Ajatuksia työstä

Työnteko opiskeluiden ohessa on aihe, joka jakaa mielipiteitä suuntaan ja toiseen. Tilastokeskuksen mukaan 57 % ammattikorkeakouluopiskelijoista käy opintojensa ohessa töissä (http://www.stat.fi/til/opty/). Toiset haluavat keskittyä täysillä opiskeluun siinä missä toisilla tunteja kertyy enemmän työpaikalle kuin kouluun. Työnteolla on opiskelijan elämään monenlaisia vaikutuksia. Parhaimmassa tapauksessa opiskelijat saavat opintojensa ohessa tehdä oman alansa töitä, eivätkä he välttämättä joudu turvautumaan opintolainaan. Pahimmillaan työ lisää stressiä ja hidastaa opintojen etenemistä.

Olen tehnyt ensimmäisestä opiskeluvuodestani saakka oman alani töitä toimien pienessä musiikkiopistossa soitonopettajana. Työpaikka on ollut minulle toiveideni täyttymys, sillä nyt toisen vuoden lähetessä loppuaan olen saanut tehtyä koulutusohjelmaamme sisältyvät työharjoittelut lähes kokonaan. Samalla olen saanut olla osana oikeaa työelämää ja työyhteisöä, jossa hankittu kokemus on auttanut reflektoimaan koulussa opittua ja päinvastoin. Kaiken tämän lisäksi saan säännöllisesti mukavan summan rahaa tililleni, jonka tuhoamisessa minulla ei tosin intensiivisesti opiskelijaelämälle omistautuneena ole ollut vaikeuksia. Opintojen ohessa tehdyn työn haittapuolia ovat väistämättä pitkiksi venyvät päivät ja stressitason nousu. Toisaalta HOPS:n (henkilökohtaisen opetussuunnitelman) paremmalla suunnittelulla saattaisin saada päivistäni keveämpiä, mutta toistaiseksi massiiviset päivät eivät ole saaneet elämääni raiteiltaan.

Juuri nyt koulumme ruokapöytäkeskusteluiden ykköspuheenaihe on kesätyöt. MOL:n sivuja selaillessa voi panna merkille, että nyt jos koskaan on aika päivittää CV ja alkaa näpytellä kesätyöhakemuksia. Useat tarjolla olevista työpaikoista jaetaan näet maaliskuun aikana, sillä kahden kuukauden kuluttua osa opiskelijoista on jo täydessä kesätyön touhussa. Minä päätin tänä vuonna olla hyvissä ajoin liikkeellä ja kirjoittaa työhakemukset heti vuoden alussa. Näin ei tietenkään päässyt käymään, vaan aloitin muotoilemalla ensimmäisen hakemukseni 1.3., talviloman viimeisenä päivänä, kolmen tunnin yöunien jälkeen. Rustattuani kahdeksan tuntia puolentoista sivun mittaista vapaamuotoista hakemusta, tarkistutettuani sen kolme kertaa äidilläni ja kaksi kertaa kämppikselläni, sain sen vihdoinkin lähetettyä pirteän, erottuvan ja persoonallisen sähköpostiviestin liitteenä. Jännittyneenä odotan vastausta kyseisestä paikasta ja kauhulla niitä hakemuksia, joita minun on vielä tarkoitus kyhätä kasaan.

Mutta mitä sitten, jos kesätöitä ei olekaan? Joka vuosi useat opiskelijat jäävät ilman työpaikkaa, vaikka ovatkin aktiivisesti työtä hakeneet. Syytä hätään ei ole, sillä ammattikorkeakoulu tarjoaa erilaisia kesäopintoja, joista Kela maksaa erikseen tehdyllä hakemuksella kesäopintotukea. Kesäkuun opintotuen saa tililleen ilman erillisiä selvityksiä, muista kesäkuukausista on Kelalle raportoitava kurssikohtaisesti. Kesäopintojen ohessa voi tehdä jonkin verran töitäkin, mikäli töitä myöhemmin ilmaantuu. Mikäli opinnot eivät jostain syystä onnistu, niin opintolainan kokonaan nostettuaan on opiskelija oikeutettu toimeentulotukeen. Lisätietoja kesäopintotuesta löydät Kelan sivuilta. Opiskelijoiden kannattaa kärkkyä myös keväisin järjestettäviä kesäopintotuki-infoja. Myös opinto-ohjaaja osaa vastata kesäopiskeluun liittyviin kysymyksiin. Parhaat vinkit kesäopintoihin saatat saada opiskelukavereiltasi 😉

Tsemppiä kesätyöhakuun ja koulunoheiseen työntekoon!

Jätä kommentti