Podcastaajan matkassa

”Matkustan ympäri Suomen maan, laukussa mikki ja mankka vaan. Jos mua hiukkasen onnistaa, niin paljon juttuja saan”. Näin rallatellen metsästävät Aikuisohjauksen koordinaatioprojektin väki nauhurin kanssa podcasteja aikuisohjauksen maailmasta.

Podcastit ovat verkossa julkaistavia radio-ohjelmia, joita kuunnellaan älypuhelimella, mp3-soittimella tai ihan vain tietokoneen verkkoselaimella. Nyt vuoden ja muutaman kymmenen Opin ovi -podcastjakson jälkeen voimme jakaa kokemuksiamme siitä. Tässä siis matkaevästä kaikille asiasta kiinnostuneille!

Aloittelevan podcastaajan matkaeväs

Valmistusaika muutamasta päivästä kuukauteen (ideoiden muhimisaika oman maun mukaan)

Ainesosat:

  • nauhuri
  • konsepti
  • karkea käsikirjoitus
  • haastateltavia tarpeen mukaan
  • editointiohjelma
  • julkaisupaikka äänitiedostoille
  • oma verkkosivu (vapaaehtoinen)

Aloita miettimällä podcastisi konsepti. Minkä tyyppistä sisältöä podcastisi pitää sisällään – keskustelua, haastatteluja, puhetta, musiikkia vai näitä kaikkia? Montako jaksoa aiot toteuttaa? Kuinka pitkä yksittäinen jakso on kestoltaan? Opin ovi -podcastin sisältö esimerkiksi koostuu haastatteluista, joiden kohteena ovat aikuisohjauksen ammattilaiset ja kehittäjät eri puolilla Suomea, ja uusia 10-minuuttisia jaksoja ilmestyy noin kerran kuukaudessa.

Paitsi, että koko ohjelma tarvitsee konseptin, myös yksittäisiä jaksoja on hyvä vähän käsikirjoittaa auki. Opin ovi -podcastin kaltaisessa haastatteluohjelmassa tämä tarkoittaa esimerkiksi haastattelukysymysten miettimistä etukäteen.

Kun ensimmäinen jakso sisältöineen on mietitty valmiiksi, ei muuta kuin äänittämään! Ääninauhoitteen tekemiseen kannattaa varata rauhallinen ja akustiikaltaan hyvä tila. Esimerkiksi tuulinen ulkoterassi tai kaikuva kellarikomero eivät ole ideaaleja paikkoja tähän touhuun. Voimakkaasti työskentelevä ilmastointilaitekin saattaa olla jälkikäteen kuunneltuna yllättävän häiritsevä nauhalla. Uskokaa pois, kokeiltu on!

Kun materiaali on saatu purkitettua, on editoinnin vuoro. Tähän tarkoitukseen oivasti sopivia ilmaisia ohjelmia löytyy pitkä lista – me olemme käyttäneet Audacitya. Kun turhat höpinät on leikattu pois ja mahdolliset musiikit tai äänitehosteet lisätty, käsissäsi on valmis podcast-jakso!

Jakso on enää julkaistava. Ilmaiseksi podcastin saa esimerkiksi JAMK:n Moniviestimeen tai Youtubeen. Halutessasi voit tehdä podcastille myös oman blogin tai verkkosivun.