Aikuisohjauksen tulevaisuus huolestuttaa

Ohjauksen kehittämistyön painopiste siirtyy Ohjaamojen myötä entistä enemmän nuoriin. Aikuisohjauksen koordinaatioprojektin klinikalla toteuttaman käytävägallupin perusteella tämä huolestuttaa monia.

”Toivon, että aikuisten ohjaus säilyy yhtä hyvänä kuin tähänkin asti. Rahoitus tuo tähän tietysti omanlaisensa haasteet. Jos keskitymme ainoastaan nuoriin, iso osa tärkeästä jokapäiväisestä ohjaustyöstämme jää tekemättä – vaikka nuoret toki tärkeä kohderyhmä ovatkin”, sanoo Sirpa Salo gallupvideolla.

Marja Keväjärvi toteaa olevansa aikuisten ohjauksen tulevaisuudesta todella huolissaan.

”Näyttää siltä, että valtionrahoitus suunnataan erityisesti alle 30-vuotiaiden nuorten aikuisten ohjaustoimenpiteiden vahvistamiseen ja heidän vaihtoehtojensa lisäämiseen. Mutta mitä tapahtuu korkeakoulutetuille yli 30-vuotiaille työttömille? Mitä tapahtuu organisaatioissa työtehtäviään vaihtaville tai YT-neuvottelujen äärellä oleville ihmisille? Meillä on tulossa väliinputoajien joukko”, Keväjärvi sanoo.

Anne-Mari Landen on toiveikkaampi.

”Ei kai aikuisohjaukselle kuinkaan käy – nuorten puolelle kehitettyjä malleja voidaan soveltaa aikanaan myös aikuisten kohdalla”, hän sanoo.

Tekijät: Jaakko Rousu ja Krista Karhunen.