Opiskelen = innostun

Pääsin mukaan starttaamaan uutta verkostojohtamisen YAMK-koulutusta syksyllä 2017. Poikkeuksellista tässä koulutuksessa on sen monialaisuus; insinöörit, tradenomit, restonomit ja sote-alan ammattilaiset opiskelevat yhdessä porukassa. Ryhmä opiskelee porukalla ensimmäisen vuoden ja lähipäiviä on pari kuukaudessa. Koulutus on startannut syksyllä 2017 ja 2018. Seuraava ryhmä aloittaa syksyllä 2019.

Verkostojohtamisen YAMK-koulutus on ollut valtava menestys monella tapaa. Itse olen kokenut iloa ja kiitollisuutta, kun olen saanut työskennellä näiden ryhmien kanssa. Olen saanut osallistujilta ja muilta kouluttajilta paljon positiivista palautetta, mutta vaatimaton luonteeni ei salli sen toistamista laajalti omin sanoin. Siksi haluan jakaa kanssanne opiskelijoiden fiiliksiä heidän omin sanoin. Kysyin opiskelijoilta kuulumisia helmikuussa 2019, kun he olivat opiskelleet noin puoli vuotta. Ja näin he vastasivat…

Miten oma ajattelusi on muuttunut opiskelun myötä?

”Olen saanut uusia näkökulmia asioihin. Asiat ovat saaneet syvällisempää merkitystä. Olen oppinut kriittistä ajattelua. Oma ajattelu on monipuolistunut monella tapaa. Maailmaa katson paljon laajemmin ja eri asioiden yhteyksiä hahmotan paremmin. Todella mielenkiintoista!”

”Monialainen keskustelu ja erilaisista taustoista tulevien osaajien kohtaaminen on avartanut katselukulmaa asioihin ja erilaisten näkemysten pureskelu on ohjannut katsomaan myös oman toimintayksikön toimintaa laatikon ulkopuolelta. Omassa päivätyössä helposti ’urautuu’ katsomaan asioita vain suppeassa kontekstissa ja saman alan kollegojen kesken. Ymmärrys eri alojen osaajien ja asiantuntijoiden kanssa käytyjen keskusteluiden arvosta on lisääntynyt entisestään riippumatta keskusteltavasta aiheesta.”

”Olen saanut uusia näkökulmia asioihin. Tiedonnälkä kasvoi.”

”Olen saanut monipuolisia näkökulmia monialaisessa ryhmässä.”

”Verkostojohtamisen opinnot ovat suorastaan mullistaneet ajatteluani. Näen laajemmalle ja syvemmälle kuin ennen. Olen saanut täysin uuden perspektiivin moniin asioihin. Voisi sanoa, että monet palaset ovat loksahtaneet kohdalleen ja pystyn yhdistämään osaamistani aivan uudella tavalla. Osaan opintojen kautta saamieni tietojen vuoksi hyödyntää paremmin rationaalisen ja intuitiivisen ajattelun yhdistelmää, mikä auttaa minua kehittämään innovaatioita työssäni. Ymmärrän maailman kompleksisuutta ja työelämän moninaisuutta paremmin ja osaan toimia verkostoissa vaikuttavammin. Opinnot ovat laajentaneet ajatusmaailmaani valtavasti.”

”En varsinaisesti pidä uusiin ihmisiin tutustumisesta, tässä ehkä tapahtui selkein muutos. Porukka oli ensimmäisestä päivästä lähtien saman henkistä, motivoitunutta ja inspiroivaa. Olisin heti halunnut viettää heidän kanssaan enemmän aikaa.”

”Yhdessä olemme enemmän.”

Miten toimintasi on muuttunut opintojen myötä?

”Uskallan sanoa näkemykseni aiempaa rohkeammin – joskin kuuntelenkin muita tarkemmin. Käytän rohkeammin erilaisia työvälineitä (esim. video). Moninainen hyvän draivin ryhmä on myös mahdollistanut hienosti olla oma itsensä.”

”Toiminta on kehittynyt siten, että siinä on tuoreempaa ajattelua ja olen pystynyt viemään verkostoitumisen ajatuksia pidemmälle sekä tuomaan ymmärrystä omalle organisaatiolle.”

”Minun toimintani on muuttunut niin, että olen alkanut hakemaan erilaisia näkökulmia ja lähtökohtia tilanteisiin sekä asioihin. Olen myös todella ujo persoona ja minusta on ihanaa, kun luokassa kannustetaan ja tuetaan vaikka esilläolo ei olisi helppoa kaikille.”

”Toiminnassa on tapahtunut muutos vielä enemmän kokonaisuuksien hahmottamiseen eli sidosryhmien ja muiden toimijoiden huomioimiseen työssäni.”

