10.2.2015 ”Moninaisuuden johtaminen käsitteenä ja arjen käytäntönä” -seminaarin antia
Iltapäivän seminaari keräsi osallistujia ammattikorkeakouluista, yliopistolta ja yritysmaailmasta. Paikanpäälle saatiin parikymmentä osallistujaa ja tilaisuus myös lähetettiin suorana verkossa. Tilaisuuden pääluennoitsijana toimi Saija Katila Aalto yliopiston Kauppakorkeakoulun Johtamisen laitokselta. Saija luennoi aiheesta ”Moninaisuuden johtaminen”. Osallistava luento sai kuulijat pohtimaan omia taustojaan ja näkökulmiaan moninaisuuden käsitteeseen. Näitä käsiteltiinkin laajemmin iltapäivän työpajassa. Esityksessä käytiin läpi mitä moninaisuuden johtamisella tarkoitetaan ja miten sitä toteutetaan.
Moninaisuuden käsitettä avattiin Suomessa ja muualla maailmalla tapahtuneiden esimerkkien ja normien kautta. Esityksessä korostuikin moninaisuuden hankala käsite… miten moninaisuus nousee esille vai onko se näkymätöntä, miten kategoriat ovat rakentuneet ja ovatko ne pysyviä tai jopa neutraaleja. Entä mikä on risteävien erojen yhteisvaikutus? Moninaisuuden johtamisella tavoitellaan kuitenkin suorituksen parantamista työyhteisössä huomioiden tasa-arvoiset mahdollisuudet ja inklusiivisuus. Moninaisuuden johtamisessa on kyse yksilöiden välisten erojen uudelleen rakentamisesta organisaatioissa. Mutta kuka vastaa moninaisuuden johtamisesta? Onko tämä ylimmän johdon vai koko organisaation jäsenten tehtävää? Moninaisuuden johtamista voidaan toteuttaa erilaisin käytäntein ja toimintaperiaattein. Johtamiskäsitteen ongelmat kuitenkin pitävät sisällään ajatuksen valvonnasta ja vallasta. Tällöin työyhteisön moninaisuudesta tuleekin valvonnan ja organisoinnin kohde. Mitä siis lopulta moninaisuuden johtamisella tarkoitetaan? Käsitteenä moninaisuuden johtaminen on epämääräinen ja paikallisesti muuntuva. Olennaista on ymmärtää yhteiskuntien, paikallisten alueiden ja organisaatioiden erityispiirteet ja tarpeet. Suomessa moninaisuuden johtaminen on ajankohtaista juuri nyt työelämän muutosten myötä: väestörakenteiden muutos ja maahanmuuttajien tilanne. Voidaanko tällaisessa tilanteessa esimerkiksi työnhakuilmoitus tai yrityksen nettisivut tehdä neutraalina niin että ne sisältävät moninaisuuden kaikki ulottuvuudet?
Luento ja työpaja herättivät ajatuksia ja aktiivista keskustelua jopa tilaisuuden jälkeenkin. Kiitos kaikille osallistujille ja luennoitsijalle!
Ajatuksia herättämään vielä aiheeseen liittyvä video