Mitä tarpeita muuttuva toimintaympäristö asettaa moninaisuusosaamiselle esimies- ja johtamistyössä?
Kajaanin yamk:n opinnoissa olemme käsitelleet osaamisen johtamista moninaisuusosaamisen näkökulmasta. Oppimistehtävänämme on laatia organisaation tulevaisuuden moninaisuusosaamisen kehittämistä tukeva kokonaissuunnitelma, sekä perehdyttää organisaation johto ja työntekijät siihen.
Lähijohtajalla tulee olla yhä enemmän taitoa hyödyntää moninaisuutta voimavarana. Muuttuvat toimintaympäristöt antavat mahdollisuuksia hyödyntää työntekijöiden luovuutta ja innovatiivisuutta. Lähijohtajan henkilöstöjohtamisen taitojen merkitys korostuu toimintaympäristön moninaistuessa. Muuttuva toimintaympäristön ei muodostu haasteeksi vaan vahvuudeksi, mikäli sitä osataan hyödyntää. Opintojakson tehtävän kokonaissuunnitelman laatiminen aloitettiin työyhteisöissä käydyillä keskusteluilla, joissa kartoitettiin moninaisuusosaamisen näkökulmia. Keskustelujen tulokset kiteytettiin työyhteisöjen moninaisuuden huoneentauluiksi (kuva 1).
Kuva 1. Moninaisuutta kuvaava huoneentaulu
Osaamisen jakaminen työyksiköissä on potilaan laadukkaan hoidon edellytys. Työntekijöiden sitouttaminen ja perehdyttäminen on tärkeää osaamisen säilymiseksi työyksiköissä. Ikääntyvien työntekijöiden työssä jaksamisesta tulee huolehtia ja heidän omaamansa hiljaisen tiedon siirtäminen työvuosiltaan nuoremmille työntekijöille tulee varmistaa. Hoitohenkilökunnan saatavuus vs. kansainvälistyminen ovat haaste rekrytoinnille. Tiedottamisen merkitys, osaamisen kartoitus ja henkilöstön osaamisen kehittäminen korostuvat jatkuvasti muuttuvassa ja yli sektorirajat toimivissa terveydenhuollon organisaatioissa.
Lähijohtajan tulee päivittää omia tietojaan ja taitojaan pysyäkseen mukana muutoksessa. Henkilöstön ja lähijohtajan moninaisuuden sekä osaamisen kartoituksen ja osaamistarpeisiin vastaamisen merkitys korostuvat toimintaympäristön muuttuessa. Osaamistarpeisiin vastaaminen ja moninaisuuden johtamisen tulee olla suunnitelmallista sekä henkilöstöä osallistavaa ja vastuuttavaa. Tiimityöskentely ja yhteistyön merkitys eri asiantuntijaryhmien välillä korostuu verkostojen laajetessa (kuva 2).
Kuva 2. Opiskelijat miettivät moninaisuutta tiimeissä
Esimiehen moninaisuusjohtamisen tarpeina muuttuvassa toimintaympäristössä näemme moninaisuuden ja sen johtamisen näkyväksi tuomisen. Nykyisiä ja tulevia lähijohtajia tulisi kouluttaa tietoisesti moninaisuuden huomioimiseen ja hyödyntämiseen. Moninaisuus on ennen kaikkea hyödyntämätön voimavara.
Kirjoittajina toimivat Kajaanin ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan yamk-opiskelijat, jotka opiskelevat Moninaisuusosaamisen johtamista keväällä 2015.