Vale, emävale, valeuutinen – erotatko valheen totuudesta?

Kuvassa lukee fake

Vaalihäirintää, salaliittoteorioita ja tieteellisten tutkimustulosten vääristelyä… Muun muassa näistä aineksista on harhaanjohtavat otsikot ja valeuutiset leivottu.

Valeuutisella tarkoitetaan uutista, joka sisältää osittain tai kokonaan tuulesta temmattua tietoa. Uutinen voi olla täysin perätön tai alkuperäistä tietoa on vääristelty haluttuun suuntaan. Valeuutisia syntyy myös irrottamalla tietoa varsinaisesta aiemmasta asiayhteydestä.

Totuuden erottaminen valheesta voi olla haastavaa kenelle tahansa

Valeuutisten klikkiotsikoissa liioitellaan ja vedotaan tunteisiin. Aivoillemme on hunajaa, jos niiden vastaanottama viesti tukee jo olemassa olevaa tietoa. Tuppaamme nimittäin uskomaan asioita, jotka vahvistavat omaa maailmankuvaamme ja asenteitamme, olivatpa ne sitten pohjimmiltaan totta tai eivät. Sitten vaan klikkaus ja jakamaan eteenpäin!

Tekaistu tai harhaanjohtava uutinen voi tavoittaa hyvin pienessä hetkessä tuhansia ihmisiä ilman, että uutisen taustat joutuvat kertaakaan kriittisen tarkastelun alle. Tämä onkin valeuutisten tekijöiden tavoite. Täysin valheellisten tai totuutta vääristelevien uutisten määrää tullee jo lähitulevaisuudessa kasvattamaan sekin, että  perättömän tiedon levittämiseen on valjastettu myös oppivat koneet – äärimmäisen nopeat ja tehokkaat, ihmisten asianomaiseen tehtävään kouluttamat kapineet.

Valeuutisilla pyritään vaikuttamaan ihmisten mielipiteisiin ja asenteisiin, manipuloimaan ajattelua ja käyttäytymistä

Kerran leviämään päässyttä valheellista tietoa on vaikea korjata. Se mikä menee nettiin, pysyy siellä. Mehukkaaseen uutiseen tarttunut lukija voi yhdellä klikkauksella saada paljon aikaiseksi nopeatempoisessa someviestinnässä. Uutisella voi olla vaikutusta yksilötasolta aina yhteiskunnan tasolle saakka.

Valeuutisten tekijöiden tarkoituksena on muun muassa murentaa luottamusta eri toimijoihin ja yhteiskuntaan, herättää pelkoa ja saada aikaiseksi kaaostakin. Perättömän uutisen levittämisellä voidaan tähdätä taloudelliseen hyötyyn tai syy voi olla poliittinen. Viihdettäkin valeuutiset tarjoavat, mutta  parhaimpaan leviämiskiitoon medioissa ja somessa lähtevät ikävät uutiset.

Kriittinen ajattelu ja harkinta ovat paikallaan ennen kuin jakaa uutista eteenpäin varmana tietona

Valeuutisen tavallisia tunnusmerkkejä voivat olla

 • Varsinaisesta uutislähteestä/uutisen alkuperästä on vaikea ottaa selvää
 • Uutisen yhteydestä ei löydy nimettyä toimittajaa, joka jutun on kirjoittanut
 • Uutissivuston ylläpitäjästä ei ole tietoja
 • Otsikko josta klikkasit uutiseen ei vastaa jutun sisältöä
 • Julkaisun päivämäärä ei ole ajantasainen

Näillä keinoin voit pyrkiä suojautumaan valeuutisilta

 • Lue luotettavien toimittajien ja uutistoimistojen uutisia
 • Lue pelkän otsikon ja jutun tiivistelmän sijasta koko juttu
 • Tarkista uutisen paikkansa pitävyyttä useammasta eri lähteestä
 • Hae netistä tietoa uutisen tekijästä ja alkulähteestä
 • Tarkista uutisen julkaisupäivä ja ajankohtaisuus
 • Pohdi aina, voiko oma asenteesi vaikuttaa luetun uutisen tulkintaan jollain tavoin

On hyvä, että Suomessa tarjotaan laadukasta mediakasvatusta, jonka vaikutuspiirissä ovat kaikenikäiset kansalaiset lapsista aikuisiin. Netissä surffaava tiedostava kansalainen kykenee kiinnittämään huomiota omiin asenteisiinsa ja tarkistamaan faktoja, ennen kuin uskoo ja reagoi ärsykkeeseen, joka yllyttää klikkaamaan ja jakamaan virheellistä tietoa. Netissä – jos missä – epäileväinen ja kriittinen mielenlaatu on hyve!

Lue lisää digimaailman huijauksista: cyberdi.fi/tietopankki, opi huijausten tunnusmerkit ja kuinka suojautua niiltä. Linkin takaa löytyy myös napakasti laadittu Valeuutisen infokortti.

– Kirsi Heiskanen, asiantuntija, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, IT-instituutti/CYBERDI-projektin projektipäällikkö

———————————————————————————————————-

Teksti on laadittu osana #OleTietoinen-tietoisuuskampanjaa. Kampanjoinnin toteutuksesta vastaavat Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Poliisiammattikorkeakoulun CYBERDI-projektin asiantuntijat. Digitaalisen maailman turvallisuuden kasvattamiseen tähtäävä #OleTietoinen-kampanjointi jatkuu aina vuoden 2021 lopulle saakka.