”We want more!” Miksi kaikkea ei ole eenä?

Tarjonnan ylittävä kysyntä on kirjaston kannalta tietyllä tapaa positiivinen ongelma. Aineistomme osuu ja uppoaa asiakkaiden tarpeisiin, mutta täydellisesti ei tämäkään keikkasetti kata kaikkien tarpeita. 

Sinua, yksittäinen opiskelija, ajatus varattuna olevista e-lisensseistä ei lämmitä. Tentti tai tehtävän palautuspäivä lähestyy ja tarvitset kirjan JUURI NYT. Kirjan kaikki painetut kappaleetkin ovat lainassa ja varausjono on pitkä. Moikkaat opiskelijatovereitasi, jotka kerääntyvät viereesi festarilavan eteen odottamaan encorea. Kollektiivinen kaipauksenne kajahtaa kauas: ”We want more! Enemmän kurssikirjoja, painettuja ja sähköisiä!”  

Kirjasto kuulee kyllä. Toive on tuttu lukuvuodesta toiseen. 

You make me live, you’re my best friend 

 JAMKin kirjaston menevimpiä kurssikirjoja tällä hetkellä ovat:  

Tutki ja kirjoita 
Laadullinen tutkimus ja sisällönanalyysi
Purchasing and supply chain management
Tourism Principles and Practice
Introduction to Sport Marketing
Palvelumuotoilu
Occupation-centred Practice with Children
Neuropsychology for Occupational Therapists
Oats : chemistry and technology
Sähkötekniikka
Opinnäytetyön kirjoittajan opas 
Laskentatoimi
Onnistuuko ohjaus?
Strategic Brand Management
Research methods for business students
Play as therapy 

 Listalle nousevat erityisesti kurssikirjat, jotka ovat käytössä yhteisesti kaikilla aloilla.

Give me more, give me more

Tiesitkö, että JAMKissa on 8 000 opiskelijaa ja heille tarjotaan yhden lukuvuoden aikana satoja opintojaksoja. Kirjasto hankkii kaikille näille opintojaksoille kurssikirjat, opettajien kurssikirjallisuuslistausten perusteella. 

Koska kirjaston on ajateltava koko talon väen tarpeita, voidaan kurssikirjoja hankkia rajattu määrä. Kurssikirjojen pieniä varausjonoja on siis pakko sietää. Pahimpiin ruuhkiin reagoimme kuitenkin pitkin vuotta muun muassa lisäkappalehankinnoilla, jonoja ja käyttötilastoja seuraten.

You say potato and I say potahto 

“Hetkinen,” yleisössä ehkä tuumataan ääneen tässä kohtaa. “Eikö jokaisesta kurssikirjasta voida hankkia e-kirja? Niitä pääsevät kaikki lukemaan? Ongelma ratkaistu?!” 

Harmillisesti, ei. Joistain kurssikirjoista todellakin on voitu hankkia e-kirjalisenssi, jota voi lukea rajattomasti: vaikka kaikki JAMKin opiskelijat ja henkilökunta yhtä aikaa, 24/7 & 4ever. Useimmiten tämä ei kuitenkaan ole mahdollista. 

Kirjaston täytyykin etsiä vastaukset seuraaviin kysymyksiin ennen e-kirjan hankintaa: 

  1. Onko kirja julkaistu e-versiona? Läheskään aina ei ole.
  2. Onko e-kirja ostettavissa kirjastojakeluun oikeuttavalla lisenssillä?  Kustantaja voi olla päättänyt myydä e-kirjaa vain yksittäisasiakkaille
  3. Millaisia käyttäjäkohtaisia e-kirjalisenssejä on ostettavissa? Useimmiten e-kirjaa myydään vain yhden yhtäaikaisen käyttäjän lisenssillä. Jos siis halutaan, että 10 ihmistä kerrallaan voi lukea e-kirjaa yhtä aikaa, on kirjaston erikseen ostettava 10 yhden käyttäjän e-kirjalisenssiä.  Ostamme rajattoman käytön lisenssin aina, jos se vain on saatavilla, järkevään hintaan.
  4. Millä hinnoilla e-kirjan käyttölisenssejä myydään? Onko lisenssit ostettava joka vuosi uudestaan? Kirjastolla on vuotuinen hankintabudjetti ja huomiota on kiinnitettävä myös hinnoitteluun. Mitä laajempi lisenssi, sitä kalliimpi hinta. Jotkut kirjat todella täytyy lisäksi ostaa joka vuosi uudelleen, eli lisenssin käyttöikä saattaa olla vain vuoden kerrallaan. 

“Tuule tuuli sinne, missä muruseni on 

 Koska moni opiskelee etänä, hankimme kirjastossa senkin vuoksi mielellämme e-kirjoja. E-kirjoja on JAMKin kirjastossa nimeketasolla Janet-verkkokirjaston mukaan tällä hetkellä reilut 200 000, kun painettuja kirjoja on noin 30 000 

 Kirjastossa teemme parhaamme, että mahdollisimman moni kurssikirja löytyisi tuolta e-kirjojen(kin) puolelta. Kerromme kurssikirjojen valitsijoille, eli opettajille, säännöllisesti e-kirjojen lisenssikiemuroista. Mielellämme myös autamme jo etukäteen ennen opintojaksoa valitsemaan kurssikirjoja, joista on mahdollista hankkia e-kirjalisenssi mahdollisimman laajalle joukollemyös sinulle. 

Jätä kommentti