Terveisiä sinulle hakemista pohtivalle uudelle opiskelijalle

”Mahtavaa opiskelua ja uutta ajattelua, enemmän kuin muut opinnot! Toteutus hyvin suunniteltu.”

”Harkitsin pitkään jatko-opintoja ja mietin, miten saan opiskelun mahtumaan aikatauluihini. En ole katunut hetkeäkään opiskelun aloittamista. Opinnot ovat tuoneet erittäin paljon. Uutta tietoa, uusia ja laajempia näkökulmia ja uutta verkostoa mm. opiskeluryhmän kautta. Koulutuksen sisältö on rakennettu hyvin ja koulutus on asiantuntevaa. Opiskelu haastaa hyvällä tavalla ja tuo uudenlaista energiaa työelämään. Myös työnantaja arvostaa verkostojohtamisen koulutustani ja olenkin päässyt opittuja tietoja jo työpaikalla hyödyntämään.”

”Ensinnäkin opiskeluryhmän yhteishenki ja porukassa tekeminen on ollut aivan käsittämättömän huikeaa! Monen alan osaajien laaja-alainen porukka on keskustellut ja uskoakseni keskusteluttanut haastaen myös opettajien näkemyksiä! Vierailevat luennoitsijat ovat olleet mielenkiintoisia ja edustaneet alojensa eliittiä. JAMKin opettajien vankka asiantuntemus ja silminnähtävä innostus on tarttunut myös opiskelijoihin ja porukassa on ollut hyvä yhdessä tekemisen meininki! Oma aikataulutus ja perheen, työn sekä opiskelun yhteensovittaminen on ollut välillä haastavaa, mutta koko porukan ollessa samassa tilanteessa on jaettu kokemus yhdistävä voima.”

”On turha väittää, etteikö töitä joutuisi tekemään ja jokaisen kontaktiviikonlopun jälkeen olen kokenut totaalilamaantumisen ja irtautumisen kouluasioista vähintään viikoksi tai pariksi.”

”Paljon uusia näkökulmia antava opintokokonaisuus, jossa pystyt syventämään omaa tietoasi ja ajatuksiasi sekä näkemyksiäsi. Ole varovainen: tämä saattaa herättää sinussa janon muutoksiin. Ehdottomasti kannattaa hakea!”

”Tervetuloa opiskelemaan monialaisesti!”

”Mikäli edes pohdit hakemista, niin kannattaa lopettaa pohtiminen ja hakea! Tämä koulutus voi mullistaa maailmasi. Saat aivan uudenlaista perspektiiviä asioihin, olet sitten sairaanhoitaja, insinööri, kunnan virkamies, myyjä tai oikeastaan missä työtehtävässä tahansa. Pohdin itse vuosi sitten keväällä, onkohan tämä koulutus minunkaltaiselleni ei johtavassa asemassa olevalle kunnan virkamiehelle lainkaan oikea paikka. Ja soitin Sanna Niemiselle tiedustellakseni asiaa. Sannan rohkaisevien sanojen jälkeen uskalsin hakea koulutukseen ja tämä on pitkään aikaan ollut parasta, mitä olen työurani ja elämänlaatuni parantamiseksi tehnyt. En voi käsittää, miten paljon koulutus voikaan ihmiselle antaa. ”

”Haastavaa mutta antoisaa. Jos JAMKin sivujen kuvausteksti Verkostojohtamisen opinnoista puhuttelee sinua, hae. Tutkinnon monialaisuus on upea rikkaus.”

Innostus on hyvä sana kuvaamaan tätä kaikkea. Innostus vaikuttaa ihmiseen monella tavalla; se on kokonaisvaltainen olotila. On ihanaa, kun aikuiset ihmiset innostuvat. Siinä toteutuu JAMKin strategia ”osaaminen kilpailukyvyksi” parhaalla mahdollisella tavalla.

Ainakin jo kahdeksan opiskelijaa 29stä on vaihtanut työtehtävää tai työpaikkaa opintojen aloittamisen jälkeen. Ja opinnot alkoivat syksyllä 2018!

Sisällöllinen anti koulutuksessa on tärkeää. Verkostojohtaminen on ajankohtainen ja merkityksellinen aihe. Samaan aikaan yhteisöllisyys, yhdessä tekeminen ja kuuluminen porukkaan ovat tärkeitä ihmiselle. Olen erityisen iloinen, että siinä olemme onnistuneet.

”Tuntuu suorastaan etuoikeutetulta, että on päässyt opiskelemaan tässä opinto-ohjelmassa, kiitos siitä!”

Jos innostuit, hae opiskelemaan Verkostojohtamisen YAMKiin

Kirjoittaja: Sanna Nieminen, Yliopettaja, JAMK