Verkoston aito innostus OpinTorin menestyksen salaisuus

OpinTori-projektin päätösseminaarissa tuli moneen kertaan ja monesta eri suusta todettua, kuinka projektin onnistumisen salaisuus on verkoston toimijoiden aidossa innostuksessa toimia verkostossa ja kehittää ohjausta Pohjois-Pohjanmaalla.

Yhteinen ääni löytyi

Projektipäällikkö Kati Korennon mukaan OpinTorin taustalla oli se, ettei Pohjois-Pohjanmaalta löytynyt selkeää yhtenäistä verkostoa ohjausalan toimijoille.

”Projekti käynnistyi 2009, ja tuolloin eri oppilaitokset sekä muut toimijat antoivat hakeutumisvaiheen ohjausta melko itsenäisesti, erillä toisistaan. Yhteistyö oli satunnaista, ei järjestäytynyttä ja tiivistä. Projektin myötä pyrittiin tuomaan eri toimijat yhteen ja ohjaustyötä tehtyä yhdessä. Samalla oli tarkoitus tuoda enemmän esille koko alueen aikuisohjausta sekä toisaalta myös aikuiskoulutusta.”

Pohjois-Pohjanmaalla toimii projektin alullepanemana neljä alueellista ohjausverkostoa: Koillismaalla, Oulun seudulla, Raahen seudulla ja Oulun eteläisen alueella.

”Näistä kolme ensiksi mainittua ovat toimintamallillaan hyvin samanlaisia. Niissä on ollut yhdessä paikassa OpinTorin palvelupiste, jossa oppilaitosverkoston ja mahdollisesti TE-toimiston ohjaajat ovat vuoroperiaatteella antaneet ohjausta asiakkaille. Oulun eteläisen alueella taas on ollut opintoneuvoja, joka on kiertänyt useammalla eri paikkakunnalla. Siellä siis yksi neuvoja on antanut ohjausta kaikille.”

Erityisen hyvin projektissa on Korennon mukaan onnistuttu siinä, että kaikkien mukanaolijoiden silmissä on vielä viime metreilläkin näkynyt aito innostus.

”Heidän halunsa tehdä projektissa ohjaustyötä ja tahtotilansa pitää verkosto elossa, ovat projektin ehdottomasti suurimmat onnistumiset. Sudenkuoppia ovat ehkä olleet organisaatioiden kokemat muutokset projektin toiminta-aikana, niin oppilaitoksissa kuin TE-toimistoissakin. Etenkin oppilaitoksissa talouden kiristyminen on näkynyt monella tapaa. Toisaalta uskoisin, että nämä sudenkuopat on pystytty jo aika hyvin ohittamaan ja niistä on päästy yli.

Lue myös TOKI-projektin tekemästä työstä työelämäohjauksen parissa ja kuuntele OpinTorin projektipäällikkö Kati Korennon, projektikoordinaattori Meri Merkkiniemen ja TOKI-projektin projektipäällikkö Teea Ojan podcast-keskustelu työelämäohjauksesta. Pääset juttuun täältä.