen parissa toimiva Finavia ja yksityisellä puolella operoiva pörssiyhtiö Finnair, samoja teemoja molemmilla. Molemmat yritykset ovat tarkastelleet omaa tekemistään ja tehnyt toimia sen eteen, että asioita tehdään fiksusti. Toimittajayhteistyö on hankinnassa tärkeässä roolissa. Hankinnan rooli on kasvanut ja mukana ollaan nyt uusissa yhteyksissä, ilahduttavaa kuulla!

Molemmissa yrityksissä tärkeitä teemoja ovat:

Asiakaskokemuksen ymmärtäminen hankinnassa
Dialogi ja yhteistyö
Oma fiksu tekeminen
Riskinhallinta ja vastuullisuus
Kustannustehokkuus
Hankinnan merkittävä rooli liiketoiminnassa

Mielenkiintoiset ja ajatuksia herättävät vierailut. Seuraavaksi suuntasimme liiketoimintaverkostot -opintojakson pariin. Puhuimme muun muassa vuorovaikutuksesta ja luottamuksesta. Samat teemat toistuivat niin Finavialla kuin Finnairilla. Kuinka käymme toimittajien kanssa hankalassa tilanteessa asioita läpi yhdessä, jotta voimme palata tulevaisuudessa tekemään tiiviimpää yhteistyötä edelleen hyvässä hengessä. Molemmissa yritysvierailukohteissa tämä näkökulma oli kiitettävästi huomioitu. Vaikka ajat ovat olleet haastavia, silti henki hankinnoissa vaikutti positiiviselta.

Ensimmäinen päivä paketoitiin yhteisen illallisen merkeissä ja iloisissa tunnelmissa!

”Hankinta on riskien hallintaa”

Toisena päivänä suuntasimme Tammistoon kohti Suuntoa. Suunnolla meitä oli vastaanottamassa Riina Valu, Sales Operations Lead. Yrityksen strategista hankintaa meille esitteli Harri Mölsä, Head of Strategic Sourcing. Suunnon tekemisessä korostui laadukkuus. Vaikka hankintaa työllistää puolijohteiden saatavuushaasteet tällä hetkellä, myös Suunnolla hankinnassa näkyy toimittajayhteistyön merkitys, toiminnan jatkuva kehittäminen ja luottamukselliset suhteet. Vastuullisuusasiat ovat hankinnan työpöydällä ja vastuullisuustyötä kehitetään aktiivisesti. Harri vinkkasi meille hyviä käytännön keinoja hankinnan työtehtäviin, kuten toimittajaluokittelun, fokuksen keskittämisen A-nimikkeisiin tai 80/20-säännön noudattamisen, näin keskitytään oikeisiin asioihin. Kysyimme myös hankinnan ammattilaisille tärkeitä taitoja. Suunnolla niitä nähdään olevan analyyttisyys, neuvottelutaidot, yhteistyö- ja kielitaito, napakkuus ja joustavuus sekä stressinsietokyky. Lopuksi pääsimme vierailemaan Suunnon tuotannossa ja tutustumaan heidän toimintaansa, olipa mielenkiintoista ja vaikuttavaa!

Suunnolta palasimme vielä liiketoimintaverkostot-opintojakson pariin. Viimeisinä aiheina olivat neuvotteluihin valmistautuminen ja palautteen anto. Hankintaosaaja-opiskelijoiden kommentit yritysvierailuista olivat todella positiivisia. Vierailut koettiin hyviksi ja mielenkiintoisiksi, sekä opiskeltua teoriaa tukeviksi. Vuoden aikana opiskeltuja asioita päästiin todistamaan yritysten käytännön toimissa. Kuulimme, miten hankintaa erilaisissa yrityksissä ja eri aloilla tehdään. Kuten Harri Suunnolla totesikin, hankinnan periaatteet toimivat joka paikassa.

Olipa antoisat päivät, ihania kohtaamisia ja taas uusia kokemuksia rikkaampina jatkamme matkaa. Lämmin kiitos yrityksille, että saimme tulla vierailemaan. Onnea kaikille uusille hankintaosaajille!